Svullbukens Matblogg

februari 23, 2018 at 2:43 e m 6 kommentarer

I dag startar vår med spänning emotsedda matlagningsserie. Ordet till Gillis Svullbuk

”Eftersom noggrannhet och sakkunskap är mitt signum, skall inget lämnas åt slumpen, eller därhän.

Vad gör en god middag god? Det är en mängd faktorer som spelar in men låt oss först slå fast ett par obestridliga element: Miljö och sällskap. Om vi serverar en utsökt entrecote i ståndsmässig GK-miljö, så är det självklart att denna smakar bättre än om exakt samma rätt presenteras i en drängstuga där lindrigt nyktra invånare sitter och luktar svett och släpper väder. Vi utgår hädanefter från  att miljön gör anrättningen rättvisa.

Sällskapet? En vacker dam, exempelvis min hustru eller någon av mina älskarinnor, stärker aptiten i långt högre grad än en kvinna med skäggvårtor, dålig andedräkt och lökringar under armarna. En mansperson med dessa attribut är etter värre.

Sammanfattning: Trevligt sällskap och trevlig miljö är en förutsättning för att anrättningen skall komma till sin rätt.

Vi hoppar inledningsvis över råvaror och recept och pekar på den materiel som är nödvändig för ett prima slutresultat:

Kniv.  En vass kniv, duger den? Icke. Den skall vara in i helvete vass. Så vass att man skär sig bara man tittar på den.  Mittåt! En gammal sanning lyder:” Det är inte på de vassa knivarna man skär dig. Det är på slöa som slinter”. Formen skall vara anpassad efter uppgiften. En smal filékniv går kanske att skära bröd med, men du kan förbanne mig inte filea fisk med en tandad bröd kniv. Det bär för långt att beskriva varje variant men vi kan påstå att man behöver att antal knivar för att vara rustad för stordåd. Köp ingen billigt skit. Kvalitet kostar, och försök inte slipa om du inte kan. Lämna till en fackman för åtgärd. Apropå skärpa, så visar man i ett reklaminslag en person som skär upp en skiva smör genom förpackningen. Avväpna en sådan virrpanna.

Vi hinner ett par saker till under denna lektion. Köttet har skurits och fiskfilén är ansad. Nu skall det tillagas. Endast en fullblodsidiot lägger maten i en teflonpanna. Teflon!  Smaka på det ordet. Går inte tankarna med automatik till sjukdom, lidande och kvalfull död? Teflon avger giftiga ämnen och de tål inte att repas av metall utan måste hanteras med bestick av plast, eller i bästa fall av trä.

En kock, värd namnet, använder naturligtvis stekpannor och grytor av gjutjärn. Så har man gjort i århundranden och det har funkat. Inte bara funkat. Det har fungerat fantastiskt bra. Ett varningen ord. Det finns omdömeslösa individer, som vid rengöring misshandlar sina gjutjärnspannor och grytor med diskmedel. För helvete! Endast hett vatten. Punkt slut.

Kastruller kan vara av skilda material.  Koppar är dyrt, men elegant. Aluminium lite B, och emalj är överkurs.  Det finns ingen anledning att inte använda rostfritt. Fungera i alla väder men det finns små detaljer som gör dem bättre eller något sämre: Gradering i liter och deciliter är bra. Glaslock likaså. Det ger inblick i kokprocessen. Och slutligen: Handtag i samma material, rostfritt. Ingen plast eller trä som tar stryk om skaftet hamnar över en sidoplatta som man glömt stänga av.”

Detta var första lektionen av ”Gillis  Svullbuks Matblogg ” Vi kan ana hur läsekretsen suger i sig hans väl underbyggda råd. Någon besserwisser, boende i centrala Mönsterås kanske säger:” Va fan, det där visste jag redan” Javisst, men tillämpa då för bövelen dessa kunskaper och stå inte och skär falukorv med en gammal rostig morakniv på en bakterieinfekterad skärbräda av plast. Vederstyggligt!

Ni andra, ödmjuka och kunskapstörstande, kan se fram mot avsnitt nr.2 i serien som handlar om porslin, glas, bestick och dukning.

F.ö. är det fredag och vi tillönskar alla våra läsare i GK en trevlig helg. Utsocknes får ha det så gott som omständigheterna medger.

Nästa inlägg på GK-bloggen kommer inte att handla om mat, utan vi uppmärksammar den alarmerande bristen på lärare i riket. Här har allmänheten åsikter, så ni kära läsare kan redan nu försöka vässa era argument som vapen i en förhoppningsvis givande diskussion.

Entry filed under: Diverse.

Näthat Bristvara

6 kommentarer Add your own

 • 1. Bert  |  februari 24, 2018 kl. 4:50 e m

  När GK-Lars(”Svullbuken”) rekommenderar ”gjutjärn” i stekpannor och grytor vid matlagning så avslöjar han samtidigt att hans köks matlagningsplats troligtvis är en öppen eldstad där det används sk trefötter för att placera gjutjärnsstekpannor och grytor på. Det brukar också finnas möjligheter att via kättingkrokar i murverket hänga större gjutjärnsgrytor över eldstaden. Dylika köksinrättningar som GK-Lars begagnar sig av vid matlagning kan oftast ses på museum eller hembygdsgårdar och brukar datera sig till tidigt 1800-tal och bakåt i historien bort å förbi hedenhösarnas tider.

  Att använda gjutjärnsstekpannor vid matlagning på snabbuppvärmda induktionshällar vilka är dominerande i dagens moderna kök är inte att rekommendera då värmespridningen över stekpanneytan blir högst ojämn, vissa områden i pannan blir extremt heta. En bra stekpanna har en jämt fördelad värmespridning över stekytan.
  En gjutjärnspanna ska värmas upp långsamt och på lägre temperaturer, detta förfaringssätt passar bra in i den lantislunk som en gammal seg å sävlig bonderöv som GK-Lars kan prestera.
  Alltså, GK-Lars(Svullbukens”) tips om lämpligt material i stekpannor å grytor är bara gångbart för de som likt ”Svullbuken” lever så som man en gång gjorde när Sverige var känt för att vara ett efterblivet tredjevärlden land, ett lortigt bondeland, Detta för övrigt skildrat av ”Lubbe Nordström 1938 i en serie av socialreportage i Sveriges Radio, sammanfattat i bild och text i boken ”Lort-Sverige”.

  Gilla

  Svara
 • 2. Gröna Köpingen  |  februari 25, 2018 kl. 7:42 f m

  Min extremt gode, men illa pålästa vän Bert.
  Bloggen har ingen induktionshäll men kunde skaffa en sådan utan att få bekymmer med gjutjärnspannorna. Om du forskar lite i ämnet blir du snart underkunnig om att andra material fungerar sämre än gjutjärn, även på induktionshällar. Tvärt emot rekommenderas järn istället för ex aluminium och teflon. Kan du visa belägg för att du har rätt så hör det. Du kommer att misslyckas.
  Om du har lite tålamod så skall vi i vår artikelserie presentera uppvärmningsmetoder som fungerar i alla sammanhang, både i ett kulinariskt och ekologiskt perspektiv.
  Var rädd om dig och akta dig för överhettning i, och innanför pannan.

  Gilla

  Svara
 • 3. Gröna Köpingen  |  februari 25, 2018 kl. 7:43 f m

  stavfel. Skall vara” gör”, inte hör

  Gilla

  Svara
 • 4. Bert  |  februari 25, 2018 kl. 9:02 e m

  Citat:”Kan du visa belägg för att du har rätt så hör(!?) det. Du kommer att misslyckas.”.
  Ja, nog för att jag vet att GK-Lars har en del extremt märkliga åsikter om än det ena som det andra. Men att man som GK-Lars säger sig kunna ”höra” om man har rätt i en text skriven på ett kommentarsfält i exv GK-bloggens dito är nog bara möjligt för extremer likt GK-Lars.

  Ang belägg för det olämpliga i att använda ”gjutjärnstekpannor” på Induktionshällar, läs nedanstående anförande.

  Det Tyska testlaboratoriet SLG har på uppdrag av svenska ”Testfakta” genomfört ett laboratorietest av åtta st gjutjärnsstekpannor som säljs i svenska butiker.
  SLG-labbet har vid testet använt sig av teststandarden CEN/TS 12983-2.
  SLG-labbets tekniska mätningar omfattar:
  – Värmefördelning
  – Upphettningstid, energiåtgång, värmehållning.
  – Stekprestanda
  – Användarvänlighet
  – Säkerhet

  Testresultatet från SLG utfört för Testfakta:s räkning finns presenterat i Oskarshamns -Tidningen Lördagen den 24 februari 2018, sid 14/Kalmar Län.
  Testresultat: ”Gjutjärnspannorna steker ojämnt på induktionshällen”.
  Testet är så att säga glödhett och rykande aktuellt!

  Att GK-Lars är dåligt uppdaterad ang ”gjutjärnsstekpannor” är inte att förvånas eller att oroas över, detta då GK-Lars generella MP-C- präglade okunskapstillstånd är ett överaktiverat m-normalläge ämnat till att skydda GK-Lars från den elaka omvärlden och dess nyfunna kunskaper.

  Gilla

  Svara
 • 5. Gröna Köpingen  |  februari 25, 2018 kl. 9:22 e m

  Men snälla, söta, rara Bert. Har du synfel, eller är du onykter? Hade du varit det minsta observant hade du sett att jag i kommentar nr.3 omedelbart rättade mitt stavfel från hör till gör. Vakna!

  Gilla

  Svara
 • 6. Bert  |  februari 26, 2018 kl. 7:30 e m

  Hahaha, visste väl det, att du GK-Lars skulle hugga hårt i det utslängda stavfelsbetet. Stavfels-betetslivbojen är din enda chans att rädda dig undan från att behöva erkänna att dina påståenden ang ”gjutjärnsstekpannor” i kombo med induktionshällar är gravt felaktiga och vilseledande – dålig stil GK-Lars.

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv

Skriv i din e-postadress för att få notiser om nya inlägg på Gröna Köpingens Blogg!

Gör som 39 andra, prenumerera du med.

Kalender

februari 2018
M T O T F L S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728  


Humor
Fler besökare till bloggen
Blogglista.se


%d bloggare gillar detta: