Aktuellt kulturellt

december 11, 2018 at 10:52 e m Lämna en kommentar

Nu är Bloggen lite villrådig. Vi har alltid påstått att vi hyllar kulturella värden men nu vet vi inte vad vi skall tro och tycka.  Bloggen har ex. bespottat TV serier som enligt vår åsikt är kriminellt usla men som ha en stor och trogen tittarskara.

Samtidigt visar det sig att kulturens finrum hyser individer som får de i TV- såporna figurerande bönderna m.fl. att framstå som genier och representanter för god smak. Vi tänker naturligtvis på Svenska akademins ledamöter som dragit ett löjets skimmer över” finkulturen”. Stolpskott figurerar inte bara i sportens värld.

Nu är vi i Gröna köpingen med omnejd så lyckligt lottade att vi har en egen kulturelit inom rågångarna som inte kan ifrågasättas (Ja, inte rågångarna) Vi kan som ex. nämna vår socken-nationalskald Nils Norrälv som tyvärr inte finns bland oss längre.

Ett litet smolk i vår kulturella glädjebägare är det faktum att det i dagsläget inte anses riktigt fint med poesi som rimmar och som är begriplig för gemene man. Storheter som ex. Dan Andersson, Ferlin, Nils Norrälv m.fl. är inte riktigt inne längre, eftersom de flesta läsare finner deras verk något så när lättillgängliga. Nej så får det inte vara. Bloggen har sedan ett antal år tillbaka ondgjort sig över akademiledamoten Katarina Frostenssons produktion av lyriska obegripligheter och nu kan vi med visst fog tro att vi är inne på rätt spår. Frostensson är sedan lång tid tillbaka gift med den s.k. ”Kulturprofilen” som numera sitter och skakar galler efter dom i Hovrätten. Hennes samröre med denna man pekar i viss riktning.

Nu kan vi naturligtvis inte förkasta alla nya djärva grepp och bara hylla gamla hederliga gröt- rimmare. Nej. Vi har en medlem i vår lokala ”Ankdammeri”,  Katrin Torstensson, som inte bara till namnet är lik  tidigare nämnd, utan även hennas poetiska utsvävningar saknar all rim och reson och borde därför tilltala en läsekrets som gör anspråk på att hänga med i de moderna  kulturella svängarna.

Vi skall från och med idag starta en läsecirkel som vi kallar” Veckans dikt”. Om det blir ett ode varje veckan  vet vi inte, men Katrin Torstensson skall med jämna mellanrum få komma till tals.

Detta blev en lång inledning, så vi sparar första dikten till veckoslutet. Bänka er i soffan på fredagskvällen och öppna era sinnen för en litterär upplevelse utöver det vanliga. Ni kan med fördel även öppna en flaska rött. Vin och kultur hör ihop.

Auf Wiedesehen, som engelsmannen säger

Entry filed under: Diverse.

Lördagsnys Veckans dikt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv

Skriv i din e-postadress för att få notiser om nya inlägg på Gröna Köpingens Blogg!

Gör sällskap med 39 andra följare

Kalender

december 2018
M T O T F L S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  


Humor
Fler besökare till bloggen
Blogglista.se


%d bloggare gillar detta: