Försvarliga åtgärder

januari 2, 2017 at 2:32 e m Lämna en kommentar

Förändringar i omvärlden börjar oroa rikets makthavare. Lite yrvaket konstaterar man:” Oj, vi har inget försvar längre”. Detta har lett till tankar om återinförd värnplikt och ökade försvarsanslag.

Hur har vi det här i GK? Är försvarsviljan och beredskapen god?

Vi tar kontakt med ansvarigt befäl i Lokala ”Hus- och Hemvärnet” som ansvarar för skyddet mot inkräktare från angränsande socknar.

Vi hittar Verner Defhender i hans eget kök där han tillsammans med ett antal lottor bakar kroppkakor som skall säljas på GK:s vårmarknad. Vi serveras en kroppkaka med lingonsylt, grädde och skirat smör som sätter smaklökarna i högsta beredskap. Ganska omgående noterar vi att det handlar om lagom fasta och fina kroppar, delikata rårörda lingon, fet grädde och smör, förtjänstfullt skirat på låg värme. ( Det fungerar också med brynt smör. En smaksak) Kroppkakorna hade också en glädjande riklig fyllning med väl balanserad kryddning och sälta.

Bloggen blir hänvisade en plats vid köksbordet granne med en trevlig lotta av attraktiv årsmodell.    ”Nå Verner. Hur möter ni hotet från en allt mer högljudd och oroande omvärld?  Vankas det någon upprustning runt hörnet?”

Jo, minsann. Det kan man sannerligen säga. Vi har noterat en glädjande tillströmning av Värnare av både manligt och kvinnligt kön, plus någon till. Det som lockar den nya generationen är att vi lagt om den militära skolningen till en mera modern och demokratisk modell. Vi vill att de nyrekryterade skall känna igen sig från sin skoltid. Gamla tiders kadaverdisciplin med rotting- majorer finns inte längre, inte ens i tankevärlden.

Jag kan relatera till en övning som vi hade förra veckan:

Förutsättningen var att fientliga luftlandsättningar hade iakttagits in trakten av Knippefloe. När denna information når mig kallar jag till möte i fikarummet. När väl de flesta är på plats tar vi en konstruktiv diskussion beträffande placeringen vid bordet. Det tar sin rundliga tid eftersom två av de manliga Värnarna inte kan enas om vem som skall sitta bredvid vår yngsta och mest välartade och välsvarvade lotta.

Den inledande uppgiften blir ett grupparbete där deltagarna fick diskutera om de kallats till mötet på ett korrekt och demokratiskt sätt. Efter en timme fick de redovisa sina synpunkter och det visade sig att de sammanvägda åsikterna kunde utmynna i ett: Ja

Nästa uppgift var lite mer omfattande: De fick helt enkelt frågan: Skall vi försvara GK om fienden kommer? Denna komplexa fråga krävde naturligtvis mer tid. Därför skickades deltagarna hem för att på egen hand söka information beträffande omvärldsläge, hotbilder och möjlighet till framgångsrikt motvärn.

Efter en vecka samlas vi på avtalad tid och plats. Ungefär hälften av styrkan dök upp, den andra halvan hade passat på att ta semester, men vi kunde via videokonferens samtala med dessa på Ålandsfärjan.

Jag skall försöka mig på att sammanfatta synpunkterna. De flesta var positivt inställda till en försvarsinsats, såvida vädret tillåter. Regn och kyla var inget som skulle locka deltagarna ut i fält. Likaså sade man blankt nej till alla former av övertid. Klockan 5 lägger man k-pisten på hyllan, punkt slut.

Den sista uppgiften handlade om vem som skulle bestämma och ge order i ett skarpt läge.

Om vi blir anfallna: Vem skall ge order om eldgivning, hur och med vilka vapen och ammunition? Vem skall beordra reträtt. Skall den enskilde soldaten avgöra när det är dags att springa hem till stugvärmen.

Tyvärr visade det sig att oenigheten var så pass massiv att vi inte kunde enas, utan frågan hänsköts till nästa övning. Den tuva som slutligen stjälpte lasset var Lottornas rabiata krav att kvinnorna nu, en enda gång, skulle få bestämma helt på egen hand.

Så är läget. Vi förutsätter att den lede Fi respekterar demokratiska spelregler och inte företar sig något innan vi enats om, och i så fall när, var, och hur vi skall mobilisera till försvar av socknens gränser.”

 

Så här bra kan det bli när befolkningen redan i skolåldern lär sig vad demokrati och medbestämmande handlar om, och att de får arbeta med den nya revolutionerande undervisningsmetoden PBL (Pladder- baserat lärande).

Att det i enstaka fall resulterar i kaos och anarki är smällar man får ta.

Entry filed under: Diverse.

2017? Förändringens vindar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv

Skriv i din e-postadress för att få notiser om nya inlägg på Gröna Köpingens Blogg!

Gör som 39 andra, prenumerera du med.

Kalender

januari 2017
M T O T F L S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  


Humor
Fler besökare till bloggen
Blogglista.se


%d bloggare gillar detta: