Hur kunde det bli så här?

mars 16, 2017 at 6:53 f m Lämna en kommentar

Vi tittar på nyheter så ofta som tillfälle ges. Mycket elände: Svältande barn, krig, naturkatastrofer och pedofilnätverk. En helvites massa bedrövelse, men just i dagarna gives glädjande besked. Inte för oss vanliga människor, men för den ökande andel invånare som livnär sig på brottslighet. Media meddelar att statistiken över uppklarade brott är nere i närheten av ensiffriga procentsatser, och risken att åka fast är minimal. Detta är naturligtvis upplyftande för buset och stärker dem i deras yrkesroll.

Eftersom allt är onaturligt bra här i Gröna Köpingen och inte speglar verkligheten i sämre delar av riket, hänvisar vi till läget i vår grannkommun Mönsterås.

Här fanns på 70-talet 7 poliser i yttre tjänst plus kontorspersonal. Det fanns en polisstation och lite längre tillbaka i tiden var den bemannad dygnet runt. Samhället hade råd med detta och vi som är lite till åren minns att skattetrycket inte var högre än att en normal medborgare hade pengar över till mat, kläder på kroppen, plus lite till

Varför har vi inte råd nu? Det är klart vi har råd, för om man skulle räkna ut vad alla brottslighet kostar i penningar och mänskligt lidande skulle det vara en lysande affär att fördubbla polisstyrkan i riket. Ren vinst

Det andra sorgebarnet: Skolan. Vi cyklade inte alltid till lärosätena sprudlande glada och fulla av entusiasm. Det var ibland dödligt tråkigt men vi hade fått lära oss att det var ett måste för en framtid med åtminstone hyggliga förutsättningar för mat på bordet. Vi begrep att vi måste fixa maten själva.  Man gnetade på, trots att vi inte hade tillgång till de super-pedagoger som efterfrågas i dag. Vi stryker pedagoger, för några av lärarna kom på eftermiddagen och var lite upprymda, med intressant andedräkt, efter lunchen på Hotellet.

I rättvisans namn skall sägas att det fanns några jättebra lärare också. Ingen skugga över dessa. Hur det nu var så lämnade vi skolan med så pass hyggliga betyg att vi har hankat oss fram i tillvaron. Varför? Ja, inte berodde det på brilliant intelligens, utan orsaken var nog att skolan trots en del halv- taskiga lärare fungerade bättre än i dag.  Det slösades inte tid och resurser på improduktivt skräp. Man satt inte och svettades med en helvetes massa åtgärdsplaner, värdegrunder och ledord. De enda ledord vi arbetade efter var: ”Sitt ner och håll käften så du har möjlighet att lyssna och lära”. Inte så dumt i all sin enkelhet, eller snarare, genialitet.

 

Entry filed under: Diverse.

Privat Kontaktsvårigheter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv

Skriv i din e-postadress för att få notiser om nya inlägg på Gröna Köpingens Blogg!

Gör som 39 andra, prenumerera du med.

Kalender

mars 2017
M T O T F L S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  


Humor
Fler besökare till bloggen
Blogglista.se


%d bloggare gillar detta: