Påsktider

april 19, 2019 at 9:16 f m Lämna en kommentar

Fredag, och det kan vara dags för ännu ett besök på ”Skolgossen Billys” läroanstalt. Det är ingen vanlig fredag utan ” Långfredag”, denna lidandet och pinans höjtidsdag. Detta passar bra, för dagens skola är i mångt och mycket en plåga för de inblandade.

Men på Billys skola har det skett stora positiva förändringar efter det att Kalle Kuleen tagit över undervisningen i engelska språket.

Det har blivit ett anmärkningsvärt kunskapslyft. Och inte nog med det. Undervisningssituationen har genomgått en remarkabel förbättring. Inga elever som stör utan alla sitter och jobbar ambitiöst med förelagda arbetsuppgifter. Helt enkelt en utmärkt arbetsmiljö för både elever och lärare. Hur kunde det bli på detta sätt?

Jo”, valpkullen” har äntligen fått en flockledare som inger respekt, men också förtroende. Kalle Kuleen är omtyckt av alla elever och dessa gör allt för att få Kalles uppskattning. Inte så att de fjäskar, utan man vill helt enkelt göra sitt bästa och vara till lags. Kalle håller inte på och tramsar med en massa nya pedagogiska underkurer utan han blandar katederundervisning med eget kunskapsinhämtande och praktiska övningar på ett sätt som stimulerar eleverna till stordåd. Allt fungerar perfekt och betygen blir därefter.

Jo, det var detta med betygen. Eftersom Kalle inte är behörig, enligt paragraferna, får han inte skriva under betygen själv utan detta måste göras av en behörig lärare.

Vid skolinfektionens besök konstaterar man att det finns en lärare som saknar adekvat utbildning: Kalle Kullen. Kalle var en nödlösning i brist på behöriga sökande men nu har situationen förändrats. Det visar sig att två nyutexaminerade kvinnliga pedagoger sök jobbet som lärare i engelska på skolan.

Kalle kallas till möte på rektorsexpeditionen, tillsammans med rektor Ullengrus och en representant från fucket.” Ja du Kalle. Du är säkert medveten om att du var en nödlösning i brist på behöriga sökanden. Nu är situationen en annan så vi ser oss nödgade att ersätta dig med en sökande med adekvata kvalifikationer. Även facket är av samma åsikt så du får sluta din tjänst efter terminsslut.”

Jaså ,jaha. Mig gör det inget, för jag klara mig alltid, men ni kan ju höra efter vad eleverna tycker.

När eleverna får reda på hur det ligger till blir det ett hiskeligt liv:” Men för helvete! Vi vill ha Kalle kvar. Den enda rediga lärare vi någonsin haft”Eleverna ordnar namninsamlingar till stöd för Kalle och på lördagar demonstrerar man på torget med banderoller och slagord” Vi vill ha Kalle kvar, vi vill ha Kalle kvar…”.

Inget hjälper för paragraferna måste ha sin gång. Kalle får sparken och vid terminsstart intar en nyutexaminerad rosenkindad kvinnlig lärare katedern: ”Hej, ni alla underbara kunskapstörstande elever. Jag heter Gudrun och jag har fått förtroendet att lotsa er i kunskapens spännande värld.

Nu gör vi en liten trevlig övning som uppmjukning. Vi ropar:” Hej allihopa” och känner hur samhörighetskänslan svetsar oss samman till en homogen kunskapssökande grupp. Hej allihopa!…. (Inte ett ljud).   Hej allihopa….

”Stå inte där och gapa kärringdjävul utan se till att vi får tillbaka Kalle i katedern. Du kan ta din samhörighetskänsla och dra åt helvete.”

Ni förstår vem som tagit till orda: ”. Busiga Billy”, som för ett tag såg ut att vara på rätt väg i skolan, för vidare befordran ut i livet som en samhällsnyttig individ.

Nu gick det som det gick, så därför avslutar vi berättelsen om Billys tragiska öde. Ett öde som kunde ha undvikas om lite sunt förnuft fått råda även i skolans värld.

Ja, så kan det gå när det blir fel. Tragiskt, och onödigt.

Men. Vi vill önska en Glad Påsk, samtidigt som vi hoppas att vår artikelserie skapar lite uppståndelse. Nog så passande i dessa tider

Entry filed under: Diverse, Politik och samhälle, Skola.

Gnälliga gubbar Glädjeämnen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv

Skriv i din e-postadress för att få notiser om nya inlägg på Gröna Köpingens Blogg!

Gör som 39 andra, prenumerera du med.

Kalender

april 2019
M T O T F L S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  


Humor
Fler besökare till bloggen
Blogglista.se


%d bloggare gillar detta: