Mönsteråsviksvy.

mars 12, 2017 at 1:44 e m Lämna en kommentar

Vi läser, mestadels med behållning, de bloggar som behandlar Gröna Köpingens omnejd. Ex. Jonnys Mönsteråsbloggen och Berts Blogg om Mönsterås. Vi skall beröra Berts Blogg idag. Nu gå vännen Bert i försvarsställning och tror att han skall få skit. Inte alls, tvärt om. Bloggens vinjett föreställer en vy över Mönsterås viken. I bakgrunden ser vi Kyrkan, vid kaj ligger Håkan Ottossons färja och på land tronar silotornen och Lantmännens godsmagasin, plus lite annat.

Håkans färja ligger numera inte på denna plats, utan vid kaj i Oskarshamn. Resten är inte lika lätt att flytta även om ambitionen kanske finns. Kommunen har säkert planer men vi vill komma med tips och synpunkter så det blir rätt från början:

Kyrkan skall nog vara kvar på sin plats, trots minimal anstormning av högmässobesökare.Vi kan leva med silotornen, men godsmagasinen är ingen anblick som tilltalat besökare som kommer sjövägen under semestertider. Vi har inget emot Lantmännen, eller vad de nu heter för tillfället. Ibland är det ”Swedish Agro”, ibland är det ”Granngården”, men skit i det. Vi använder det gamla hederliga: ”Centralföreningen.” Trevlig personal som kan sälja det mesta, utom delar till lantbruksmaskiner, något som fordomdags var deras paradgren. I magasinet förvaras istället gödning och kreatursfoder plus en förfärlig massa varianter av hundmat som ingen stackars hund bör äta. Hundar är inte vegetarianer och borde slippa foder där huvudingrediensen är spannmål. I rättvisans namn skall kanske sägas att det finns djupfrysta block av inälvor och andra slaktrester. Jättegott och nyttigt och relativt lätthanterligt. Ja det är vi som tycker det är lätthanterligt, och hundarna som gillar smaken. Vi har inte provat.  Än har inte pensionen nått en sådan bottennivå.    Det finns även en massa olika sorters kattmat, och man kan dessutom köpa hagelammunition om man uppvisar giltig licens.

Silotornen kunde göras om till spektakulära bostäder med en fantastisk vy över viken. Men, observera. Måla dem för bövelen inte i samma epilepsiframkallande färgskala som husen vid ”Jakobs gränd” en gång fick. Det var så vidrigt att man inte vill åkas förbi på E22. Man tog istället omvägen över Habbestorp, Koverhultsvägen och Älgerum för att komma söder- resp. norrut, beroende på önskad färdriktning.  Vitt grått, eller ljusbrunt spelar ingen roll. Men inte orange eller lila. Tvi fan!

Vad skall magasinen ersättas med? Spelar inte så stor roll men det kan gärna vara låga byggnader i falurött, som passar in i en havsnära miljö. Som ett litet fiskarläge. Om det sedan inrymmer förskola, pensionärsbostäder, bowlinghall eller multigym för de som inte kan arbeta sig trötta, kvittar. Men inga medelhavsinspirade höghus med runda fönster som gör att man tror sig hamnat i Italien. Tvi fan igen.

Titta gärna hur vi har det i Gröna Köpingen. Vackra, funktionella byggnader. Tillkomna i slutet av 1800-talet och därmed välbyggda, av gott material, vilket gör att de kommer att leva kvar några hundra år till och därmed på nytt blir moderna, när man inser att nutida arkitektur och byggmetoder inte håller måttet.

Det var bättre förr. Mycket bättre. I alla fall var mycket bättre, åtminstone en del.

 

Entry filed under: Diverse.

Mendelssohns Gård. Avsnitt 7 Men va fan ! Det kan inte vara sant

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv

Skriv i din e-postadress för att få notiser om nya inlägg på Gröna Köpingens Blogg!

Gör som 39 andra, prenumerera du med.

Kalender

mars 2017
M T O T F L S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  


Humor
Fler besökare till bloggen
Blogglista.se


%d bloggare gillar detta: