Livat lärande. Del11

maj 3, 2017 at 7:55 e m Lämna en kommentar

Vilken utförsbacke! Det handlar inte om svarta pister i Aboda eller Hjortberget, utan om friskolan ”Fria Skolan”

På relativt kort tid har skolan genom oskickligt agerande dränerats på dugliga pedagoger och en intresserad vaktmästare.  Med Billy bus i spetsen har eleverna, uppbackade av föräldrar och andra vårdnadshavare, tagit makten fullständigt, med förödande följder. På rektorsexpeditionen sitter Bernard Blomgreen och darrar, livrädd för att Lill-Inga skall få reda på saker som hon inte bör ha vetskap om.  Till Bernard går en strid ström av föräldrar som kräver högre betyg åt deras små skyddslingar.

Billy Bus har insett att man kan bära sig åt precis hur som helst utan påföljd och han drar de andra med sig i häxjakt på lärare och övrig personal. Det är bara lilla Gudrun som fortfarande försöker göra så gott hon kan, vilket är omöjligt i den olidliga studiemiljön.

Nu blir i stort sett alla lärare grovt mobbade och trakasserade.  De nyutexaminerade, med en verklighetsfrånvänd idyllisk föreställning om skolan, går desillusionerade in i väggen och sjukskrivs för lång tid. Även mer erfarna och garvade pedagoger utsätts för en behandling som kräver sjukskrivning. Helena och Louise rasar ihop mentalt och deras tidigare så positiva grundsyn förbyts i glödande hat till de elaka ungdjävlarna.

Några få klarar pressen men de har inte tid med sina egentliga arbetsuppgifter. De sitter dagarna i ända och tragglar med åtgärdsplaner och fullständigt meningslöst värdegrundsarbete

Katedrarna gapar tomma och för att sysselsätta eleverna införs nu” projektarbete” omfattande 800 timmar. På denna tid skall eleverna självständigt lösa uppgifter som ingen begriper, men det gör inget, bara tiden går.

Apropå går. Det går till slut fullständigt åt helvete för ”Fria Skolan”. Overksamheten läggs ner och lokalerna fungerar numera som materialförråd åt Landstinget där man bl.a. förvarar stödstrumpor för 6000: -/paret. Man kan säga att ett oskickligt pengaslöseri, ersätts av ett annat.

 

”Men vad är detta för skit och rappakalja. Så här går det väl inte till i skolan. Du är ju inte riktigt klokt”.

Naturligtvis är vår berättelse en smula tillspetsat, men allt det redovisade existerar inom skolans väggar, dessbättre inte alltid på samma ställe.

Vi vill till slut vara lite trendiga och smälta ner delar av problematiken i ett antal ”ledord”:    Ställ krav.   Ställ upp. (för elever som vill något).  Plus ett specialtillägg för undermåliga friskolor: Ställ in!

.

Entry filed under: Diverse.

Väggen och Valborg Helg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv

Skriv i din e-postadress för att få notiser om nya inlägg på Gröna Köpingens Blogg!

Gör som 39 andra, prenumerera du med.

Kalender

maj 2017
M T O T F L S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  


Humor
Fler besökare till bloggen
Blogglista.se


%d bloggare gillar detta: