Gnälliga gubbar

april 15, 2019 at 4:44 e m Lämna en kommentar

”Usch vad du är gnällig och negativ. Jag orkar inte med dej”. Det är min hustru som talar och jag ser mig omkring för att få veta vem hon syftar på. Vi är ensamma i rummet så efter en stund går det upp för mig att det förmodligen gäller mig. ” Va? Menar du mej? Skulle jag vara negativ och gnällig. Aldrig i livet. Jag är bara lite sunt ifrågasättande. En egenskap som fler borde ha”.” Nej du klagar på allt. Allt allt allt”.” Nu är du inte rättvis . Vad är det jag gnäller på? Ge ett exempel.” ” Ett, jag kan ge hundratals: Bonde söker fru, Farmen, Mandelmans gård, Lars Winnerbäck, Lars Kristers, Tro hopp och kärlek, Julia Roberts, Huge Grant, Martin Timell, Jonas Gardell. Och så är du så fruktansvärt misstänksam. Du tror att deltagarna i” Så skall det låta” vet frågorna i förväg. Samma sak med ”Parlamentet .”Och så tycker du att alla filmer är skit”

”Nej nu blir jag snart förbannad. Det finns mängder som jag gillar. Har du slagit dövörat till alla gånger jag lovordat: Neil Young, Varren Hayens, Van Morrison, Weeping Willows , Jan Lundgren, Chet Baker, Plura, Art Blakey and the Jazz Messengers, Miles Davis, Ray Charles…… Jag skulle kunna fortsätta hur länge som helst. Ända tills megabitterna tar slut.

Jag har sett utomordentliga filmer. En har jag tidigare nämnt: ”Den enfaldige mördaren” med Skarsgård och Hasse Alfredsson. En lysande film som handlar om genuin, skånsk ondska. Skåningar är ofta exceptionellt elaka, men man blir kanske sådan om man tvingas leva i denna gudsförgätna landsända.

Finska filmer är mestadels bra, med en fåordig, lågmäld ton. Jag såg på TV för många år sedan en fantastisk film som jag tyvärr glömt namnet på. Den utspelade sig på den finska landsbygden. Det blir lite gurgel mellan ortsbor och utsocknes på en festplats, och när paren lämnar banan efter att en dans är slut, ligger det en utsocknes död man på golvet. Ihjälstucken med kniv i trängseln. Man ställer sig i ring och begrundar det inträffade. Ingen säger eller gör något. Till slut petar en av ortsborna lite förstrött på den stupade med foten och säger: ” Vad hade han här att göra.” Finskt, fåordigt, sunt. Inget tjafs i onödan.

Det finns hur mycket som helst som är bra. Jättebra. Men. Det finns ett ordspråk som lyder:” Hälsan tiger still”. Det finns ingen anledning att tjata om det som är bra. Det som är genuint uruselt däremot och som utgör ett hot mot folkhälsan bör uppmärksammas och motarbetas.

Varför pratar man mest om gnälliga gubbar? Det talas inte lika ofta om gnälliga damer. Att män blir lite ifrågasättande med åren, som en följd av allt större livserfarenhet och ökat skarpsinne är ganska naturligt. När det gäller kvinnor är skillnaden från tid till annan inte lika påtaglig eftersom gnälligheten finns med hela tiden, från späd ålder ända tills finalen. Men vi män står ut med detta eftersom vi är fördragsamt lagda.

I dag är det måndag. Härligt. Inget att gnälla över.

Entry filed under: Diverse.

Jaktliv Påsktider

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv

Skriv i din e-postadress för att få notiser om nya inlägg på Gröna Köpingens Blogg!

Gör som 39 andra, prenumerera du med.

Kalender

april 2019
M T O T F L S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  


Humor
Fler besökare till bloggen
Blogglista.se


%d bloggare gillar detta: