Däckaren Muttern – Avsnitt 6

februari 10, 2016 at 6:43 e m 3 kommentarer

muttern2

Vi noterar på Jonnys Mönsteråsbloggen att Jonny uppfattar ”Muttern” som parodi på hans deckare ”Muddern”. Lite tråkigt. Så är inte fallet. Allt är slumpens skördar, och det ena goda förskjuter inte det andra.

Vi dröjer oss kvar i Kommunhuset: Ta del av avsnitt: 6 (det blir inget sex i dag, men kanske vid senare tillfälle)

Åkes arbetskamrater och partibröder märker hur Åke succesivt förändras. (Vi skall kanske nämna partisystrarna också. De är kanske en av dessa som en gång skall axla Åkes, något stora mantel) Han blir inbunden och inåtvänd och den förr så jovialiske mannen byter skepnad. Lite grå, sliten och uppgiven.

Den kommunalpolitiska oppositionen går åt andra hållet. Man stärks av Åkes förfall och ett regimskifte förefaller inte längre som helt osannolikt. Oppositionens förstanamn, Robert Rappare, vädrar morgonluft: ”Nu har vi chansen. Nu måste vi jobba stenhårt. Alla skall vara med.”

Lasse Kvinnobuskes succé som country/ svensktoppsartist inspirerar Robert att återstarta sitt gamla country-band ”Robert and the Rappacows”. Robert har civil gärning som dödgrävare på kyrkogården så han blir hänvisat att träna kvällstid då det inte är några politiska sammandragningar.

I kväll är en sådan politisk dag, och vi skulle kunna ta en titt på persongalleriet, men det bär för långt. Vi nöjer oss med att notera att ett antal har sin hemvist i Glo och så kan vi nämna påläggskalven Rickard Verkarkry som sitter vid Robbans sida. Märkligt nog till höger. En alert gosse som gjort raketkarriär inom skolans värld. Ganska raskt har han avancerat från en blygsam lärarposition till rektor i en angränsande kommun. Vi nämner inte kommunens namn, med hänsyn till Rickards rykte.

Innan flytten till O-hamn var Verkarkry rektor på ett Naturbuksgymnasium i GK:s gränstrakter. Folkhumorn har ändrat Naturbruks-till ”Naturbuks” eftersom det på skolan tjänstgjorde en lärare med exceptionellt midjemått. En fet, oljig och sliskig typ. En glappkäft som givit uttrycket: ”Mycket snack och lite verkstad” ett ansikte, men som fick vara kvar i brist på alternativ.

Åke kan inte släppa tanken på Viktor O Sund. Har han verkligen återuppstått? Det verkar ju helt orimligt. Var har han hållit hus under alla dessa år och vad hade han på Muddern att göra? Inte kan han väl legat där hela tiden? Åke känner att han måste bringa klarhet i mysteriet. Han vill självklart inte redovisa sin oro offentligt, så en kväll tar han cykeln och åker i lönndom den dryga milen från sin bostad till Muddern. Åke har fått sitt körkort indraget på grund av lite hastig framfart, men han har inte ro att invänta kortets återkomst, därför cyklar han i mörkret, motvinden och med ett piskande regn i ansiktet.

Till slut är han framme och med hjälp av ficklampan letar han sig fram till den del av Muddern som pekats ut som platsen för O Sunds återuppståndelse. Ljuskäglan spelar bland gyttja och bråte. Där! Där är platsen!!.

Åke kan ganska omgående konstatera att det handlar om ett grävlingsgryt. Det syns fortfarande märke i gyttjan efter grävlingens språngsatser när den skrämd av grävskopan lämnade grytet. En bit bort halkar Åke i en stor hög med grävling-spillning. Grävlingar har för vana att göra sina behov på samma ställe en bit från grytet. Grävling! Solklart.

Saken är klar. O Sund har inte återuppstått. ”Tack min välartade skapare!” Åke anfäktas av ett religiöst påslag och lovar på stående, lerigt fot, att skänka en ljuskrona i silver till ett mindre religiöst trähus som undgått rivning, i utkanten av Torp.

Åke blir i ett slag 20 år yngre och velocipedfärden blir lätt och behaglig, trots att vinden vänt och erbjuder motstånd även på hemfärden. Han är glad, visslar och nynnar på en känd melodi: ”Det var dans och hålligång…”

Hur var det då med vålnaden som töserna kring kaffebordet sett? Jo det uppdagas att det var Claus Stridsman som med ett upphittat huvud från en skulptur i famnen, tyst och diskret lämnat tjänsterummet, lite för tidigt. Var huvudet kom ifrån vet man inte än i dag, men det var ganska likt Viktor O Sunds.

Åke blir sig själv igen och kommunhuset sjuder på nytt av liv och entusiasm. Allt blir som vanligt och orosmolnen är bortblåsta.

Jo, ett finns kvar: Lasse Kvinnobuske borde bort. Men hur?

Entry filed under: Diverse.

Föreläsning Filmning

3 kommentarer Add your own

 • 1. Jonny Nilsson  |  februari 11, 2016 kl. 6:30 e m

  ”Folkhumorn har ändrat Naturbruks- till” Naturbuks” eftersom det på skolan tjänstgjorde en lärare med exceptionellt midjemått. En fet, oljig och sliskig typ. En glappkäft som givit uttrycket:” Mycket snack och lite verkstad” ett ansikte, men som fick vara kvar i brist på alternativ.” Vem kan det ha varit?

  Gilla

  Svara
 • 2. Gröna Köpingen  |  februari 11, 2016 kl. 9:17 e m

  Vi på GK-bloggen vet vem som åsyftas men med tanke på denne stackares situation vill vi inte namnge. Han har lidit tillräckligt redan, men vi måste hålla med om att det handlar om en osedvanligt obehaglig typ. Det är tur att vi inte hyser sådana individer i Gröna köpingen. Usch och fy!

  Gilla

  Svara
 • 3. Flanören  |  februari 16, 2016 kl. 7:04 e m

  Under en av mina alltför korta storhetsperioder råkade jag ha kontakt med åsyftat Naturbruksgymnasium och även med den här något karikerade läraren. Det var en Lotta Svärd-typ. ”Mycket han tåldes att skrattas åt men mera hedras ändå.” Det var nämligen en ytterst humoristisk person även om humorn ibland var tämligen både precis och träffande.
  På lektionerna var det precis så mycket stoj som han accepterade. Överskreds detta pensum så räckte det med en blick eller ett par hyggligt välmenande ord för att ordningen skulle bli återställd.
  Detta inträffade dock på den gamla grymma tiden då en lärare kunde be en elev att sänka rösten utan att bli stämd för ärekränkning av föräldrar som var proffs på uppfostring.

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv

Skriv i din e-postadress för att få notiser om nya inlägg på Gröna Köpingens Blogg!

Gör som 39 andra, prenumerera du med.

Kalender

februari 2016
M T O T F L S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
29  


Humor
Fler besökare till bloggen
Blogglista.se


%d bloggare gillar detta: