Julmust, julmusik och julmystik.

december 17, 2017 at 9:49 f m Lämna en kommentar

Vad skall man reta sig på idag?  Vi kan inte frångå våra vanor. Man kan inte sitta och vara nöjd och glad hela tiden, det för inte samhället framåt. Godmodiga människor som är belåtna och fryntliga och ”känner in julen” åstadkommer inget konstruktivt. Det är missnöje och strävan efter att få det bättre än grannen som är den sunda drivkraften för allt och alla, oavsett vilken politisk eller religiös övertygelse man har.

Till rubriken: Låt oss börja med julmusten. En bloggande kollega brukar varje år recensera olika varianter av julmust. Vi kan inte avgöra i vilken mån Jonny har rätt, för vi dricker inte julmust. Inte på grund av det obefintliga alkoholinnehållet utan för att vi minns barndomens must, som då inte hette must, utan Svagdricka. Den smaken vill vi ha kvar och minnas, outspädd. Den salufördes av ambulerande dryckesmän som levererade 5- liters behållare vid köksdörren. Vilken njutning att läppja på den mörkbruna drycken, som omväxling till den förbannade komjölken. Mjölk kan användas i matlagning, men att dricka den som måltidsdryck är hasard med hälsan. Detta insåg Bloggen redan vid späda år och jag tror att detta bidragit till att man fortfarande är i livet.

Tyvärr blev den sista av de 5 litrarna avslagen och odrickbar, men jag vill minnas att den kunde användes vid brödbaket.

Denna förbannade julmusik! I varuhus, i radio, på TV, ja överallt inom räckhåll för normalfungerande öron. Det blir efter en tid outhärdligt. Man får klåda i hörselgången, utslag på hela kroppen och man fylls av äckelkänsla som sätter ner aptiten. Bra med tanke på vikten, men när en härlig rull-eller pressylta ligger på bordet och väntar, vill man känna hunger.

En tid åkte bloggred. och hustrun i till en närbelägen stad och lyssnade på Oskarshamns Big Band som tillsammans med den utomordentliga sångerskan Anna Rosén bjöd på julkonsert på Forum. Duktiga musiker och trevligt på alla sätt, men efterhand blev Jingle Bells och White Christmans outhärdligt. Lite synd.  Sista gången vi var där, hade jag lust att resa på min ståtliga lekamen och skrika.” Sjung något annat för helvite”

En liten julmusikalisk ljusglimt. Mönsteråsbördige Elin- Rut gav förra julen ut en skiva:” Christmans is a drug.” Den är bra, och ännu inte så uttjatad. E-R har nog inte fått den uppskattning hon förtjänar. I alla fall inte på hemmaplan.

Julmystik? Jo bloggen har allt sedan man vant sig vid hyggligt rationellt och självständiga tänkande, förundrat sig över omständigheterna vid nedkomsten av orsaken till julfirandet: Jesu Krist. Stackars Maria blev med barn med hjälp av den ”Helige Ande”. Hur gick det till och varför blev inte Josef förbannad? Jag förväntar mig svar från någon representant från den troende sidan.

Nu är det snart Midvinterstånd. Tråkigt att det går mot ljusare tider, så det gäller att njuta av det underbara mörkret, medan det härskar.

Vi önskar inte God jul ännu. Ni hinner nog  att åter bli drabbade innan dess.

 

Entry filed under: Diverse.

Valmanifestet 2 Halv Pudel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv

Skriv i din e-postadress för att få notiser om nya inlägg på Gröna Köpingens Blogg!

Gör som 39 andra, prenumerera du med.

Kalender

december 2017
M T O T F L S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031


Humor
Fler besökare till bloggen
Blogglista.se


%d bloggare gillar detta: