Livat lärande. Del 5

april 16, 2017 at 6:14 f m Lämna en kommentar

I dessa tider av lidande och eftertanke passar det att påminna om att det inte bara var Jesus som led i Påsktid. Det finns fler som har ett kors att bära, ex. matematiklärare Gustav Violin vid friskolan ” Fria Skolan” Ja, just i påsk lider han kanske inte så svårt, för då har han lov, men snart drar det igång igen.

 

”Påföljande natt ligger Gustav sömnlös. Tankarna mal och han återkommer ständigt till samma frågeställning: Varför är eleverna så djävulskt elaka mot just mig? Vad har jag gjort för att förtjäna denna behandling?  Han snörvlar och snyftar och först klockan 5 somnar Gustav, och vaknar inte förrän vid niotiden. ”Helvete, jag har ju mattelektion”. Gustav larmar iväg och kommer till lektionssalen trekvart försenad. Där möts han av Rektor Bernard Blomgreen. Denne noterar Gustavs rödgråtna ögon men drar en annan slutsats. ”Jaså, det blev sent och blött igår”. Han tar ett steg närmre för att känna ev. spritångor men det enda som känns är en fruktansvärd vitlökstank.” Gustav kan komma in till mig på min expedition när lektionen är slut.” Gustav delar ut sina sedvanliga PBL- uppgifter, inväntar att lektionstiden gått ut, och knackar med bävan på rektorsexpeditionens dörr.  ”Stig in”. Där sitter rektor i sin läderfåtölj och ser lite myndig ut. ”Rektor ville tala med mig” ” Sitt för all del, sitt”, säger Bernard med en gest mot en liten obekväm pinnstol som står till förfogande för expeditionens besökare .” Jo förstår Gustav, Det har kommit klagomål till min kännedom. Eleverna har berättat att du använder kränkande tillmälen och även varit fysiskt brysk vid ett antal tillfällen. Dessutom har du försovit dig och ser på ren svenska rejält bakfull ut. Så röda ögon får man inte av lemonad”.

Nu brister det för Gustav, och han försöker hulkande att redogöra för vilket helvete han har. Varje lektion, varje dag, året runt. ”Nu skall Gustav sansa sig. Gustav förstår väl att jag inte kan tro på detta. Det finns inga andra lärare som beklagar sig, och om det är så här Gustav upplever sin situation så handlar det nog om överkänslighet. Det är upp till din pedagogiska professionalitet att ta tag i problemen och bringa lite ordning i klassrummet. Seså, iväg nu och se till att det dröjer innan du är tillbaka och klagar orättmätigt. Nu måste jag  titta igenom åtgärdsplanerna. Dörren är där.”

Entry filed under: Diverse.

Morgonstund…. Ny blogg?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv

Skriv i din e-postadress för att få notiser om nya inlägg på Gröna Köpingens Blogg!

Gör som 39 andra, prenumerera du med.

Kalender

april 2017
M T O T F L S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930


Humor
Fler besökare till bloggen
Blogglista.se


%d bloggare gillar detta: