Pärlor från musikarkivet

december 28, 2015 at 9:31 e m 1 kommentar

Vi känner vårt ansvar att sprida lite kultur i stugorna. Musik är kultur. I alla fall bra musik. Vi har sagt det förut. Bloggen är numera så ödmjuk att vi inte påstår att vår musiksmak är bäst. (I och för sig vet vi det, men behåller detta för oss själva, för att inte verka självgoda.)

Bloggen lämnar ogärna Gröna Köpingen. Varför skall vi göra det? Bor man på rikets, ja Europas bästa plats verkar det lite korkat att åka därifrån. Nu är det så att jag är gift med en kvinna som är lite nyfiken på andra delar av vår planet och efter hot om repressalier, om jag inte följer med, har jag drabbats av utomkommunala upplevelser. Det mesta hade jag klarat mig utan, men det måste erkännas att någon eller några resor har varit till belåtenhet, bl.a. en till Irland. Ett helt fantastiskt landskap, trevliga människor och nästan begripligt språk. En pub-runda i Dublin är också en trivsam upplevelse.

Den Irländska musiken är hörvärd, och ”live”, på plats, är det något extra. All irländsk musik kanske inte tilltalar, men det enkla och vemodiga är vackert och ger lite ståpäls.

Det finns en del att välja på, men här blir det blir Christy Moore, av två skäl. Vacker musik, kemiskt rent från fånigt publikfrieri. Här sitter en äldre flintskallig och svettig man och sjunger gudabenådat. Rakt upp och ner, enkelt och äkta. Lyssna på ljuvliga ”Black is the color”

”Spancil Hill” sjunger han tillsammans med en säregen artist, Shane Macgowan, med ett förflutet i ”The Pogues”. SMG bevisar att man kan vara tämligen nedgången, tandlös, föga bildskön och sakna den perfekta sångrösten, men ändå vara en bra artist. Bildkvalitén är lite skral men det gör inte så mycket, det är snarast till fördel för Shane Mac Gowan.

Apropå utseende. Skall vi trots allt försöka hitta något negativt så tycker vi Christy är lite lik en VD för en tveksam sammanslutning, bl.a. verksam inom friskolesektorn. Det finns en skillnad. VD har nog aldrig varit lika svett som Christy Moore.

Entry filed under: Diverse, Musik. Tags: , , , .

Vågat? Politisk Nyårssmäll!

1 kommentar Add your own

  • 1. Jonny Nilsson  |  december 29, 2015 kl. 3:42 e m

    Tack för fina tips! Även förra tipset var bra och något jag inte hört förut. Har dock några gamla Poguesplattor.

    Gilla

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv

Skriv i din e-postadress för att få notiser om nya inlägg på Gröna Köpingens Blogg!

Gör som 39 andra, prenumerera du med.

Kalender

december 2015
M T O T F L S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  


Humor
Fler besökare till bloggen
Blogglista.se


%d bloggare gillar detta: