Pärlor från musikarkivet

november 18, 2014 at 10:29 e m Lämna en kommentar

Det kan vara dags för lite musikaliska övningar igen. Senast, som nu är ganska länge sedan, hade vi nöjet att presentera den gamle nationalidolen Snoddas. Nu kanske det är läge för en annan genre.

Vi som började vår musikaliska skolning med jazz, på sextiotalet, har en klar bild hur en saxofonist skall se ut och låta. Charlie Parker, John Coltrane och Cannonball Adderley är några goda typexempel.

I framliden vecka hade vi förmånen att gästa Oskarshamn. Det är normalt ingen förmån, men det som kan motivera ordvalet var att vi därstädes fick lyssna på en utomordentligt duktig, kvinnlig saxofonist, Sofi Hellborg. Om hon är släkt med John-Erik Hellborg som härskade i predikstolen i Mönsterås kyrka en gång i tiden, är oss obekant. Sofi visade sig vara en angenäm bekantskap. Förutom hennes musikaliska kvalitéer minns vi henne för ett humoristiskt och begåvat ”mellansnack” som kan tjäna som förebild för andra lite stereotypa varianter. Vi beklagar er jazzintresserade som inte var där.

Trots vår fäbless för de gamla mästarna från 60-talet måste vi erkänna att det i dag finns fantastiskt duktiga yngre musiker, även kvinnliga, som är värda att lyssna på. Det är inte utan att man höjer på ögonen och öronen lite extra när vi uppmärksammar en annan kvinnlig saxofonist, Candy Dulfer från Holland. Så kan väl inte en jazzsaxofonist se ut? En välsvarvad blondin, i kort transparant klänning och höga läderstövlar. Är detta möjligt? Är det lagligt? Jo då, i högsta grad. Lyssna på denna saxofonist (eller heter det saxofonissa i dessa feministiska tidevarv) och erkänn att du blir glatt överraskad. En skicklig musiker, som dessutom är bra mycket snyggare än Cannonball Adderley. (Visst, detta är väl ingen utpräglad jazz, men synnerligen anständigt ändå.)

Naturligtvis skall vi också lyssna på en av saxofonens giganter, från den tid då det begav sig.

Här kommer en personlig favorit, ”So what” med kompositören Miles Davis på trumpet, och John Coltrane på tenor-sax.

Bägge You Tube-klippen svänger mäktigt, men på lite olika sätt.

Entry filed under: Musik. Tags: , , , , , .

Adjö, Kalmar FF EU-jubileum

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv

Skriv i din e-postadress för att få notiser om nya inlägg på Gröna Köpingens Blogg!

Gör som 39 andra, prenumerera du med.

Kalender

november 2014
M T O T F L S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930


Humor
Fler besökare till bloggen
Blogglista.se


%d bloggare gillar detta: