Valmanifestet: Arbetsfördelning i hemmet

april 9, 2019 at 6:06 f m Lämna en kommentar

Det kan kanske tyckas att det är lite tidigt att börja presentera valmanifesten redan nu. 2022 ligger en bit fram i tiden men vi tror att det är av värde för väljarna att redan nu bli bekanta med de viktigaste punkterna i Q:s manifest. Det mesta är sådant som vi lanserat tidigare men som fortfarande har högsta prioritet.

Vid sidan av vårt krav på återinförd sträckjakt på Morkulla har också frågan om arbetsfördelningen i hemmet extra tyngd.

Egen härd är guld värd.” Så lyder ett gammalt talesätt, och låt oss analysera detta. Att ha ett eget hem är naturligtvis trivsamt, och beroende på skicket representerar bostaden ett högre eller lägre värde även rent ekonomiskt.

Eftersom det oftast är mannen i en familj som möjliggjort husköp, i kraft av bättre jobb med högre lön, så kanske man kan tycka att denne skall ha störst inflytande över drift och skötsel. Detta är inte alldeles givet. Feministiska strömningar hävdar att kvinnan är åsidosatt och för att vederlägga denna villfarelse är det rättvist och bra att kvinnan får ta störst ansvar i hemmet.

Sinnebilden för familjelycka är för de flesta en husmor som med varlig och öm hand ordnar med matlagning, städning, tvättbestyr och andra föga betungande sysslor, allt medan husbonden sliter och trälar med jakt och fiske för att skaffa mat att ställa frampå bordet. Livet är inte alltid rättvist, men vi män klagar inte, trots att det ibland är svinkallt på älgpasset och gäddorna inte hugger.

Vi skulle förvisso klara hemmets skötsel lika bra, eller bättre, men att skicka ut kvinnorna i skogen på jakt är en dålig strategi. Mest framgångsrik med bössan är den som kan sitta, eller stå på pass, stilla, länge och tyst. Här faller kvinnorna bort. Nej. Var och en till sitt. Låt oss behålla en gammal fungerande ordning, och vi skall undvika att falla i jämställdhetsfällor som inte för något gott med sig.

Rösta på Q. Vi värnar gamla sunda, hederliga sedvänjor. Vårt valspråk i denna fråga: ”Hustrun i hemmet. Mannen i skogen och på krogen”.

Entry filed under: Hem och hushåll, Valmanifestet.

Skolgossen Billy. 3 Jaktliv

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv

Skriv i din e-postadress för att få notiser om nya inlägg på Gröna Köpingens Blogg!

Gör som 39 andra, prenumerera du med.

Kalender

april 2019
M T O T F L S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  


Humor
Fler besökare till bloggen
Blogglista.se


%d bloggare gillar detta: