Konvenans

april 21, 2016 at 11:30 e m 3 kommentarer

Vi berörde i ett tidigare inlägg problemet med otillbörligt tafsande och alla är nog överens om att detta inte är så trevligt i alla sammanhang. Ofta är det tillräckligt med verbal uppskattning och hälsningsritualer. Men. Det finns en klick medborgare som inte bemödar sig om att nyttja denna möjlighet. De hälsar inte på personer de känner. Det tycker vi nog tyder på begränsat folkvett. Vi menar inte att man skall fjanta runt och flina, heja och tjoa hejdlöst. Ett ”Hej”, eller en nick är alldeles tillräckligt och kostar inte så mycket.
Bloggen har funderat på vad det finns för bakomliggande orsaker till de uteblivna hälsningarna. Naturligtvis kan det ha medicinska orsaker. Vederbörande kanske inte ser så bra och då har vi förståelse. Vi kanske inte ser så bra ut, men är väl ändå värda ett ”Hej.” Bloggen tycker så i alla fall. Lite egoistiskt kanske.

Vi antar att det inte finns några fysiska hinder. Du står i kassakön i varuhuset och intill dig står en man du känner. Inte så väl, men tillräckligt. Han känner ävenledes dig. Du tycker att det är på plats med en hälsning och du söker ögonkontakt för att utföra handlingen. Du vet att han mycket väl vet att du står där, men lägger stor möda på att undvika att se. Till slut blir man förbannad, vänder sig mot mannen och skriker ett ”Hej” så att hela varuhuset vibrerar.

Vad är orsaken till att folk inte hälsar? ”De är kanske blyga” brukar min överseende hustru svara. Så är det säkert i en del fall men det är inte hela förklaringen. Folk som är vana att utan blygsel uppträda i olika sammanhang borde inte vara så tillbakadragna att de inte törs hälsa.

En egendomlig variant är de som hejar och hälsar i vardagslag ”å ämbetets vägnar”, men som omgivna av sina gelikar i det inbillade ”inne-gänget” fullständigt skiter i omgivningen. Du bevärdigas inte en blick.

Sen har vi slutligen den mest imbecilla kategorin, som tror att ”de är något”. På grund av välstånd, ”god härstamning” eller på utseendemässiga grunder. Dessa är extra vidriga och värda omvärldens förakt.

Nu tycker ni säkert att den där Bosse Bloggare är en överkänslig djäkel. Nix! Trots att vi skriver en massa skit, så är vi innerst inne vänner av sunt förnuft. Att hälsa är ett bevis på innehav av detta.

Vi har nu retat upp oss så pass att vi lovar att hädanefter hänga ut alla som inte hälsar, på bloggen. Med namn, adress, personnummer och dito telefon, och om du hamnar där är det ingen som vill hälsa på dig.

Entry filed under: Vett och etikett. Tags: , , .

Däckaren ” Muttern.” Summering av misstänkta. Kverulans i repris

3 kommentarer Add your own

 • 1. Jonny Nilsson  |  april 22, 2016 kl. 5:14 e m

  Jag har missat att hälsa förr på människor jag borde ha känt igen. Är tyvärr ofta i andra tankar och har svårt att notera enskilda om det är många runtomkring. Beklagar om jag ingår i skaran du har i åtanke.

  Gilla

  Svara
 • 2. Gröna Köpingen  |  april 23, 2016 kl. 10:20 f m

  Du ingår inte i skaran Jonny!

  Gilla

  Svara
 • 3. Bert  |  april 26, 2016 kl. 1:13 e m

  Vem skulle i onödan och på helig fritid vilja hälsa på en person aktiv i ett extremistparti(i detta fallet ”centerpartiet).

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv

Skriv i din e-postadress för att få notiser om nya inlägg på Gröna Köpingens Blogg!

Gör som 39 andra, prenumerera du med.

Kalender

april 2016
M T O T F L S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  


Humor
Fler besökare till bloggen
Blogglista.se


%d bloggare gillar detta: