När smöret tystnar. 5

april 7, 2018 at 11:50 f m Lämna en kommentar

Lördag. Vi missade gårdagens avsnitt av ” Bäst i test” och det var skönt.  I stället valde vi TV2 med ett program om Jonny Bode, mannen bakom ”Bordellmammans visor”. Denna klassiker har de flesta hört, med det erkänner man inte. Bode var uppenbarligen en säregen man. Nu fortsätter vi med något ännu mer egenartat. Femte, och dessbättre näst sista avsnittet av Lektor Hannibals öden och äventyr:

”Nu börjar ni ana det värsta. Skall Harald Hannibal supa ner sig, och i slutänden endast vara värd spott, spe och förakt. Där tog ni fel. Det var inte spriten han tog till, utan den lilla flaskan med ”Farbror Haralds barnfond”

Lektor Hannibals fond, eller buljong om ni så vill, är en makalös försäljningssuccé. Alla Kockar av betydelse använder denna mirakelsmaksättare och genom matlagningsprogrammen i TV får den en fantastisk gratisreklam. Harald tjänar storkovan, men han iakttar med stigande oro att fonden börjar tryta. Här måste det till krafttag.

Han försöker att göra en rekapitulation av det framgångsrika koket och anstränger sig för att minnas alla de slumpartade ingredienserna. Ben och styckningsrester är inga problem, men sedan. Var får han tag i badtunneavlagringar och rester av blötlagda Stockholmsbarn? Träck från kajor går nog att ordna men resten av resterna?

Lektor Hannibal får en idé: Badhuset! Där borde man hitta godsaker i vattnet och de påklädda stockholmsbarnens lämningar kan nog ersättas av utländska besökare som av olika skäl badar med kläderna på.

Traktens slamtömningsbil hyrs in och snart har Harald tillgång till några kubikmeter prima kokvatten.  Vildsvinsjägare Vesslan Norberg håller med merparten av benen och om jakten skulle gå lite dåligt en tid så drygar Harald ut med påkörda grävlingar, harar och lite annat smått och gott.  Ja även stort. En älgtjur som massakrerats av en tung, fullastad timmerbil, räckte till många kok.

Lektor Hannibal har fortsatt tjänstledigt. Han satsar fullt ut på sin fond och badtunna puttrar dygnet runt. Att sjuda en omgång tar några timmar så för att fylla dödtiden börjar Harald att skira smör i stor skala. Han har länge retat sig på uttrycket att” smöret skall tystna” innan man börjar steka. Smöret skall hålla käften redan från start och lösningen är skirat, klarifierat smör.

Även detta blir succé och säljs under beteckningen ”Flottige Haralds steksmör” Det går åt mycket, så för att spara, och även kunna skryta med att han”gjort allt från grunden”tillverkar han eget. Han köpet stora kvantiteter mjölk från gårdarna i trakten. Mjölken ställs svalt och sedan skummar Harald av den feta grädden. Skummjölken levereras tillbaka till gårdarna där kalvar med bristande omdöme lapar i sig eländet. Grädden körs i en stor betongblandare tillsammans med salt och snart har Harald utmärkt gott, och till ändamålet lämpligt smör”.

Bästa läsare. Vi tror att nästa avsnitt blir det sista, om inte inlägg på kommentarfältet inspirerar till en fortsättning. Om så inte blir fallet väntar en ohygglig ut- och upplösning, kanske redan i morgon 

Entry filed under: Diverse.

Fredag Kulturchock

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv

Skriv i din e-postadress för att få notiser om nya inlägg på Gröna Köpingens Blogg!

Gör som 39 andra, prenumerera du med.

Kalender

april 2018
M T O T F L S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  


Humor
Fler besökare till bloggen
Blogglista.se


%d bloggare gillar detta: