EU-jubileum

november 20, 2014 at 8:57 e m Lämna en kommentar

Det är i dagarna 20 år sedan Sverige folkomröstade om EU-medlemskap. De slår oss direkt att begreppet ”jubileum” kanske inte passar, för ordet har en lite positiv klang. Man förknippar begreppet med fest och firande.
Det råder lite delade meningar om man skall festa och fira. Åsikterna går isär. Vi på bloggen är odelat negativa. Ett blytungt vägande skäl för vår avoga inställning är EU:s klåfingrighet* och iver att lägga sig i sådant de inte har med att göra. Det mest flagranta och allvarliga övergreppet är deras agerande som resulterat i ett förbud mot sträckjakt på Morkulla här i landet.
Men meningarna är delade. Vi läste i ”Termometern” ett reportage där Regionförbundets direktör, Håkan Brynielsson, uttalade sig. Han skriver bl.a. ”Kalmar län är i dag en del av en global värld. Vi förändrar inte världen genom att sitta hemma”. Att länet är en del av världen är sant och ingen nyhet, men att påstå att vi inte skulle förändra världen genom att sitta hemma är en grov överdrift, ja en ren lögn.
Som tidigare påtalas så ligger vårt manifest inför valet 2014 fast, och är lika aktuellt inför valet 2018. Manifestet behandlar bl.a. förbud mot onödigt gränsöverskridande för folk, varor och tjänster. Det måste bli ett slut på detta vanvettiga flängande hit och dit med olika transportmedel, till ingen nytta. Skälet är naturligtvis hänsyn till miljön. Värst av allt är flyget och vi har påtalat detta tidigare. Oskicket att färdas uppe i luften, med en svår miljöbelastning i bagaget, kommer att bli en kort parantes i mänsklighetens historia. Samma sak med annan idioti. Godstransport med lastbil m.m. Det är lika bra att vi redan nu inriktar oss på häst och vagn. Övergången kommer inte att bli helt smärtfri för det är i dagsläget ont om körhästar och dugliga körsvenner. Skall ni nödvändigtvis resa. Kör häst, cykla, promenera eller ännu hellre: Sitt hemma, och rädda miljön!
Som en positiv effekt av EU-stöden nämner Brynielsson Ölands skördefest. ”Den hade inte blivit av utan EU-pengarna”. Det hade väl varit bra det. Har inte Brynielsson suttit fast i oändligt långa, bensin- och dieselosande bilköer på Ölandsbron i samband med skördefirandet?
Ett annat uttalande som gränsar till det skrattretande lyder: ”I dag är det ingen som reagerar på att politiker, näringslivet och tjänstemän åker runt i Europa och knyter kontakter.” Jaså, hur var det med MIPIN mässan i Cannes, för att ta ett exempel? Det var väldigt många som reagerade. Framför allt i Staffanstorp och Göteborg. I Cannes knyts det säkert kontakter. Av olika slag. Men till vilken nytta, och till vilket pris?
Vi har sagt det förut men det tål att upprepas. EU är i många avseende en flopp. En tungrodd apparat som slösar penningar på en hel del tveksamheter och, som vi påpekat otaliga gånger, lägger sig i saker som endast den aktuella nationen har med att göra. Ge faen i snus, vargar och morkullor. Sköt de stora frågorna, och kämpa inte för att unionen hela tiden skall växa. Det är till en del förståeligt att björnen i Öster vaknar, i det ide där godtrogna i väst trodde att vår mäktige granne skulle slumra för evigt. Börjar den store fienden att etablera sig i sig i det omedelbara grannskapet är det begripligt att Putin känner sig trampad på tårna. EU kan i slutänden inte omfatta hela världen.
Bloggen har tidigare propagerat för en Nordisk union och vi vidhåller att det är en bra idé. Än bättre blir det, som tidigare sagts, om vi gör en ytterligare begränsning och etablerar en Svensk union. Ytterligare ett steg på vägen mot en succé vore att skapa en Småländsk union och varför inte gå ett steg längre och skapa en Kalmar-läns union. Nu är det väl så att en hel del invånare i GK inte känner större samhörighet med Kalmarbor. Dessa upplevs ibland som lite stöddiga och fientligt inställda mot inkräktare från landsbygden.
Därför tror vi att en Gröna Köpingen-union är den slutgiltiga lösningen, där likasinnade i samförståndsanda kan kämpa för ett bättre Europa.
Därför lägger vi ett förslag om bildandet av GKU (Grönas Köpingen Union) till vårt välmatade valmanifest.
GKU kämpar för ökad lokal makt, utan utsocknes inblandning.
PS. När det gäller olika fortskaffningsmedel så står vi fast vid ovan sagda. Men det måste i vissa ömmande fall göras undantag. Politiska förgrundsgestalter i sammanslutningar som förtjänar att tas på allvar, exempelvis GRIS, måste kunna förflytta sig snabbt och rationellt. Därför kommer vi att kämpa för dispens för denna kategori. Det handlar om ett fåtal, ja faktiskt bara en enda person. DS

* När jag skulle skriva ”klåfingrig” kommer det upp en markering från rättstavningsprogrammet och det visar sig att jag missat och skrivit ”klifingrig” istället. Det slog mig direkt att det kanske inte är ett så dumt uttryck. Man brukar säga att det ”kliar i fingrarna” när man ex. skulle vilja läxa upp någon vanartig medborgare. ”Nu känner jag mig lite klifingrig”. Ja varför inte. EU-anhängare som läser detta kanske blir lite ”klifingriga”. Nåja, vi skall nog freda oss, för vi är rätt många EU-skeptiker också.

Entry filed under: Politik och samhälle. Tags: , , , , , , , .

Pärlor från musikarkivet Bekännelse

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv

Skriv i din e-postadress för att få notiser om nya inlägg på Gröna Köpingens Blogg!

Gör som 39 andra, prenumerera du med.

Kalender

november 2014
M T O T F L S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930


Humor
Fler besökare till bloggen
Blogglista.se


%d bloggare gillar detta: