Pappersexercisextremism

mars 21, 2017 at 4:46 e m 2 kommentarer

Efter några dagars ofrivillig frånvaro på grund av tidigare beskrivna tekniska problem, är det dags att börja reta upp sig igen. På vad? Skolan är alltid ett säkert kort

En period av erbarmliga resultat i skolan har satt fart på makthavare och andra som har ambitionen att göra den svenska skolan bättre. En trevlig målsättning, men det blir inte så mycket gjort. Därför skall vi, som har hand om förståndet, komma med ett par tips som hjälp på vägen.

Det viktigaste har vi tjatat om tidigare: Förstatliga skolan igen, så att alla får likvärdiga resurser. Det är så elementärt att vi lägger det åt sidan och räknar med att det blir en realitet tämligen omgående.

Ett annat utomordentligt verktyg för en effektivare och bättre skola: Avskaffa skolinspektionen. ” Nu har han väl blivit tokig”? Inte alls.

Runt om i landet sitter stackars lärare, mentorer, kuratorer och rektorer och skriver åtgärdsplaner så ögonen blöder. Allt, allt, skall dokumenteras till kostnad av en massa tid som istället kunnat satsas på ex. undervisning och extrahjälp till svaga elever

Jag fick i min hand en bibba blanketter från en skola jag av barmhärtighetsskäl inte skall namnge. Man tror inte det är sant. Jag går inte in i detalj utan nämner bara som exempel ett protokoll,( ett av 15) som skall upprättas när beslut fattats att åtgärdsprogram inte skall utarbetas. Varför lägga krut på något som inte skall bli av?

Varför denna enfaldiga pappersexercis? Jo skolan/ rektor vill ha dokumentation att visa, om skolinspektionen kommer och snokar efter fel och brister.

Lägg om, lägg ner, lägg av!

Ni stackars förståndiga lärare som sitter där ute i smeten. Vägra, protestera, revoltera, och tala förstånd med smilande streber- kollegor som högljutt torgför sin åsikt att dokumenteringsvansinnet är såååå bra. Detta bara för att demonstrerar en fasad av framåtanda och förändringsbenägenhet så att rektorer och skolledare skall tycka att de är lämpliga kandidater för lönejustering uppåt. Justera nedåt i stället och lyft bort dem från undervisning. De kan sitta i något förråd och sortera suddgummin.  Onyttigt kanske, men inte skadligt för omgivningen.

Jag har samtalat med lärare som i smyg erkänner att de är innerligt trötta på allt värdegrundsarbete, ledord, åtgärdsplaner, dokumentation bla bla bla….. I en trängre krets vid fikabordet, när inte rektor hör, låter det så här: ”Det här leder ju ingen vart. Varför skall vi hålla på med detta? Ja det kan man fråga sig.

Ni duktiga, och av eleverna omtyckta lärare, förenen eder i kampen mot flum och trams. Det är lärarbrist för tillfället så ta nu chansen att visa er makt. Vägra att delta i allt improduktivt skit som inte är till någon nytta. ”Ja men då blir rektor förbannad”. Är det en bra rektor blir han inte det. Den som blir förbannad kan se sig om efter annan personal. Byt skola, så kan han sitta där ensam. Inte ensam kanske, för några ja- sägande nickedockor, blir kanske kvar, men det blir inget gjort. Inget nyttigt i alla fall

Entry filed under: Diverse.

Kontaktsvårigheter En skitsak.

2 kommentarer Add your own

 • 1. Anders Johansson  |  mars 24, 2017 kl. 5:12 e m

  Jag har vid ett flertal tillfällen noterat bloggen starka engagemang i skolfrågor. Eftersom ett fungerande utbildningsväsende är en förutsättning för ett framgångsrikt samhälle så är detta sunt. Till stor del delar jag bloggens åsikter men med ett stort undantag. Förstatligande av skolan.
  Vad gör att bloggen tror att det skulle innebära likvärdiga resurser? Vi tar några exempel: Polisen (ca 20 000 poliser i Sverige borde innebära att 25-30 st skyddar Mönsteråsarna). Arbetsförmedlingen (det är ju rimligt att anta att det finns en och annan även i småkommunerna som behöver ett nytt arbete men där finns ingen arbetsförmedling). Trafikverket (har beräkningsmodeller som uteslutande tar hänsyn till antalet trafikanter. Vilket gör det väldigt besvärligt att få investeringar utanför storstadsområdena. Personligen anser jag att till och med Finsjö, Hammarglo och Njutemåla bör ha farbara vägar).
  Det finns naturligtvis nackdelar med kommunala skolor men jag är övertygad om att centralstyrning inte är lösningen. Den makthavare som riskerar att få skäll i kassakön på ICA är mer benägen att ta ansvar än den som aldrig konfronteras med offren för besluten.

  Gilla

  Svara
 • 2. Gröna Köpingen  |  mars 25, 2017 kl. 9:47 f m

  Centralstyrning, förstatligande låter inte så kul. Usch! Det ger lite obehagliga associationer. Låt oss hitta på något annat. Vi kan kalla hela skolan” Grundskola”, för alla skolor skall vila på samma stabila ekonomiska grund oavsett var i landet de finns. Storleken på den kommunala plånboken skall inte få avgöra kvalitén på utbildningen. Vem som fördelar resurserna kvittar bara de är lika. Det där med poliser verkar intressant. Vi antar på goda grunder att beräkningarna är korrekta. 25-30 poliser i Mönsterås vore inte så dumt. De skulle hålla koll på buset och skapa en atmosfär av lugn och trivsel. Lika trevligt som i Gröna Köpingen.
  Vi håller med om att det bör finnas farbara vägar även i Finsjö, Njutemåla, ja faktiskt också i Hammarglo. Man måste ju kunna ta sig därifrån. I H-glo finns det pengar att spara. Eftersom alla Hammarglobor kör mitt i vägen kan kostnaden för underhåll halveras.
  Att få skäll i en kassakö på ICA är inte så roligt. Det är inte roligare på Domus. Dock måste mängden skäll minskat för det går numera lite fortare i kön. Vart har alla pensionärer som stod och fumlade mad rabattkuponger tagit vägen? Är de avskaffade? ( inte pensionärerna utan kupongerna)

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv

Skriv i din e-postadress för att få notiser om nya inlägg på Gröna Köpingens Blogg!

Gör som 39 andra, prenumerera du med.

Kalender

mars 2017
M T O T F L S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  


Humor
Fler besökare till bloggen
Blogglista.se


%d bloggare gillar detta: