När smöret tystnar

mars 23, 2018 at 3:15 e m Lämna en kommentar

I dag är det premiär för vår hett efterlängtade och med spänning emotsedda skräckskildring  i mat-, kök- och skolmiljö:” När smöret tystnar”. Vi har tvekat beträffande publicering. Klarar våra känsliga tittare av brutala berättelser och starka senor i slakthusmiljö och kök? Tror nog det, trots allt, och vi är villiga att ta risken med tanke på det höga folkbildningsvärdet. Men obs! En varning. I berättelsen kan gamla människor fara illa och dö. Medelålders damer likaså, och ännu värre. Manspersoner i sina bästa år kan råka illa ut. Extra tragiskt är det att barn kommer till skada, och värsta av allt: Djur. Någon liten urgullig Kisse kan bli överkörd och rent outhärdligt blir det om en  säl med sina stora runda ögon fastnar i ett bottengarn och drunknar. Vi hoppas att sälen klarar sig och får äta sig mätt av laxen i fiskarens nät. Nu drar vi igång :

Lektor Harald Hannibal slänger en bunt matteskrivningar i papperskorgen.” Förbannade idioter. De begriper inte ett skit. Hur i helvete skall det kunna bli samhällsnyttiga medborgare av dessa degenererade pundhuvuden”?

Hannibal har just rättat det senaste matteprovet för årskurs 9.  Inte ett enda rätt. Jo man har skrivit sitt namn på rätt rad men i övrigt är det blankt. Tyvärr hade Harald delat ut fel prov. I hastigheten kopierade han upp ett gammalt prov från Universitetet som han hade liggande, men tidsbrist gjorde att han inte hann rätta till sitt misstag” Men va faen. Skall de gå vidare till högre studier så är det lika bra att de får testa på ekluten redan nu”

Harald känner sig lite missmodig. Han har genomgått en för kommunen kostsam utbildning ”Utmanande lärande” och när ungdjävlarna blir lite rejält utmanade kan dom inte prestera ett piss.

Han bläddrar lite förstrött i en gammal dagstidning som ligger på skrivbordet och hans lite trötta ögon hamnar på en bild av skolminister Gustav Fiolin. Det är som om blixten träffat Lektor Hannibal.  Något som kanske kan liknas vid en inverterad religiös uppenbarelse och frälsning, sköljer genom Hannibals lekamen. ” Allt är den där förbannade sillmjölkens fel.  Helvete! Han skall straffas . Hårt. Brutalt. Helvetes djävlar

Från och med existerar inget annat. Han genomför pliktskyldigast sina lektioner men nu i form  av  PBL så han slipper att arbeta. Allt kretsar bara kring GF. Harald är i grunden en fridsam person, eller var, men nu känns ingen metod att röja GF ur vägen tveksam.

Tiden går och Harald hoppas hela tiden att sittande makthavare skall ta sitt förnuft tillfånga och kicka GF.  Inget händer

Till slut ler lyckan mot Lektor Hannibal. Förutom matte, undervisar han i Natur, Samhällskunskap och Religion.  Integrering är på modet, och han får en genial ide. Varför inte låta eleverna vara med om en halalslakt på landet i lugn hemmiljö. Det blir både biologi, samhällskunskap och religion på ett och samma bräde. Ni vet säkert att halalslakt är religiöst betingad och innebär att man skär halsen av de obedövade djuren, något som får lammen att tystna efter en stund.

Detta nya djärva pedagogiska grepp blir så omtalat att det även når den högsta skolpolitiska makten.  Ett påbud dimper ner på Haralds bord: Skolminister Gustav Fiolin  önskar närvara när  denna historiska lektion äger rum. Yes! Yippie!!

Ett antal fårägande lantbrukare kontaktas för att efterhöra om de har lamm som är villiga att ställa upp. Det går trögt. Halalslakt är inget som tilltalar varken lamm eller bönderna men till slut blir det napp. En lite säregen fårodlare, Gustav Mandelmassa och hans fru Semlan boende i gränstrakterna mellan Gröna Köpingens civiliserade landsbygd och en grannsocken, kan tänka sig att släppa till några lamm om de får bra betalt och lite publiciteten ”En sak bara. Jag har en folkilsken tjur . Han blev helförbannad när jag försökte spänna honom framför harven och nu går han inte att handskas smed. Vi får se till att han inte kommer lös”. Haralds ursprungliga plan var att den lite synsvage och oftast berusade slaktaren, på grund av likheten mellan lammen och ministern skulle ta fel, men nu öppnas andra dörrar. Ladugårdsdörrar.

Allt är i sin ordning den stora dagen. Slaktaren är, som seden bjuder, rejält i ordning efter ett antal  slaktsupar. Skolministern ser mindre tafatt ut än vanligt och eleverna längtar efter att se blod. En bristvara sedan klassens bästa mobboffer tvingats sluta.

Ungdomar! Klättra upp på skullen så kan ni sitta skönt i höet  och ha bra överblick”. Trots det usla provresultatet är Harald rädd om eleverna. Eller snarare rädd för föräldrarna om något skulle hända deras ögonstenar.

Nu skrider lektor Hannibal till verket. Obemärkt tar han sig in till tjuren Herodes och med risk för eget liv och sin lem lyckas han frigöra kreaturet från sitt bindsel. Sprudlande glad över sin nyvunna frihet rusar Herodes ut på stallbacken. Hans glädje förbyts i ilska när han får syn på Gustav Mandelmassa:

”Nu skall han få den förbannade, fåniga, flinande typen,” tänker tjuren. ”Han har torterat mig med sitt imbecilla skratt länge nog, så nu skall jag lära honom att hålla käften”. Herodes tar sikte på Gustav M. Tjurens avsikt är inte att ta miste på och Gustav Mandelmassa inser allvaret. Till på allt elände har han en röd tröja som Semlan tovat av egenproducerad fårull. Ni som sett den getingstungna” Tjuren Ferdinand” på TV i juletid har begrepp om händelseutvecklingen. Gustav springer för sitt liv men snavar och faller omkull i ett tjockt lager fårull som man av någon anledning lagt på marken på intilliggande åker. Turligt nog blir han liggande så djupt att tjuren inte kommer åt honom med sina sylvassa horn, men läget är prekärt.  En vildsvinsjägare”, Vesslan” Norberg, som passerar på hemväg efter skyddsjakt vid en veteåker, inser allvaret och fäller det rasande djuret med ett effektivt ryggskott. Lektor Hannibal försöker avstyra, för tjuren har ju ännu inte gjort sitt jobb, men alla andra tyckte trots allt att Gustav Mandelmassa var värd att rädda till livet.

Här står vi nu med 300 kilo prima oxkött. Vad göra? Det tar vi i nästa avsnitt om ni läsare har godheten att tipsa om recept på rätter av nötkött. De behöver kanske inte vara så goda och nyttiga utan gärna hälsovådliga. Något att bjuda skolministern Fiolin på”

 

Detta var väl inte så farligt?  Nåja, det blir nog värre.   Trevlig helg!

 

 

Entry filed under: Diverse.

Inför valet. GAS Nya tider

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv

Skriv i din e-postadress för att få notiser om nya inlägg på Gröna Köpingens Blogg!

Gör som 39 andra, prenumerera du med.

Kalender

mars 2018
M T O T F L S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  


Humor
Fler besökare till bloggen
Blogglista.se


%d bloggare gillar detta: