Däckaren ”Muttern” – Avsnitt 2

januari 18, 2016 at 6:00 e m 2 kommentarer

muttern

Avsnitt 1 av Muttern har fått ett översvallande mottagande! Helt fantastiskt. Det ryktas om att man hört hur representanter från kultureliten pratat om Nobelpris och jämfört med storheter som Strindberg. Någon har undrat varför det heter ”Däckare”. Vår ursprungliga tanke var att deckaren skulle utspelas bland kobbar, skär och båtar och då tyckte vi ”Däckare” var lite vitsigt. Det blev inte så men vi behåller Däckare ändå eftersom ett cykelhjul spelar roll i handlingen. Vi kände behov att klarlägga detta annars hade en liten rättstavningspolis i Skåne: Bengt-Folke Lavetti hört av sig. Nu fortsätter Däckaren.

 
Åke makar sig tillrätta, och stolen jämrar sig i fogarna, som ville den säga: ”Sitter du här än”. Jo minsann. Tjänstefåtöljen är minst sagt insutten efter Åkes 35 år på kommunalrådsposten, och det finns belackare som tycker: ”Nu kan det räcka”. Andra menar att det långa maktinnehavet tyder på att väljarna är nöjda med tingens ordning, och med Åke. Så är det nog.

Men. I och med Centrala partiets (CP) intåg på den politiska arenan börjar naturligtvis Åke Rolandsson känna att det svajar betänkligt. Ingen politiker i världen har i längden möjlighet att matcha CP:s geniala politik och deras valmanifest tjänar nu som underlag för högläsning i alla sammanhang där sunt förnuft är en naturlig beståndsdel: I skolan, i kyrkan, på verkstadsgolvet, symöten, parkbänkar.

Inte nog med detta. Partiets förgrundsfigur och urstarke man, Lasse Bloggare har slagit in på artistbanan och hans succé som ”Lasse Kvinnobuske” har gjort honom omåttligt populär. Åke inser att detta är en farlig kombination. Lasses artisteri kombinerat med ett oförlikneligt valmanifest är ett hot att ta på största allvar. Åke måste samla tankarna och han tar en sväng till fikarummet för en kopp uppiggande kaffe.

I GK är det så sinnrikt ordnat att den kommunala verksamheten delar lokaler med ortens sjukstuga. Detta av besparingsskäl. Ljuden från respektive verksamheter blandas på ett sätt som gör det svårt att avgöra vem som orsakar vad. Är det ett smärtsamt tarmvred i sjukstugan? Eller kommer den akustiska verksamheten från Sivan eller personalchefen i fikarummet?

Det visade sig vara ett elakartat lårbenshalsbrott som opererades utan bedövning. Också detta av besparingsskäl. Irene Stup, som är kommunens ekonomiansvarige, har inte bara hand om fakturor, utan också frakturer när vårdapparaten behöver extrapersonal, men vi tror inte att det var hennes närvaro som orsakade den lårbensbrutnes jämmer och klagan.

Åke intar sitt kaffe med pepparkaka, och återvänder till sitt tjänsterum. Kommunalrådet inser att det blir svårt att matcha CP:s vallöften men försöka duger, och det gäller också att lära av de fåtaliga misstag som skett i gången tid. Tabbar som trots allt naggat glorian i kanten.

Det där med Ökno var inte så bra. Att sälja det forna semesterparadiset till utlänningar var ett drag som upprörde ortsbefolkningen, inte minst det faktum att det var till tyskar, ett folkslag som redan tidigare retat gallfeber på GK-borna genom sitt rovfiske efter lek-ort och sutare.

Rivningar har orsakade visst rabalder. Suggås och ladan intill järnvägen. Att lägga ner tingsverksamheten orsakade klagan, trots att det inte fanns några brottslingar att leda till skranket. Åke inser att nuvarande regim inte har råd med dylika fadäser utan det gäller tvärt om att stryka väljarna medhårs och om möjligt tillgodose allmänhetens krav.

Inhyres-läkarna från Oskarshamn, förre fältskären Hopp Jerk och hans kompanjon Bosse Bredhäck har länge klagat över trångboddheten och efterfrågat nya lokaler för Ohälsocentralen. En kostsam historia, och att tillmötesgå ungdomarnas krav på en fritidsgård skulle också bli dyrt. Slugast är nog att strunta i ungdomarna eftersom flertalet inte har rösträtt ännu.

Åke grubblar och våndas. Tankarna vandrar i ett försök att hitta goda och konstruktiva lösningar. Hur han än vrider och vänder på problemen så kommer han hela tiden till slutsatsen: CP är det stora hotet och Lasse Kvinnobuske måste bort från den politiska arenan. Men hur?

Entry filed under: Muttern. Tags: , .

Fuckföreningar Pärlor från musikarkivet

2 kommentarer Add your own

 • 1. Jonny Nilsson  |  januari 18, 2016 kl. 6:40 e m

  Det är bara att lyfta på hatten för denna geniala inledning på boken, för att nu inte ta till överord. Ni skriver ju skjortan av grannkommunens deckarförfattare, vilket i och för sig inte säger så mycket. men ändå. Ser fram emot del 3.

  Gillad av 1 person

  Svara
 • 2. Gröna Köpingen  |  januari 19, 2016 kl. 12:47 e m

  Tack för de vänliga orden. Bar överkropp är inte att rekommendera i rådande väderläge. Behåll skjortan på och fundera på följande. Begreppet” Dubbeldäckare” är bekant, liksom Sjövall/Wahlöö. Jonny! Vi slår oss ihop. Med dina historiska kunskaper och vår fallenhet för snusk och tveksamheter skulle vi bli ett team att räkna med i deckarbranschen. Arvordet delar vi lika. Vi festar upp vår del och du gör vad du vill .

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv

Skriv i din e-postadress för att få notiser om nya inlägg på Gröna Köpingens Blogg!

Gör som 39 andra, prenumerera du med.

Kalender

januari 2016
M T O T F L S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031


Humor
Fler besökare till bloggen
Blogglista.se


%d bloggare gillar detta: