Skolminnen

februari 8, 2019 at 2:51 e m Lämna en kommentar

Fredag, och de arbetande massorna gör sig redo för att under ett par dagar ha det lika bra som vi som är lediga jämt. Detta förmörkar glädjen en aning men man skall kanske inte vara ogin.  De flesta har säkert gjort sig förtjänta av lite rekreation framför TV. Det är mycket sport nu. Detta gläder många, medan andra blir förbannade för de vill se romantiska komedier istället. Det är oftast kvinnor som tittar på Huge Grant och Julia Roberts  m.fl.  Dock inte min hustru som inser att tillvaron inte kan bli mer romantisk än den hon upplever” live” i sin vardag. En lyckligt lottad människa.

Apropå lyckligt lottad kom jag att tänka på en av bloggens trognaste och mest skarpögda läsare, sign. Bert.  Denna man har i kommentarer till ett inlägg om Handboll redovisat en ganska skev syn beträffande de övningar och sportmoment som förekom i skolan i gången tid. Bert är en aning statsmannalik eftersom han precis som en känd president presenterar en hel del ”Fake news”.

Vi skall rätta till en del av detta och försöka att erinra oss hur lektioner i ”Gymnastik och idrott” gick till under skoltiden i tiderna begynnelse.

Bert har rätt när han påstår att det spelades brännboll. Detta förbannade spel som orsakade mycket lidande. En kort beskrivning av en match i  Brännboll, en solig dag på skolgården  under folkskoletiden:

Inledningsvis får två tongivande gossar välja lag, och de duktiga går åt som smör i solsken. Kalle till lag 1, Pelle till lag 2, osv. Till slut står det bara några taniga och odugliga flickor kvar som inget lag vill ha. Man magistern är demokratiskt sinnad och kräver att alla skall få vara med. Sist att väljas är G.  ”Ni får Kalle till ert lag också, om vi slipper G”. Den byteshandeln var det inget lag som gick på, för med G i laget var man nästan garanterad förlust

Jag hoppas att alla vet hur brännboll går till. Vi grabbar med bollsinne och lite stake i armarna drämde till bollen med det runda slagträet så att det blev ”Homerun” nästan varje gång. Några andra medelmåttor klarade det hela ganska hyggligt, men sen var det flickornas tur. Dessa använde flata slagträn av samma modell som kvinnor på klappbryggorna daskade tvätten med.  Ni förstår hur det gick. Lyror, och lagmedlemmar blev ideligen brända efter halv- och heltaskiga slag

Sist gör sig G redo, och nu har hela motståndarlaget slutit upp tätt framför det stackars flickebarnet. Hon totalmissar två gånger men vid tredje försöket får hon en klen halvträff och bollen hamnar naturligtvis i händerna på någon motspelare som placerat sig strategiskt ett par meter bort. ”Lyra”. . Varje match. Varje gång, året runt, hela skoltiden. Lyra, lyra lyra. Om den lilla imbecilla varelsen hade slagit bollen bakåt eller totalmissat istället. Icke, hon skulle minsann visa att hon kunde.  ”Alla kan bara de vill” I helvete. Hon kunde inte! Aldrig någonsin.

Vi tror oss veta att det trots allt gick väl för G här i livet. Enligt rykte har hon till och med förökat sig. Hoppas att hennes usla bollsinne inte gått i arv.

Detta blev långt så vi hinner kanske inte mer just nu. Bert påstår att vi också lekte ”Datten” ,”Kurragömma” och spelade handboll.  Detta är inte med sanningen överensstämmande.  Datten och Kurragömma kanske var något som fickorna ägnade sig åt i smyg när de tröttnat på hopprepen.

Vi spelade inte handboll, utan Basket eller ”Korgboll” En lite fjantig sport där vi ändrade på reglerna så att stenhårda tacklingar var tillåtna och veka motspelare fick sågat ut ur ribbstolarna.

Är den någon som minns att dessa ribbstolar någonsin användes? Till vad?

Trevlig Helg.

Entry filed under: Diverse.

Vargavinter Förvåning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv

Skriv i din e-postadress för att få notiser om nya inlägg på Gröna Köpingens Blogg!

Gör som 39 andra, prenumerera du med.

Kalender

februari 2019
M T O T F L S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  


Humor
Fler besökare till bloggen
Blogglista.se


%d bloggare gillar detta: