Vasadroppet

mars 4, 2018 at 2:18 e m 1 kommentar

Nej det är inte felstavat. Bloggen vill bara peka på de avigsidor som överdriven motion för otränade individer kan medföra. Ja, för all del även för tränade. Denna gigantiska manifestation av feltänk och överskattning som ökar sjukskrivningarna i stor omfattning.

Det är dessbättre oftast inga allvarligare skador. Det är kanske inte så många som måste ligga med dropp efter loppet men ibland stannar något hjärta, någon bryter benet, kanske en arm eller ett nyckelben. Någon kanske får astmaanfall utan att ha inte tillgång till Norska mediciner. Triviala åkommor som ljungeld är inte livshotande men kräver behandling och några dagars vila. Allt detta kostar i form av drastiskt ökad sjukskrivning. Visst, det kanske är svårt att förbjuda loppet, men man kunde kanske kompromissa och åtminstone hindra de mest skadedrabbade att delta: Otränade skåningar.

Numera åker man inte skidor utan man stakar hela loppet och det som gör det hela än mer tveksamt är att det ofta är en Norrman som är först över mållinjen. Det är inte sådana kransar som Norrbaggarna skall ha.

Bloggen har ett eget, trivsamt sätt att delta i Vasaloppet: Vi ligger på TV- soffan och dricker ett glas blåbärssoppa när löparna passerar de klassiska delmålen. Tyvärr är det lite för tidigt på dagen för spetsad soppa, men den är god som den är.

Bloggen måste erkänna att det mestadels är trevligt att titta på sport, och även delta om det inte är förenat med svett och överbelastning.

Av en lycklig slump har vägmästaren här i Gröna Köpingen , Sune Sväng’en uppfunnit en ny trevlig idrottsgren som de flesta kan delta i utan större ansträngning: ”Puckelpist för automobil. ” I samband med ymniga snöfall har snösvängen inte hunnit med, alternativt struntat i, att ploga delar  av köpingens gatunät. Resultatet har blivit pucklar och gropar som nu erbjuder en spännande och spektakulär framfart, inte bara för motorburen ungdom som håller invånarna vakna nattetid.

Så bra kan det bli, när det blir fel.

Entry filed under: Diverse.

Svullbukens matblogg 3 Utom rimligt tvivel

1 kommentar Add your own

  • 1. Visdomstörstande skidåkare  |  mars 5, 2018 kl. 9:19 f m

    Det vore intressant att få ta del av en klok och balanserad analys av det senaste ”utspelet” från vasaloppsledningen att bara servera vegetarisk mat i samband med loppet för klimatets skull. Kan detta möjligen ses som ett hån mot jordbruket i Dalarna som är helt uppbyggt runt mjölk och köttproduktion eftersom det nästan bara går att odla gräs och vårsäd norr om Dalälven? Skulle det gamla kulturlandskapet runt Siljan påverkas av att djuren försvann? Fäbodkulturen? Kan det vara så att klimatbelastningen av loppet beror lite mer på att deltagarna reser dit från hela världen, att man ofta får producera stora mängder konstsnö och att man sysselsätter enorma mängder maskiner under lång tid? Kan det vara så att loppets huvudsponsorer Preem och Volvo ger lite extra trovärdighet i klimatfrågan? Är det helt enkelt så att korna som på sommaren betar på startfältet i Berga by är problemet?

    Gilla

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv

Skriv i din e-postadress för att få notiser om nya inlägg på Gröna Köpingens Blogg!

Gör som 39 andra, prenumerera du med.

Kalender

mars 2018
M T O T F L S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  


Humor
Fler besökare till bloggen
Blogglista.se


%d bloggare gillar detta: