Ljus i mörkret

december 14, 2014 at 6:59 e m Lämna en kommentar

Det är den 13/12 och dammsugaren tjuter igång ovanligt tidigt. Nåja, det gjorde inget för man var ändå vaken. Bloggen låg sömnlös i stort sett hela natten för att invänta den storm som aldrig kom. Möjligtvis kanske vi somnade till en stund och missade ovädret men vi brukar vakna när det tar tag i husknuten. Vi sjutiden var det näst intill ”stöje-stillt”.* (Nåja, det kom någon vindil på eftermiddagen men knappast i paritet med prognosen.)
”Kom får du frukost. Det är Lucia på TV” Man hasar sig ner i det tempo som en gammal utsliten lekamen tillåter.
Där står hon i sin vita särk. Ja inte hustrun, utan Lucia, omgiven av en hop tärnor och gästartister.
Sonja Aldén sjunger den vackra ”Koppången” av Per-Erik Moraeus och Py Bäckman, i övrigt är det den gamla vanliga visan. Det är ”Stalledrängar” och ”Lusse-Lellar”. ”Tomtar från Pepparkakeland” och ”Tunga fjät som går runt gård och stuva” och annat av tvivelaktig kvalitet. I vår värld är ”stuva” detsamma som att packa, alternativt tillreda en maträtt. Vi begriper att det här står för stuga, men va faen!. Man har till vår förtret ändrat i böner och annat av religiös natur. Inte för vi är flitiga kyrkobesökare men när vi väl är på plats vill vi nyttja det som vi lärde oss i en grå forntid. Icke sa Nicke.”Fader vår som är i himmelen helgat varde ditt namn” har blivit ” Vår fader du som är i himlen. Låt dittnamn bli helgat” Vad är detta? Varför? Det skapar bara oreda och osäkerhet. Men gamla ”Stuvor” skall leva kvar. Ändra här också, eller återgå till vår gamle ”Fader vår”. Det var bättre förr.
Vi står lite undrande inför Luciatraditionen. Den är nog både på gott och ont. Det goda är att alla kan delta utan att pressas av förväntningar om modern och trendig beklädnad. Även de stackars skolbarn som lever under knappa förhållanden och inte har råd med de senaste märkesjeansen, har oftast en Mamma, eller motsvarande, som kan leta fram ett gammalt vitt lakan.
Nu rister det till ute i FI-leden. ”KAN INTE PAPPA TA FRAM ETT LAKAN”? I helvete heller! Det får bara vara feminina Lucior och skulle någon liten ljushårigt gossebarn vilja ikläda sig ljusglorian blir det ett förskräckligt liv. Vi vill minnas att detta skedde i år, någonstans i landet, och orsakade ett väldigt rabalder. Så var det med den heliga könsjämlikheten.
Vi är inte speciellt bevandrade i Luciafirandets bakgrund, men vi tror oss veta att det har något med ”Lucifers Brud” att göra. Lucifer står för Djävulen, Antikrist, och kanske anar vi här i denna benämning orsaken till den kvinnliga dominansen. Vi syftar naturligtvis på ”Brud”.
De visor som av tradition sjungs, bör man inte analysera närmre. Här är ett typiskt exempel. Det är ett helvetes tjat och man sysslar uppenbarligen med tveksamheter redan i morgonväkten.

Lusse Lelle Lusse Lelle, elva nätter före jul
Lusse Lelle lusse Lelle, elva nätter före jul
Nu äro vi hitkomna så näst före jul
Nu äro vi tillkomna så näst före jul

God morgon härinne både kvinna och man
God morgon härinne både kvinna och man
Husbonden uti huset med maka i famn.
Husbonden uti huset med maka i famn

Vad försiggår här, redan i ottan?
Vi tycker nog att kvalitén och moralen i Lucia-sångerna är tveksam.
Då är det högre klass på Nils Norrälvs versioner som vi tyvärr inte kan hitta i hastigheten, men vi minns att det fanns ”Stolliga Drängar” och ”Luse-Pelle, Luse-Pelle elva nätter i ett skjul”. Här var det inte frågan om ”Antikrist” utan snarare ”Anticimex”.
Vi publicerar Nisse Kväden när vi hittar de i gömmorna

* Man blir skrämd. Vilken kulturskymning. Alla i skärgården vet vad ”stöje-stillt är. Alla! (I inlandet, Högsbytrakten för att ta ett exempel, kanske bara 80% är bekanta med begreppet.)
Jag Googlade på Stöjestillt. ”Din sökning matchade inte något dokument”. Vad är detta? Om man Googlar på ex. ”and” får man på 0,38 sekunder 25270000000 träffar. Ganska imponerande. Men ”Stöjestillt”! Inte en träff.
För er som mot förmodan inte är bekanta med begreppet, innebär ”Stöje-stillt” att det är kav lugnt. (Stöja innebär, att man företrädelsevis sommarnätter med bleke, fångar ål med hjälp av lampa och tandad sax.) Fantastiskt fiske, lika trevligt som den döda ålen är smaklig.

Entry filed under: Betraktelser. Tags: , , .

GRIS-aktig succé Bloggutveckling

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv

Skriv i din e-postadress för att få notiser om nya inlägg på Gröna Köpingens Blogg!

Gör som 39 andra, prenumerera du med.

Kalender

december 2014
M T O T F L S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  


Humor
Fler besökare till bloggen
Blogglista.se


%d bloggare gillar detta: