Föreläsning

februari 9, 2016 at 9:16 e m 2 kommentarer

Bloggen lämnar ogärna Gröna köpingen men ibland kan det vara motiverat med ett besök utsocknes. Tisdag var en sådan dag och vi kände oss manade att åka till Mönsterås och lyssna på Jonny Nilssons föreläsning om hans bok ”Muddern”. Den observante läsaren noterar att det låter snarlikt vår egen däckare ”Muttern” men det är en ren tillfällighet. Jonny är en alldeles utomordentlig berättare som skulle platsa innanför GK: s rågångar. Påläst och rolig. Det fanns några stolar kvar som borde varit besuttna. (vi vet att detta är fel uttryck men vi vill vara lite lustiga.)

Historia är så pass intressant att även vi som bor utanför Mönsterås hank och stör tycker det är intressant med lite bakgrundsfakta om vår grannkommun. Vi kan inte allt om Mönsterås men vi tror oss veta att det som idag kallas ”Muddern” inte gör skäl för namnet. Muddern är den plats som ligger i anslutning till hamnen där massorna av slam och dy efter muddringen av rännan ponerades. Tidigt 50-tal? Detta påpekade Jonny, så ingen skugga över honom. Mudder betyder slam, dy och det som döljer sig i ”Moderna Muddern” är andra saker. Sopor, avfall och inte minst bark från Mönsterås bruk. Denna verksamhet gav namn åt en man ”Uffe Bark” som under ett antal år ägnade sig åt att köra, den på den tiden värdelösa, barken till Muddern. En gissning är att övervägande delen av platsen består av bark. Detta glömde Jonny att berätta. Han är förlåten, för föreläsningen i övrigt var mer än godkänd. Nästa gång det är dags, bör Mönsteråsarna masa sig dit. Och du Jonny. Ta betalt.

Entry filed under: Betraktelser, Kultur. Tags: , , , .

Däckaren Muttern – avsnitt 5 Däckaren Muttern – Avsnitt 6

2 kommentarer Add your own

 • 1. Jonny  |  februari 10, 2016 kl. 7:54 f m

  Tack för vänliga ord! Jag skulle gärna vilja veta varför man började kalla området mellan Kuggås och Ljungnäs för Muddern. Det finns ju som ni påpekar ingen logik i det. När det gäller områdets innehåll nu så har jag en mening i boken som jag inte tog upp under föredraget: ”Överst låg ett två meter tjockt lager av förmultnade sopor, bilvrak, byggmaterial och bark, därefter sju meter lös lera och bottenslam.” Tror det var Eje Wadebro som berättade det vid tillfälle.

  Gilla

  Svara
 • 2. Fraams Palsing-Liite  |  februari 10, 2016 kl. 9:52 f m

  Hej!
  Jag är säker på att det har att göra med ordet ”Mudder” som kan slås upp i SAOL.
  http://g3.spraakdata.gu.se/saob/
  Verbet heter följaktligen ”Muddra” , som förr även kunde ha en annan betydelse!

  Hälsningar!

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv

Skriv i din e-postadress för att få notiser om nya inlägg på Gröna Köpingens Blogg!

Gör som 39 andra, prenumerera du med.

Kalender

februari 2016
M T O T F L S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
29  


Humor
Fler besökare till bloggen
Blogglista.se


%d bloggare gillar detta: