Medicinska framsteg och ordval

november 30, 2014 at 6:32 e m Lämna en kommentar

I dag skall vi balansera på gränsen. En del läsare kommer kanske tycka att bloggens inlägg är vedervärdigt, men vi tar den smällen, eftersom vi som alltid är ute i ett vällovligt syfte.

Morgonradions nyheter (P1) väcker oss för en tid sedan med den positiva nyheten att Svenska forskarna är på väg att ta fram ett vaccin mot EHEC. Denna otrevliga sjukdom som kan härstamma från malet nötkött och illa sköljda grönsaker. Av detta drar vi lärdomen att inte äta hamburgare eller råa grönsaker. Äter man råbiff, är man så omdömeslös att EHEC kan ses som ett rättmätigt straff.

Men det skulle inte handla om detta.

Drabbas man av EHEC yttrar sig detta i form av yrsel, magsmärtor, illamående, kräkningar och ”blodiga diarréer.” Smaka på de orden. Blodiga diarréer. Hur kul låter det? Inte ett dugg skoj, men kunde man kanske lindra eländet med en annan benämning? Något mindre äckligt, ja kanske något riktigt trivsamt. ”Rosen-rött racer- bajs” är kanske inte det optimala alternativet, men något åt det hållet skulle kanske funka.

Ibland är det inte själva ordet som är obehagligt utan en kombination av flera. I en i dagarna aktuell TV- reklam propagerar man för något preparat mot ”Svamp i slidan”.  Svamp, ex. kantareller, är trevligt och gott och slidan kan väl låta lockande för de som är hågade. Men sammanbakat låter det inte så läskande. Bloggen har av naturliga orsaker ingen egen erfarenhet, men det är förmodligen ett bekymmer att ha stora skrymmande svampar i den nedre regionen.

Vi utlyser nu en tävling bland våra läsare där trevliga och aptitliga benämningar premieras. Vi vill ha alternativa namn på följande tveksamheter, förutom på ovan nämnda form av diarré.

”Svamp i slidan, analklåda, illaluktande flytningar, ljumsksvett, slemartade upphostningar, snorloska, kaskadkräkning, grön- gult var, mm”. Ja, listan kan göras lång, och du kära läsare har säkert egna förslag. De bästa bidragen belönas genom publicering på bloggen med foto, namn, personnummer, adress och telefonnummer. Detta kommer att förskaffa förslagsställarna evig* ära och berömmelse.

Nu tycker kanske kritiska läsare att vi är äckliga och inte ett dugg bättre än det av oss starkt kritiserade ”Morgonpasset” i P3, men det är just denna form av skit- och äckelsnack vi vill bekämpa genom trevligare benämning på, i och för sig naturliga, men föga aptitretande företeelser. Det brukar heta att man skall nämna saker och ting vid dess rätta namn. Det kan ifrågasättas. Nu gällande benämningar kan aldrig vara de rätta och trivsammaste, men det kan vi tillsammans ändra på. Välkomna med goda förslag.

 

* ”Evig” är ett tveksamt begrepp i en del sammanhang, inte minst religiösa. Vi skall behandla detta vid annat tillfälle”

Entry filed under: Medicin. Tags: , , , .

Var det bättre förr? Begriplig politik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv

Skriv i din e-postadress för att få notiser om nya inlägg på Gröna Köpingens Blogg!

Gör som 39 andra, prenumerera du med.

Kalender

november 2014
M T O T F L S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930


Humor
Fler besökare till bloggen
Blogglista.se


%d bloggare gillar detta: