Ekologi-egoism

mars 19, 2019 at 9:48 e m 2 kommentarer

Tisdag, och det är Allvarlige Alvars tur igen. Han vill redogöra för ett möte med en jaktmotståndare som redovisade åsikter som Alvar fann lite märkliga och motsägelsefulla. Tangentbordet till Alvar.

”Låt mig än en gång med kraft påpeka att alla är i sin fulla rätt att tycka vad man vill, så länge åsikterna är förenliga med svensk lagtext. Det är inte kriminellt att ha en bestämd åsikt men inte så klädsamt om man motsäger sig själv i en utsträckning som är lite skrattretande.

”Varför skall jägarna skjuta ihjäl alla djur bara för att det är roligt. Nöjesjakt borde förbjudas.” Redan här blir man skeptisk. Typiskt för en renlärig jakthatare är att man använder begreppet: ”Skjuta ihjäl” Det räcker inte med att ”skjuta, jaga eller döda”. Nej det skall vara:” Skjuta ihjäl”. Förmodligen för att detta låter lite extra brutalt och osmakligt.

”Varför skall man skjuta ihjäl alla älgar bara för att det är roligt?”. Eftersom mannen ifråga jobbar inom skogsindustrin försökte jag med: ” Vi skjuter ca 80000 älgar varje år i Sverige och om vi skulle låta bli detta under en längre tid så skulle betesskadorna på tallskog bli så pass allvarliga att virkesflödet till skogsindustrin skulle minska. Redan nu pratar skogliga företrädare om att nuvarande älgstam borde halveras”. (detta återkommer vi till vid senare tillfälle)

Jaså, jaha. Men då skall jakten skötas av anställda jägare som vet hur man gör så vi slipper en massa skadeskjutningar”.( Nu börjar blodtrycket att göra sig påmint). ”Vilken garanti finns för att anställda jägare inte skulle misslyckas någon gång”.

Här får jag inget tydligt svar. Jag presenterade ett litet räkneexempel.” Vad skulle anställda, statligt avlönade jägare kosta? 80000 älgar måste skjutas årligen. Hur lång tid tar detta och vilken timlön skulle de anställda ha för att de sitter dagarna i ända och tycker att jakten är dödstråkig? Det måste de tycka eftersom ”nöjesjakt” tydligen inte är OK. Skall de ha övertidsersättning vid ex. eftersök kväll och natt? Skall ersättning utgå vid dåligt väder: Regn, kyla och snö? Detta blir inte billigt för staten, och i förlängningen, skattebetalarna.

”Ja, men man behöver inte” skjuta ihjäl” alla älgar bara för att de ställer till med lite skador. Samma sak med varg och lodjur. Det var lite fånigt när en hel familj satt och snyftade bara för att en varg bitit ihjäl deras Beagle i Hornsö. Vad hade hunden ute i skogen att göra? Varför skulle den vara ute och störa vargen när man visste att den var där. Dessutom. Lite måste man väl tåla. En död hund är väl inte hela världen

Jag hoppar över en del ordväxling och nöjer mig med mannens slutreplik på frågan om han själv på något sätt bekämpar djur, växter eller insekter: ”Råttor och möss fångar jag och tar död på för de förstör ju för oss inne i huset. Och mördarsniglar i trädgården. De äter upp våra blommor och grönsaker”.

Tack Alvar. Du har det inte lätt. Det är omöjligt att få alla förstå även ganska enkla orsakssammanhang.

Ps. Det skall nämnas att vår jaktmotståndare, i övrigt verkar vara en trevlig och hygglig karl som förmodligen är snäll i hemmet.Ds

Entry filed under: Allvarlige Alvar, Jakt och viltvård, Skogsbruk.

Kvirre Lanth 2 Tafsiga ministrar

2 kommentarer Add your own

 • 1. Bosse Russel  |  mars 23, 2019 kl. 9:20 f m

  Stackars Alvar! Vilket hemskt uppvaknande att inse att jakt går ut på att döda (ha ihjäl, slakta, mörda).

  Den som har sagt att alla älgar måste skjutas för det är det ända sättet att skydda skogen skulle vi kunna ha som mål på GK´s utmärkta range.

  I idrottens värld är det utan tvekan så att proffsen som håller på med sitt på heltid är överlägsna amatörerna. Borde vara likadant i jaktens lilla värld.

  Vad är det för påhitt att staten m.h.a. skattemedel ska stå för kostnaderna när godsägare och liknande får problem med skadedjur. Vi vanliga dödliga får allt betala själva. Antingen direkt eller med hjälp av försäkringsbolag som tagit ut en rejäl premie.

  Menar inte att alla godsägare och baroner är snåla och giriga knösar.
  En del använder ju faktiskt en (liten) del av sitt överskott till väldigt nyttiga och vettiga saker som t.ex. golfbanor.

  Ps. Hörde att det var en hund som var ute efter att bita ihjäl den där harungen som jägarna skulle skjuta prick på till hösten.

  Gilla

  Svara
 • 2. Gröna Köpingen  |  mars 24, 2019 kl. 11:34 f m

  Hej Bosse Rusell. Trevligt med en kommentar som andas förstånd och folkvett. Vi är lite trötta på motsatsen. De som bara har enfaldiga och tjatiga fraser i stil med” skitrövsarsel” och” Centerpartiidiot” att komma med har vi slutat att bemöta. Det vittnar om en intellektuell nivå av lägsta sort som vi inte längre slösar krut på. Mot genuin enfald kämpar man förgäves
  Ditt efternamn väcker nyfikenhet: Russel är inte så vanligt. Det är väl aldrig på det viset att du är släkt med den anglosaxiske kyrkoherden Jack Russel som anses vara den som skapade Jack Russel- terriern. Roligt när kyrkans män åstadkommer något positivt.
  Det tar lite plats att kommentera här, så jag ämnar skriva en separat artikel som berör hundar, jakt , vilt och lite annat. Tack för ditt inlägg. Vi ses och hörs vidare.
  Hälsningar Bosse Bloggare
  .

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv

Skriv i din e-postadress för att få notiser om nya inlägg på Gröna Köpingens Blogg!

Gör som 39 andra, prenumerera du med.

Kalender

mars 2019
M T O T F L S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031


Humor
Fler besökare till bloggen
Blogglista.se


%d bloggare gillar detta: