Rätt rätt

februari 22, 2019 at 9:21 f m Lämna en kommentar

Lite vinter igen. Som det skall vara i februari. De som redan plockat fram solstolar och bikini får ge sig till tåls ett tag till.

Bloggen brukar i inlägg på fredagar rekommendera maträtter som vi tycker förgyller tillvaron. Senast var det matjessill, med fasta och flytande tillbehör.

Här gör vi egentligen våld på vår övertygelse. Vi tycker i grunden att maträtter skall anpassas till årstiden. Sill och nypotatis äter den renlärige vid midsommar. Efter sillen äter man jordgubbar. Kräftor skall konsumeras i augusti. Lutfisk vid juletid, och surströmming äter man inte alls, om man är vid sina sinnen. Oskicket att äta primörer året runt tar bort lite av matglädjen

Allt är den förbannade importens fel. Jordgubbar vid jul är en rent kriminell styggelse. Och inte smakar den importerade smörjan jordgubbe. Utseendet är snarlikt om man vill vara positiv. Tänk att sätta tänderna i en svensk, söt, mogen liten gubbe. Det är en sann njutning och går inte att jämfört med importerade falsarier.

Samma sak med tomater. En solmogen tomat, odlad i myllan av B.J. är en helt annan upplevelse än bleksiktig import som odlats på stenull med tillförd flytande näring. Det är smakmässigt ingen tomat. Möjligtvis kan man med lite fantasi tycka att de liknar varandra, frånsett den bleka färgen.

Skall man nödvändigtvis äta vegetabilier, så kan spenatsoppa med ägghalvor duga. Men bara på sommaren när spenaten kan plockas direkt i trädgårdslandet. Skall man ha något grönt som är riktigt gott, tillreder man en nässelsoppa.

Det finns en del grönsaker som inte orsakar allvarligt illamående och allergier. Man kan faktiskt äta det mesta om man inte är för grätten. Allt utom Ruccolasallad. Fy fan så vidrigt. Beska, långa stjälkar som fastnar i halsen

Nej, låt oss värna årstidsberoende kulinarisk njutning. Avstå importerat skräp som i de flesta fall smakar pest. Pesto är ett exempel.

Slå vakt om inhemsk matkultur: Dolmen, kroppkakan, isterbandet, rotmos med fläsklägg, ostkaka, kalops, sill, strömming, id-aladåb, stuvad abborre, gravad östersjölax, nyskjuten kramsfågel, (Snöskata), rullsylta, pressylta, pressgurka, kokt varmkorv i papper, (bandykorv),    kräftströmming, kokta flodkräftor. Ja det finns hur mycket som helst. Delikat och nyttig inhemsk mat som gör alla utländska hälsovådliga nymodigheter fullständigt överflödiga.

Det finns en del tveksamheter: Mårtens gås, svartsoppa och spettekaka som i huvudsak äts i Skåne. Men eftersom landskapet ifråga fortfarande räknas till Sverige, trots ihärdiga separatistiska strävanden, räknar vi t.v. också detta som Svensk husmanskost. Gås är dessutom förbaskat gott.

Varför blir semesterfirare ofta svårt magsjuka i främmande land? Ja inte beror det på medhavd matsäck från hemlandet,

Stanna hemma och ät husmanskost! För en sund själ i en rund kropp.

Vad blir det i kväll?   Nja… Vet inte riktigt. Förmodligen fisk av något slag. Inhemsk. Inget importerat, varken från Chile eller Norge. Det får kanske bli abborre. Passar bra till” bubbel”

Trevlig helg

Entry filed under: Mat och Gastronomi.

Politisk bomb Lill-Gulls sexrådgivning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv

Skriv i din e-postadress för att få notiser om nya inlägg på Gröna Köpingens Blogg!

Gör som 39 andra, prenumerera du med.

Kalender

februari 2019
M T O T F L S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  


Humor
Fler besökare till bloggen
Blogglista.se


%d bloggare gillar detta: