När smöret tystnar. 6

april 11, 2018 at 2:54 e m Lämna en kommentar

Ja då var det äntligen dags för det sista avsnittet av denna tämligen mediokra berättelse. Vi beklagar att det inte blev vad vi tänkt oss.

”Fonden och smöret är en makalös succé.  Harald Hannibal säger upp sig från sin lärartjänst men behåller sin titel: Lektor. Han tycker att det låter mer bildat än Fondförvaltare eller Klarifierare.

Rikedom och framgång stiger honom inte åt huvudet men han börjar bli lite slarvig och nonchalant. Tack vare sitt nyvunna välstånd har han nu råd att dricka lite bättre än ”Skogsstjärnan”. Det blir torr, exklusiv champagne på förmiddagar och redan vid ettiden slår han upp dagens första Single Malt. Den första blir inte den sista och han går aldrig och lägger sig nykter, i den mån han lägger sig. Oftast somnar han invid tunnan och vaknar först på morgonen när fonden kallnat. Ryktet om Haralds drickande sprids och snart börjar skojare och månglare gästa honom för att sälja råvaror till fonden. Vesslan Norberg ligger i så mycket han hinner, men i och med den ökade produktionen räcker inte vildsvinsresterna till. I sitt lite dimmiga tillstånd köper Harald råvaror som kanske inte är så fräscha och bra. En leverantör har specialiserat sig på grävling och han säljer också sådant som legat vid vägkanten en längre tid. En annan avyttrar säckar med rådjursben som han samlat utanför rävgryten under yngelsäsongen. Från svinbesättningar kommer spädgrisar som suggan legat ihjäl och från mjölkbesättningar får han, i dubbel bemärkelse, kastade kalvar.

Men Harald kokar och levererar på fyllan. Allt går bra ända till slambilen råkar blanda badhusvattnet med en halv kubik avloppsvatten som glömts kvar i tanken

Nu börjar det pysa och jäsa ute i bygderna. En stor del av befolkningen drabbas av magsjuka som närmast kan liknas vid en koleraepidemi. Barn, tonåringar, ateister, evangelister, ligister, metodister och Jehovas vittnen drabbas, utan ur skillnad. Vi påpekar detta bara för att notera att den gode Guden inte hjälpte ens de sina i ett skarpt läge. De flesta överlever efter långvarig, kostsam vård, men ett antal ålderssvaga 100-åringar får sätta livet till. Nu gjorde inte det så mycket eftersom detta klientel snart skulle dö av andra orsaker.

Nu börjar medicinsk expertis och myndigheter att forska efter källan till katastrofen. Ganska tidigt riktas misstankarna mot Lektor Harald Hannibals fonder, men man kan inte slå fast att epidemin härstammar från hans verksamhet.

Trots rimliga tvivel tar nu mobben saken i egna händer. Flinka medborgargarden från grannsocknarna hyrs in, och en kväll samlas de kring Badtunnan där Harald sitter, rejält påstruken. Trots sitt tillstånd har han denna gång full fart på elden, och fonden kokar ganska så häftigt. Till slut upptäcker han de församlade: ” Kära vänner. Jag förstår att ni vill köpa fond. Tyvärr är den inte klar än….”

Längre hinner inte Harald innan ett par-tre välväxta ynglingar hivar honom i tunnan. Ett fasansfullt skri ljuder över nejden, men snart tystnar fond- och smörkokaren. Man ser spasmodiska ryckningar i Haralds brännskadade lemmar, men strax lägrar sig stillheten i tunnan. Mobben står en stund och beskådar det lyckade resultatet och återvänder sedan hem, nöjda och glada efter ett gott dagsverke.

Nu kunde allt varit frid och fröjd. Harald har fått vad han förtjänar. Så icke. Nu kommer det mest tragiska i ett redan tragiskt slut. Harald var oskyldig! Noggranna studier vid” Statens Vegan och Vitaminmedicinska anstalt” i Fagerhult, visade entydigt att det var slarvigt sköljd Ruccolasallad som orsakade en vittomfattande ehec- epidemi. Ehec orsakar kraftiga magsmärtor, blodiga diarréer, illamående, kräkningar och i värsta fall njurskador.      Grönsaker! Det som skall vara så nyttigt, enligt de fåkunniga.

Vi slutar med att lysa frid över Lektor Harald Hannibals minne. Må han nu sitta och njuta av änglasång och harpospel, och inte dväljas på en plats, varmare än badtunnan.”

Men vad i he….e var nu detta? Hur kan någon presentera något så meningslöst och faktiskt också menlöst? Låt oss summera: Trots den oavsiktliga likheten med Hannibal Leckter och” När lammen tystnar” så innehåller berättelsen inget som fick nackhåren att resa sig i högre grad.  En magsjuk jurymedlem, en mobbad skolminister, några döda 100- åringar och slutligen en avdagatagen lärare är inte mycket att hurra över. Visserligen dog Lektor Hannibal under smärtsamma former men att ta död på en oduglig lärare kan moraliskt sett inte betraktas som särskilt brottsligt.

Vi ber våra läsare om ursäkt, men vi kan med gott samvete skylla på vår begåvningshandikappade spökskrivare i Mönsterås, David Pilsnercranz. Han har förvanskat en god idé till rena rappakaljan. Så går det när man anlitar utsocknes. Hädanefter skriver vi själva. Att av lättja låta andra göra jobbet håller inte. I alla fall inte eftersträvansvärd kvalité.

Nej, nu blir det i fortsättningen fokus på väsentligheter: Politik, natur, djur och jakt. Kanske lite trevliga naturstudier utefter GK-gölens stränder när badsäsongen så småningom drar igång.

 

Entry filed under: Diverse.

Kulturchock Senaste nytt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv

Skriv i din e-postadress för att få notiser om nya inlägg på Gröna Köpingens Blogg!

Gör som 39 andra, prenumerera du med.

Kalender

april 2018
M T O T F L S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  


Humor
Fler besökare till bloggen
Blogglista.se


%d bloggare gillar detta: