Valmanifestet: Lärarlönelyftet

november 22, 2016 at 6:40 e m Lämna en kommentar

Skolfrågor är alltid aktuella och de engagerar befolkningen. Nu i dagarna är debatten om det s.k. Lärarlönelyftet het.

Har vi förstått saken rätt så handlar det om lönepåslag som kommer ca. 1/3 av lärarna tillgodo. Resten blir utan, och förbannade

Tidigare var nog den allmänna meningen att lärarna inte skulle ha någon lön alls. De sågs som ett arbetsskyggt pack som bara längtade till alla långa lov. Göran Persson var nog inne på den linjen, och då förstår ni nivån.

I takt med ökad brist på lärare har makthavarna förstått att något måste göras för att säkerställa tillgången på pedagoger. Man har till slut insett att dessa inte går att ersätta med datorer och självstudier på lösa boliner.

För att få en korrekt bild av verkligheten söker vi upp Gröna köpingens ledande friskola ” Fria Skolan”. Rätt man att svara på våra frågor är naturligtvis rektor, förre matematikläraren, lektor Hektor Vektor, som vi hittar på tjänsterummet i huvudbyggnaden. Hektor hör oss inte när vi anländer. Han sitter med fötterna på skrivbordet, djupt försjunken i senaste numret av” Svenskt Fiske”, och verkar inte speciellt förtjust över att bli störd i sin ämbetsutövning.

”Ursäkta att vi stör, men vi skulle vilja ställa några frågor beträffande lärarlönelyftet.  Är det inte svårt att välja ut de som skall komma i åtnjutande av löneökning. Hur mäter man en lärares skicklighet?”

”Nja. Det kan kanske vara lite knepigt ibland men vi har arbetat fram rutiner som fungerar. Dessutom är jag själv ganska erfaren och vet hur en tärning skall hanteras.

”Kan vi få lite mer konkret information om hur urvalet går till?”.     Jo vi utgår från ett medarbetarsamtal om ca 15 minuter, en gång om året. Där får den aktuelle läraren berätta om sina starka sidor och sin arbetskapacitet. Det ligger i sakens natur att den som tar för sig och framhåller sina förtjänster kommer i bättre position än den tystlåtne och tillbakadragne. Vi måste ju tro att våra medarbetare talar sant. Allt annat vore ett förskräckligt misstroende.

”Gör du lektionsbesök, så att du utifrån dessa, kan dra egna slutsatser”. Nej, nej nej. Det finns inte tid till sådant. Jag har fullt upp hela dagarna med föräldrar som ringer och klagar över att deras barn fått för låga betyg. Det tar en hel del energi att övertala den aktuelle läraren att ändra. Ger vi inte toppbetyg får vi inga sökande och hela verksamheten äventyras.

Tror du inte det blir dålig stämning på lärarrummen nu. Kan det inte leda till att de som blir utan tittar snett på de utvalda.” Det tror jag inte. Nu får vi, förutom förstelärare, också sistelärare, och det är bra om dessa blir medvetna om sin oduglighet

Vi lämnar Fria skolan med lite dålig smak i munnen. Tyvärr är det nog så illa, att denna metodik också tillämpas på annat håll ute i riket.

 

Detta vill vi ändra på. Rösta på GAS. Vi kommer att arbeta för lönelyft till alla lärare, så länge duglighet inte kan mätas på ett objektivt sätt. Medarbetarsamtal är inte värt ett vitten och gynnar bara de glappkäftade med obefintlig självinsikt.

Reformen finansieras genom lönesänkning för inkompetenta skolchefer och rektorer. Det blir en hel del pengar

 

Entry filed under: Diverse.

Post- bortgång. Dåliga kommunikationer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv

Skriv i din e-postadress för att få notiser om nya inlägg på Gröna Köpingens Blogg!

Gör som 39 andra, prenumerera du med.

Kalender

november 2016
M T O T F L S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  


Humor
Fler besökare till bloggen
Blogglista.se


%d bloggare gillar detta: