När smöret tystnar. 4

april 3, 2018 at 6:11 e m Lämna en kommentar

Nu är det dags för ett nytt avsnitt i vår dramatiska serie.  För att skona läsarnas hårt prövade nerver skall vi denna gång presentera något mindre påfrestande.  I dag handlar det om ädel tävlan i matlagandets svåra konst:

”Försäljningen av ” Farbror Haralds Barnfond” går bra, ja faktiskt lysande, och kontoutdragen från banken är trevlig läsning för Harald. Han tycker sig ha råd att ta en tids tjänstledigt för att grundligt träna inför sitt deltagande i GK-televisionens upplaga av matlagningstävlingen:” Gröna Köpingens mesta Mästerkock”: Programmet har rönt stor popularitet inte bara i GK utan även i övriga socknar, ja faktiskt också utomläns: En utomlandssatsning sprack på grund av tveksam översättning.” The master cock  of the Green Village” var inget som lockade engelsktalande matvänner.

Uppgifterna i tävlingen är hemliga, men Harald räknar kallt med att det bör handla om gourmetmat, och eftersom han har fryshuset fullt av oxkött satsar han på att oxfilé blir en av uppgifterna. Han väljer mellan tornedos och chateaubriand men fastnar till slut för tornedos som kanske inte är lättare att laga, men att uttala. Harald tränar så länge hans tjurfilé räcker

Då var det dags. Harald och hans medtävlande står framför en bister jury och får order om att steka: Kyckling.” Vad i helvete. Kyckling?” En man i juryn, Leif Mannerströmming, noterar Haralds frustration: ”Var det inget som passade? Jag skall hålla extra koll på dig”.

Deltagarlistan ger ett nästa internationella intryck. Den består, utöver Harald, av en kyrkvaktmästare från Glahytt. En matintresserad pastorsadjunkt från Öland, Christer Glad. En pensionerad personalchef, Tekla Rudeflod, från grannkommunen, plus en lite låghalt symaskinsagent från Fagerhult.   Ytterligare 5 deltagare har man skrapat ihop från deltagarlistan i PRO:s populära matcurling.

Nu kör vi igång mässar Mannerströmming på sitt lite burdusa sätt.  Det är gott om tid. Ni har 4 timmar på er. Se till att kycklingen blir väl genomstekt.” Efter startsignal rusar alla iväg för att hugga för sig av råvarorna

Helvete” tänker Harald.” Hur faen kan man komma på iden att vi skall laga kyckling i en matlagningstävling. Kyckling? Snabb-och massproducerade fjäderfän utan smak och tuggmotstånd. Den där djävla Mannerströmming är inte klok.”  Plötsligt har Harald fått ett nytt hatobjekt, så nu får skolminister Gustav Fiolin lite andrum. ”Jag skall ge den fisförnäme, surmulne kockdjäveln en läxa” tänker Harald. Som nybliven, förmögen fondförvaltare, har Harald blivit lite kapitalistiskt kaxig och han tänker inte krusa för juryn. En jury, som utöver Mannerströmming, består av en liten krullhårig mansperson, Marcus Ukulele, och en kvinna Mischa Masch, som hela tiden tjatar om att deltagarna måste” sätta smakerna.”

Deltagarna står nu vid spisen med varsin kyckling.” Men va innerst in i helvete. Vad är detta” tänker Harald när han upptäcker att han skall steka kycklingen i en teflonpanna på en induktionshäll. För Harald är endast det bästa gott nog, och för att kunna göra sitt bästa vill han ha vedspis och stekplåt av gjutjärn. Nu tänker Harald inte göra sitt bästa, utan tvärt om. Kyckling innehåller ofta campylobakter och äter man en kyckling som inte är riktigt genomstekt kan man bli rejält sjuk. Ja man kan faktiskt dö.

Nu har ni Haralds plan klar för er. Han har full fart på spisen och han lägger i en stor klick smör som fräser och pyser i avsevärd utsträckning. Mannerströmming kommer förbi och stannar hos Harald: ”Vet du inte att smöret skall tystna innan du börjar steka?  Smör innehåller vatten som måste koka bort innan du lägger i köttet.” Nog vet Harald det. Han tillhör den pålästa skara som normalt steker i klarifierat smör men idag vill han att juryn skall få intrycket att kycklingen får en gedigen omgång hetta tämligen raskt. Han vill dölja att den lilla menlösa fågeln är rosa inuti och kan innehålla tidigare omnämnda campylobakter som orsaka sjukdom och elände när Mannerströmming provsmakar.

Induktionshällen har en fördel. En.(1) Man kan reglera temperaturen hastigt. Så fort jurymedlemmarna är utom synhåll sänker han temperaturen till 0.  När Mannerströmming närmar sig är det full speta igen. Övriga deltagare börjar bli färdiga och ägnar sig åt tillbehör och arrangemang.

När Mannerströmming passerar på nytt kommenterar han:” Har inte den där lilla fågeln gått färdigt snart” ”. Absolut. Den kan inte gå. Den är död”. Mannerströmmings ansiktsfärg skiftar och han tänker: ” Jag skall ge den förbannade lilla Lektorn som försöker göra sig putslustig. Kan skall få se på faen vid provsmakningen”.

När halva tiden gått är alla färdiga. Ja även vår lektor. Men inte hans kyckling. Den är minst sagt blodig inuti men på ytan ser den knaperstekt ut.” Nu kan ni vila er, men spara det allra sista tills jag säger att det bara är ett par minuter kvar. Tittarna tycker det är spännande när de tror att ni inte skall hinna. Då skall ni också mumla något om: ”Aj, jag hinner aldrig. Gud vad jag är nervös. Jag vill så gärna gå vidare etc.”. Vi berättar vad ni skall säga. Sen går Mischa runt och tjatar om att ni måste sätta smakerna och jag och Marcus skall se lite förbannade ut för att ingjuta respekt”.

”10 9 8 7 6 5 4 3 2 1.   Släpp vad ni har för händerna och ta ett steg tillbaka”. En efter en får deltagarna gå fram till juryn och få sina skapelser avsmakade och bedömda.

Sist är det Haralds tur. På fatet ligger endast, en på ytan välstekt kyckling. Inga tillbehör. Ingen potatis inga grönsaker. Bara en brunbränd broiler.” Det här var intressant säger Marcus Ukulele. Verkligen originellt. Det hela ger ett sobert och elegant, avskalat intryck” ”. Jag hoppas att du satt smakerna” mässar Mischa. Nu är det Mannerströmmings tur. Nu skall han hämnas på den lille putslustige Lektorn. Han ser bistrare ut än vanligt när han säger:” Detta äter jag icke. Alltför enkelt, nästan oförskämt att servera något så påvert. Jag smakar icke. Ät du Mischa.” Nej, nej” opponerar sig Harald. ”Smaka du Mannerströmming” ”. Nix”

Mischa Mascha tar en ordentlig smakbit, och senare på kvällen åker hon ambulans till akuten. Hon är illa däran men överlever och efter en månads sjukhusvistelse får hon komma hem. Hon blev aldrig sig lik igen och ingen har efter detta hört henne uppmana omgivningen att ”Sätta smakerna”

Harald Hannibal har än en gång misslyckats skändligen. Det tär på själslivet och han känner sig misslyckad, så nu blir det fullt focus på flaskan.

,

 

Entry filed under: Diverse.

Hej och Nej Fredag

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv

Skriv i din e-postadress för att få notiser om nya inlägg på Gröna Köpingens Blogg!

Gör som 39 andra, prenumerera du med.

Kalender

april 2018
M T O T F L S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  


Humor
Fler besökare till bloggen
Blogglista.se


%d bloggare gillar detta: