Var det bättre förr?

november 27, 2014 at 7:55 e m 2 kommentarer

Svaret på frågan ovan är ett reservationslöst, Ja. I det flesta fall. Men vi har fått oss en smärre tankeställare.
Vi hörsammade Jonny Nilssons inbjudan till föredrag i Mönsterås hembygdsgård under rubriken ”Brott och straff i Stranda härad på 1600-talet”.
Utbudet av evenemang i Mönsterås är inte så stort. Vi vet att det finns åtskilliga som är intresserad av orten och dess historia, så ett fyrtio– femtiotal åhörare som hade mött upp, är åt fanders för lite.
Vi har sagt det förut. Vi har inte samma åsikt i en rad frågor, långt därifrån, men när det gäller lokal historia har Jonny kunskap som vore dumt att ifrågasätta. Det är förmodligen inte många som slår honom på fingrarna i den genren. Han behandlar språket väl i skrift, det vet alla, men han är också en god talare och underhållande. Nästa gång det bjuds historisk föreläsning. Masa er dit. Ni får valuta för den blygsamma entréavgiften.
Vad var det då vi fick höra som manade till eftertanke huruvida det förr fanns sådant som inte var bättre? Jo en intressant redogörelse för 1600-talets brottsliga verksamhet och de straff som väntade den skyldige. För en del olagligheter slapp man relativt lindrigt undan medan annat kostade mycket mer, inte sällan livet. Det vi reagerade mest över var att hor, skörlevnad kunde belönas med döden. Hor, med tvenne inblandade som var gifta, (ja inte med varandra) kunde bestraffas med halshuggning. Om någon yngre, lite förståndshandikappad dräng, ertappades med att ha fattat fysiskt tycke för något däggdjur, brändes han på bål, levande. Så gjorde man också med mestadels oskyldiga kvinnor, som utpekats som häxor.
Ett fruktansvärt straff, som dagens ”Häxor” på den feministiska ytterkanten slipper. De får ostraffat fortsätta att urskillningslöst smutskasta den manliga delen av befolkningen. Det hade inte gått för sig på 1600-talet. Då hade, enligt Jonny, domstolarna fullt snärj med att skipa rättvisa bland medborgare som stämt varandra, för ibland ganska bagatellartade kränkningar.
Det är nog en Guds nåd att otrohet i dagsläget inte straffas med avrättning. Om så vore fallet, skulle frekvensen brott mot det sjätte budordet innebära att del blev ännu glesare i kyrkbänkarna och en och annan predikstol skulle också gapa tom.
Vi vill inte redogöra för bloggens relation visavi budorden, varken sjätte eller andra, men vi kan meddela att när det gäller det tredje (Du skall helga vilodagen) går vi ”all in”. Vi vilar frekvent, också mitt i veckan, för att få lite bonus som kompensation för ev. brott mot det sjätte.
Nu har vi sträckt oss så långt vi kan, utan att göra våld på vår övertygelse. Det finns några enstaka exempel på sådant som inte var bättre förr. Men i övrigt framhärdar vi.
Vi är fullt medvetna om att detta retar en del individer till vansinne. Bland annat alla dessa hurtfriska, klämkäcka, framåtsträvande, hänsynslösa, förbannade strebertyper som i alla läge skall visa hur framåt och ”på tårna” man är. ”Framtiden är vår. Se framåt! Att se bakåt är början till slutet. Allt är möjligt”. Detta är dravel och skitsnack.
Fråga Agda Karlsson, 103 år, som just blivit ”nattad” vid tretiden på eftermiddagen på äldreboendet ”Solgläntan”. Vad vore vardagen värd för henne om hon inte kunde ligga och minnas allt trevligt från förr, då allt var så mycket bättre.
Vad har hon att se fram emot? Att barnbarnen, som aldrig kommer, inte skall komma i år heller? Nej fy faen. Se bakåt!!

PS. Vid en genomläsning noteras ett antal kraftuttryck. Fler än vanligt. Är det kanske ett omedvetet uttryck för att vi saknar inlägg på bloggen ”Edvins kängor”. Edvin har varit onödigt tyst en tid och vi saknar hans mustiga och rättframma språk. Vi ber om ett livstecken. DS

Entry filed under: Bättre förr, Betraktelser. Tags: , , , , , .

Allvarlige Alvar Medicinska framsteg och ordval

2 kommentarer Add your own

 • 1. Jonny  |  november 28, 2014 kl. 7:06 e m

  Jag tackar ödmjukast att Gröna Köpingen besökte föredraget! En stor ära, kanske den största…Att vi sedan har helt olika åsikter emellanåt är nog bara sunt och inget att sörja över. Trevlig helg!

  Gilla

  Svara
 • 2. Gröna Köpingen  |  november 29, 2014 kl. 10:12 f m

  Att ha olika åsikter är nog, som du säger, sunt. Att inte ha samma åsikt som Gröna Köpingen, är nog ett friskhetstecken så gott som något. Trevlig helg , med förhoppning om fortsatt historisk verksamhet.

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv

Skriv i din e-postadress för att få notiser om nya inlägg på Gröna Köpingens Blogg!

Gör som 39 andra, prenumerera du med.

Kalender

november 2014
M T O T F L S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930


Humor
Fler besökare till bloggen
Blogglista.se


%d bloggare gillar detta: