Blåsst

januari 30, 2015 at 9:01 e m Lämna en kommentar

Det är i dagarna 10 år sedan Gudruns framfart. Detta illasinnade fruntimmer som blåste ner mängder av skog i södra Sverige. Allvarlige Alvar har flaggat för ett inlägg med anledning av jubileet. Han kommer vid senare tillfälle.
I dag är det inte blåst som härjar. Det är ”blåsst”. Lyssna på meteorologer och hallåor så får ni se, eller snarare höra: ”Nu blir det hård blåsst” Nåja, vi hänger inte upp oss på detta utan vi tycker att det är bra när det blåser lite lagom för då blir det fart på vindsnurrorna och strömmingen går till.
Nu senast var det ”Egon” som bråkade med hustak och hyggeskanter. Förödelsen blev begränsad och Gudrun står fortfarande i viss särklass.
Vi vill bringa en annan mansperson i åtanke. Erik Gustav Geijer. Vi tror oss veta att det var denne man som yttrade de bevingade orden ”Vad stort sker, sker tyst”.
Det har kommit till bloggens kännedom att vår grann- och vänort Mönsterås tillsammans med Högsby och Hultsfred, har inhandlat vindkraftverk i Sundsvallstrakten. Vi är minst sagt förbryllade. Dels över tystnaden kring projektet, dels över placeringen.
Alla vill ha ström i ledningarna, när man trycker på kaffebryggaren eller vill blåsa håret på morgonen, men det är inte många energisystem som faller på läppen. Kärnkraft är farligt. Vattenkraften har förstört våra älvar och vindkraftverk är fula. Gärna vindkraft men inte inom synhåll från den egna täppan. Här har Mönsterås kanske kommit på en elegant lösning. Oavsett hur höga vindmöllorna blir lär de inte synas från Sundsvall.
För att räta ut ett och annat frågetecken avlägger vi ett besök hos vår kommunal-lokale energiminister Medhvind Elström. ”Nå Medhvind, har du någon kommentar till den tystlåtna satsningen i Mönsterås”
”Detta projekt är fullständigt vind- och vattentätt. Harmlöst ur alla synvinklar och vindriktningar. Det blåser ganska kraftigt emellanåt på våra bredd- och längdgrader, och inte sällan så är den förhärskande vindriktningen från syd. Vi har ganska länge tyckt att det är slöseri att lokala naturtillgångar s.a.s. blåser bort till ingen nytta. Meteorologiska undersökningar har visat att vinden försvinner norrut. Genom att bygga vindkraftverk i Sundsvallstrakten fångas de bortblåsta vindarna upp och omsätts i el, samtidigt som invånarna i Mönsterås och också i GK slipper anblicken av förfulande vindkraftverk. Ej heller störs havsörnar, nattskärror, fladdermöss eller sommarstugeägare. Inte här i alla fall, och hur de har det i Sundsvall skiter vi i. Detta är en synnerligen elegant lösning som inspirerat oss här i el-ledningen i GK att göra en liknande satsning. Ja faktiskt ändå smartare. Vi bygger ett antal vindkraftverk någon mil söder om Sundsvall. På så sätt kramar vi den mesta musten ur vinden innan den når Mönsteråsarnas vindsnurror. Lite fult kanske men var och en ser i första hand till sitt.
Vi tackar Mönsterås för tipset samtidigt som vi uttrycker en viss oro för att Kommunen hamnat i dåligt sällskap, i och med den gemensamma kommunala satsningen på vindkraftsidan. Vi hoppas att Mönsteråsarna inte blir blåsta.”
Detta var stora och goda nyheter. Vi tackar Medhvind för informationen och ser fram mot en satsning som förefaller osedvanligt begåvad.

Entry filed under: Energi och miljö. Tags: , , , , .

Toalätt-svårigheter Fånerier

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv

Skriv i din e-postadress för att få notiser om nya inlägg på Gröna Köpingens Blogg!

Gör som 39 andra, prenumerera du med.

Kalender

januari 2015
M T O T F L S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  


Humor
Fler besökare till bloggen
Blogglista.se


%d bloggare gillar detta: