Mendelssohns Gård. Avsnitt 6

mars 9, 2017 at 12:59 e m Lämna en kommentar

Almanackan visar att det är höst.  Det märks kanske inte så tydligt här söderöver, men bok och lönn börjar skifta i röda nyanser och Gustav inser att det är dags att plocka upp de sista potatisen som vilar i jorden under slokande blast. Gustav har får lite besvär med ryggen så potatisplockning står inte högst på önskelistan just nu.” Ha ha ha du Maggan.Hur skall vi få upp de sista knölarna ur myllan? Kan vi släppa på svinen så att de bökar upp potatisen. Sen kan du plocka upp dem Ha ha ha ha.”     ”Ha ha , Du är så slug min lille  potatisgubbe. Vi gör ett försök Ha ha.”

Grisarna släpps på potatislandet och nu vidtar ett bökande och slafsande utan like. Nog åker knölarna upp alltid, men de försvinner lika snabbt i grisaktiga magar.” Ha ha ha ha hi hi haha. Det här går inte för sig Maggan. De äter upp allihop.   Vi måste stoppa dem.”  Efter ett par- tre timmar har de fått svinen tillbaka in i stian.  Mest på grund av att de var mätta och nu lät sig dirigeras med milt våld.

På natten reser sig Gustav hastigt i sängen och utbrister: ”Nu har jag det ha ha ha.”   ” Ha ha Vad är det du har gubben min. Har du fått det jag tror och hoppas ha ha ?”    ”. Hi hi. Nej nej. Jag kom att tänka på gamla goda tider när eleverna i Folkskolan hade höstlov för att plocka potatis hos traktens bönder. Vi hör med någon skola i trakten och ber dem komma och plocka. Som tack behöver de inte betala inträde och så får de klappa grisarna och fåren gratis.”

Kontakt med läroanstalter grannskapet gav nedslående resultat. De flesta skolor var vid denna tid på året i slutfasen av sitt värdegrundsarbete, som under inga omständigheter kunde avbrytas. Arbetet skall utmynna i ett antal ledord som presenteras på lärardagarna på höstlovet. Som ett kuriosum kan vi nämna att det visade sig att alla skolor hade samma måtto: ”Eleven i centrum”.

Till sist ger Mandelmans efterforskning resultat. En ungdomsvårdsskola i trakten av Svenssnöp, förvaringsplats för varanartiga pojkar i lägre tonåren, kunde ställa upp. Föreståndaren tyckte att det kunde vara ett lämpligt avbrott i vården, som ersättning för de kryssningar i Karibiska sjön som en oförstående omvärld stoppat.

En dag anländer en skränande hop ynglingar, anförda av en man som Mendelsohns genast känner igen: Folke Lavetti. Det visar sig att Lavetti, vid sidan av fåraveln, också driver en lönsam uppfostringsanstalt för vilsegångna tonårsgossar. Maggan Mendelssohn blir rosig om kinderna och flackar med blicken när Lavetti uppenbarar sig.

Gustav Mendelssohn är lite stolt över sitt släktskap med tonsättaren Felix Mendelssohn. Därför har han bakgrundsmusik i trädgården. Musik komponerad av Felix M. Just nu spelas Symfoni nr.5 d-moll op.90.

Men va i helvete är detta för dödgrävarmusik” ropar en av ynglingarna”. Stäng av djävulskapet innan vi går bärsärkagång.  Vi vill höra Hasse Kvinnaböske och Eddie Medusa och inte sånt här djävla gnissel.” Gustav inser allvaret och snart har Felix ersatts av Himlahundar och Guld och gröna skogar. När Hasses skånska bräkande ersätter stråkarna lugnar sig gossarna, men de är fortfarande så pass uppretade att de rycker upp alla solrosorna och nackar ett antal hönor som huvudlösa flaxar iväg tills blodförlusten fäller dem till marken. ”Ha ha ha ha. Men gossar, så får ni väl inte göra Ha ha.” Gustav Mendelssohn läste i sin ungdom till fritidspedagog och är fostrad i en anda av gränslös förståelse och överseende med de mest vanartiga barn, så han fortsätter att skratta och menar att det är bra att ungdomarna får utlopp för sin kreativitet, samtidigt som de släpper loss hämmande aggressioner.

Det blir inte så mycket bevänt med potatisplockandet. Jo, nog plockar de alltid, men knölarna kastas lika fort mot växthusens bräckliga fasad.

Lavetti lyckas till slut lasta in gossarna i skolbussen, men innan avfärd ber han att få låna toaletten. I samma veva letar sig också Madam Flod inomhus och Lavettis toabesök tar sin rundliga tid. Efter en halvtimme är han klar.” Ha ha ha  aha . Det verkar som om herr Lavetti skulle behöva lite laxerande växtextrakt. Jag skall hämta lite grobladssaft som Ni skall dricka morgon och kväll. Ha ha ha hi hi ha.” Medan Gusten hämtar dekokten passar Lavetti på att åka.

Entry filed under: Diverse.

Internationella kvinnodagen Torftigt språk

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv

Skriv i din e-postadress för att få notiser om nya inlägg på Gröna Köpingens Blogg!

Gör som 39 andra, prenumerera du med.

Kalender

mars 2017
M T O T F L S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  


Humor
Fler besökare till bloggen
Blogglista.se


%d bloggare gillar detta: