God jul i år igen?

december 24, 2014 at 10:38 f m Lämna en kommentar

Så var den på plats igen! Julgranen.
Husets härskarinna och Bloggen har i vissa stycken olika uppfattningar. Det kan gälla antal hundar, kattdjävlar och utlandsresor, men i en del fall har vi samstämmiga åsikter.
Vi tycker båda att Julgranen skall komma in på julaftonen, möjligtvis dagen innan. Den skall vara sparsamt behängd med kulor och annat hyggligt smakfullt. Inget glitter och annat pråligt tjafs. Allra vackrast är levande ljus, men då blir det ingen nubbe till sillen, med tanke på brandfaran. Därför blir det el-slinga.
Senast tjugondag knut åker granen ut. Så skall det vara, enligt gammal god tradition.
Hur ser det ut i andra delar av omgivningen? Företar vi resor till grannsocknar ex. Mönsterås så möts vi av ljusorgier som frestar på hornhinnan. I vartenda träd hänger det ljusslingor, i bästa fall med varmt gult ljus, men inte sällan kallt blåvitt sken som sticker i ögonen och gör att man fryser, även i dagens klimatstörda vinter. Att en del fastighetsägare klär hela sitt hus i Las Vegas-inspirerad blinkande lampor får man i ett fritt land kanske stå ut med, men kommunala sanslösa ljusorgier är lite onödiga. ”Har Oskarshamn, så måste vi också ha”. Kanske tänker man så, men för helvete. Ta ner eländet när det är dags, ex. kring tjugondag Knut. Som det är nu, eller åtminstone varit, hänger slingorna kvar långt fram i mars. Hänger kvar är en sak, men de är ju tända. Släck i tid.
Annars ser vi fram mot jul, bland annat den del som brukar spenderas framför TV. Årets julvärd, Henrik Dorsin inger förväntningar. Detta geni står i dagens Sverige i särklass bland skämtare och humorister. Sen skall vi självfallet också avnjuta ”Karl-Bertil Jonsons Jul”. Helgens absoluta ”måste”. Kalle Anka kan vi klara oss utan. Man blir lite trött på allt tjafs om ditt och datt som kan uppfattas som rasistiskt. Har inte folk annat att bry sig om? Just idag (tisdag) hörde vi på radio en forskare av något slag som lagt energi på att studera könsfördelningen i ”Kalle Ankas Jul”. Man blir lite trött.
Vi är i sann ateistisk okunnighet, lite osäkra på om Jesus föddes på julafton eller juldagen. Vi tror det var juldagen, och passar på att gratulera på bemärkelsedagen. Är det nu så att det är fel dag, eller att man kan resa tvivel beträffande hela händelsen, finns det nog andra trevliga människor vi kan gratulera i Juletid. God jul och grattis.
Att vi är lite skeptiska beror på att vi inte tror på jungfrufödsel. Fenomenet är knappast trolig, ej heller önskvärd. Jo i radikala, manshatande feministiska kretsar, kanske. Vi vill också minnas att man någonstans i skriften nämner herdar som den aktuella dagen är ute i full verksamhet, men vi tror oss veta att fåren nog är stallade på vintern, även på dessa breddgrader. Det är en del som inte stämmer om man har de kritiska ögonen på sig. (Ja, inte på sig, på det viset, utan med sig, eller hur man nu skall uttrycka sig). Hur det nu än förhåller sig med sanningshalten när det gäller det gudomliga budskapet så kan vi i alla fall tacka Jesus Krist för helgfirande med skinka, klappar och jullov. Jullovet struntar vi i, nu i pensionsåldern, med det var trevligt i skolans värld. Nu kan vi sälla oss till alla andra idioter som gapar och orerar om att ”lärarna har det så bra med alla sina lov”. De flesta har nog gjort skäl för sin ledighet. Med råge.
Här skulle vi avslutat och önskat läsekretsen God Jul med en liten förtjusande dikt om juletid, julefrid och kärlek till nästan, signerad Nils Norrälv, men tyvärr har även denna förkommit. Den hittas förhoppningsvis vad det lider och då publicerar vi den i mars- april, vilket kan matcha ev.kvarhängande juldekorationer.
Än en gång. God Jul. Utan vegetarisk skinka!

Entry filed under: Betraktelser, Diverse. Tags: , , , , .

”The Batras” Bloduppfriskning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv

Skriv i din e-postadress för att få notiser om nya inlägg på Gröna Köpingens Blogg!

Gör som 39 andra, prenumerera du med.

Kalender

december 2014
M T O T F L S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  


Humor
Fler besökare till bloggen
Blogglista.se


%d bloggare gillar detta: