Livat lärande. Del 4

april 12, 2017 at 11:33 f m Lämna en kommentar

Vi har beslutat att inte kalla vår följetong:” Pedagogisk deckare”. Visserligen förekommer det en del kriminellt beteende innanför skolans väggar men vi tycker nog att arbetsnamnet ”Pedagogisk dekadans” passar bättre. I går kunde vi på Smålandsnytt se och höra  en lärarinna som beklagade sig över sin situation. Hon var utsatt för kränkningar och även fysisk angrepp. Hon var inte glad och kunde intygade att det fanns fler som var svårt ansatta fast deras yrkesstolthet hindrade dem från att klaga. ”Oh. Det går så bra så. Det är inga problem”. Problemen finns, även på friskolan ” Fria skolan.” Avsnitt 4 pekar i den riktningen:

”Lärarstaben på skolan har en föredömligt jämn könsfördelning, 7 lärare och 7 lärarinnor plus en person där beteckningen ”hen” kan passa. Pedagog Gustav Violin är omöjlig att könsbestämma med kläderna på, men med ledning av förnamn och personnummer kan man på goda grunder anta att han innerst under är man. På så sätt står det 8-7 till männen ett faktum som stör Louise Flams som är aktiv i feministiska kretsar.

Gustav är i femtioårsåldern och lever ensam frånsett en katt som ibland är hemma när den inte är ute och plundrar fågelbon. Om vi skall ge oss på en exteriörbedömning (av Gustav, inte katten) så blir det något i den här stilen: Gustav är lite tunnhårig och nedanför flinten sitter ett par små runda glasögon som påminner om Mikael Wiehes. Hyn är blek och skvallrar om ett stillsamt liv inomhus, utom räckhåll för solens livsgivande strålar. Klädedräkten river inte ned applåder. Han har oftast en brunrutig skjorta och en blå vitprickig slips. Skjortan bärs så frekvent att den blir lite inpyrd av armsvett. Den döljs dock hjälpligt av odören från hans andedräkt. Gustav äter rå vitlök i omåttlig omfattning.  En annan egenhet är att Gustav ofta har en ansenlig mängd öronvax synlig i hörselgången. Nu förstår ni att Gustav Violin är ett perfekt objekt för kreativa ungdomars mobbning. Han har rent ut sagt ett helvete. Dagligen, året runt, utom på loven då han får lite andrum från terrorn.

Gustav undervisar i matematik och vi skall titta lite i smyg hur en mattelektion kan gestalta sig.

Eleverna är på plats när Gustav träder in i salen. Då drar det igång:” Nu kommer Gusse- bög, Gusse- bög, Gusse bög. Gusse han är djävligt trög, djävligt trög, djävligt trög.  Bööööög! Denna hejarramsa möter Gustav varje gång han skall in och försöka göra sitt jobb.  Detta är naturligtvis fullständigt olidligt och han stammar och svettas medan han delar ut arbetsuppgifter som eleverna skall lösa självständigt. Lite” PBL”, trots att det börjar bli omodernt, men det är ett sätt att slippa undan. Både för Gustav och eleverna. När de fått sina meningslösa och krystade PBL- uppgifter, larmar de iväg i korridoren förbi rektorsexpeditionen. Rektor är medveten om Gustavs problem men han vill inte lägga sig i, för i klassen går elever med föräldrar som är minst sagt ”på” och skulle någon av dessa elever berätta hemma att de fått en tillrättavisning så skulle det ta hus i helvete. Den mest framfusige eleven, Billy Bus, har en pappa som varit landslagsman i boxning och han har vid tidigare besök på rektorsexpeditionen ingjutit respekt, ja fruktan

När eleverna avlägsnat sig går Gustav i på sitt rum. Han gråter hejdlöst.”

Entry filed under: Diverse.

Bevakning God Påsk!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv

Skriv i din e-postadress för att få notiser om nya inlägg på Gröna Köpingens Blogg!

Gör som 39 andra, prenumerera du med.

Kalender

april 2017
M T O T F L S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930


Humor
Fler besökare till bloggen
Blogglista.se


%d bloggare gillar detta: