Mendelssohns Gård. Avsnitt 1

februari 20, 2017 at 1:47 e m Lämna en kommentar

Idag tar berättelsen om biodynamikern och fårodlaren Gustav Mendelssohn sin början. Läs, begrunda och beundra.

”Han kom som ett yrväder en aprildag med en snusnäsduk runt halsen. Gustav är namnet och han hade en längre tid känt sig manad att flytta från storstaden till landet för att ta hand om jord och kreatur och visa ortsbefolkningen hur ekologisk odling skall gå till.

Gusten, han kallas så, anländer med tåg till Simrishamn. Efter några mil genom ett böljande landskap svänger taxin upp vid trappan till huvudbyggnaden, ett vackert hus ”med potential”, som det brukar stå i fastighetsannonser, där hus i behov av omfattande renovering bjuds ut till försäljning.

Dörren öppnas och ut på trappan stiger en kvinna, Maggan Flod, änka efter godsägare Flod som gick bort i för några år sedan. Dödsorsaken blev aldrig fullständigt utredd men han hittades drunknad på grunt vatten i den damm som vaktar gården i söder.  Gubben Flod hade legat i vattnet ett bra tag innan han hittades.  Dammen hyser såväl ål som kräftor varför identifieringen blev vansklig men eftersom Flod aldrig mer dök upp antogs på goda grunder att den döde verkligen var gubben Flod. Det var naturligtvis tråkigt att maken dog men Maggan hade lite tur mitt i allt elände. En korttid innan hans försvinnande tecknades en livförsäkring som tillförsäkrade änkan ett antal millioner. Madame Flod är en burgen kvinna.

Maggan har levt ensam sedan makens bortgång, och en tid känt ett alltmer pockande behov av manfolks hjälp i arbete och på fritid. Drängen Norman försvann i samma veva som Floden, och Rundqvist satt mest och lallade och var inte till stor nytta. Därför hade hon i dagspressen annonserat efter lantlig hjälpreda, och bland alla spekulanter valde hon ut Gustav Mendelssohn, en värmlandsbördig Stockholmare med agrara ambitioner.

”Sitt ner för all del” manar Madame Flod med en gest mot trädgårdsmöbeln.” Vill Mendelssohn ha ett glas Vitsippesaft”? Svaret blir jakande och samtalet tar fart. Fru Flod berättar att hon kokar saft på i stort sett allt som finns i trädgårdens konglomerat av vilda och tama växter. Björnloka, kirskål, kvickrot, snärjmåra, maskros, lupiner, pumpor, palsternackor mm. Det senaste projektet är vitsippe-cider. Hon har i gamla läkekonstböcker läst att saft på vitsippa kan lindra reumatisk värk, men samtidigt finns risk för biverkningar i form av hudutslag och klåda. Mendelssohn sveper glaset utan vidare omsvep och han förefaller nöjd med drycken.

Aftonen mörknar och Mendelssohn går till sängs i pigkammaren och kryper ner i en bädd som stått oanvänd sedan gubben dött, och pigorna som en följd av detta givit sig av från gården.  Senare på natten vaknar Gustav av en helvetisk klåda, orsakad av vitsippe-cidern. Det brinner i huden över hela kroppen och han rusar lättklädd in till madame Flod.” Hjälp, hjälp hjälp. Madame måste massera och klösa min lekamen. Jag tror att jag dör av klåda.” I mörkret missförstår Madam Flod situationen, men det hela leder trots allt till ömsesidig belåtenhet.

 

Ja, det var första avsnittet av Mendelssohns öden och äventyr.  Vi tycker nog själva att det verkar lovande: Välbeställda änkor, drunknade godsägare och försvunna drängar, tillsammans med en liten erotisk antydan som sätter fantasin i svang ,kan nog bli trevligt .Bloggen reser bort ett tag, så vi skall försöka få lite fart på Mendelssohn så att ni har tillgång till några spännande avsnitt under vår bortavaro.

Entry filed under: Diverse.

Alpin pina. Positiv överraskning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv

Skriv i din e-postadress för att få notiser om nya inlägg på Gröna Köpingens Blogg!

Gör som 39 andra, prenumerera du med.

Kalender

februari 2017
M T O T F L S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728  


Humor
Fler besökare till bloggen
Blogglista.se


%d bloggare gillar detta: