Myllan Grönvåg- Ett porträtt.

september 27, 2019 at 5:28 e m Lämna en kommentar

Gröna köpingen hyser ett ganska stort antal märkesmän som är värda att lyfta fram i rampljuset. Det finns för all del även dito kvinnor, men de märks inte lika mycket.

Vi har ex. politiker, företagare, bloggare m.fl. som på olika sätt utmärkt sig. Dessutom hittar vi intressanta exempel där den” lilla människan” gjort sig känd och omtalad. Jag tänker på gamla favoriter som Blondin-Balle, Cendré –Bella, Isabella Rövenglip och Grin-Olle, som nyligen bringats i hågkomst.

Det finns fler. Sådana som inte figurerat så ofta på senare tid. Ett exempel är faktiskt en kvinna: Myllan Grönvåg. Miljövän, kollektivbebyggare, biodynamiker och vänstersinnad djurskyddare som utmärkt sig på olika sätt. Hon kan definitivt vara” värd en mässa”.

Skogsägare och andra skogliga aktörer är bekymrade i dessa dagar. Åttatandade granbarkborren tar död på granskog i stor omfattning. Detta som en följd av fjolårets externa torka. Vissa skogstjänstemän är mer oroade över älgens framfart i tall- föryngringarna och ropar på utrotning. Inte av tallen, utan av älgen. Tallen är redan utrotningshotad på grund av korkad skogslagstiftning. Eller snarare, brist på. Vi skall låta Allvarlige Alvar reda ut begreppen vid tillfälle.

Frågan om huruvida människan har rätt att bekämpa, eller vid behov, gynna vissa arter för att främja mänskliga intressen är kontroversiell. Debattens vågor går höga när det gäller ex. varg, säl, skarv m. fl.

Vem är mer lämpad att reda ut denna fråga än GK:s egen djuriska” Florence Nightingale”. Alla levande varelsers högste beskyddare: Myllan Grönvåg.

Vi styr färden mot ett svartbyggt kollektiv, naturskönt beläget vid GK-gölens vänstra strand.

Vi hittar Myllan nere vid GK-gölen, där hon är i färd med att sätta potatis, alldeles i strandkanten. ”Sätter du potatis nu på hösten , Myllan? Är det inte lite galen tid” Det vet vi inte. Vi har inte provat tidigare, men nu när det pratas om uppluckrat strandskydd vill vi passa på och odla i strandremsan som vi koppas blir luckrad genom myndigheternas försorg. Vi har tidigare haft brist på odlingsmark men nu bör vi kunna bli självförsörjande, vad gälle rpotatis, här på kollektivet.”

”Nå Myllan. Hur ser du på frågan om människans bestämmanderätt i det ekologiska systemet? Har vi rätt att döda vissa varelser för att gynna oss själva?”

Myllan blir högröd i ansiktet av harm. ”Aldrig, aldrig någonsin. Varje liv är värt att värna och att medvetet släcka någons är barbariskt”. ”Men Myllan. Hur ser du på ex. fästingar, barkborrar, mördarsniglar, husbockar. Det handlar ju om arter som orsakar materiell förödelse och som sprider sjukdomar som kan vara dödliga”. ”Typisk egoistisk högerretorik. Alla varelser har en funktion att fylla och ingen skall behöva sätta livet till bara för att gynna mänskliga intressen. Alla skall leva, överallt. Alla skall vara med.

Här har vi på kollektivet gått i bräschen genom att starta föreningar som tillvaratar omdiskuterade arters intressen. Jag kan som ex. nämna FIS. ( Fästingintressenters sammanslutning. Det är skamligt att behandla denna lilla varelse illa bara för att den kan sprida Borrelia och TBE. Vi skall komma ihåg att det inte handlar om illasinnat uppsåt. Det lilla krypet vill bara suga lite blod för sin trivsel.

En art som vi har extra stort medlidande med, är den numera utrotningshotade, Flatlusen. Illa sedd och hunsad i alla tider. Populationen Flatlöss är i dagsläget skrämmande liten, men vi här på kollektivet har genom en lycklig slump fått möjlighet att dra vårt strå till sänghalmen. En utsocknes gäst som deltog i en studiecirkel:” Gröna, sköna vänstervindar”, visade sig ha en trivsam besättning i de nedre regionerna. Denna har nu genom vår kollektiva, lössläppta levnadsstil fått stor spridning bland medlemmarna. Lusen orsakar viss klåda och sömnlöshet, vilketi sin tur effektiviserar spridningen.

Att se ner på Barkborrarna bara för att de förstör lite granskog för kapitalistiska storskogsägare är långt bortom sunt förnuft. Likaså bör husbocken få vara ifred. Om den får gamla trähus att rasa ihop gynnas nybyggnation, till glädje för utsocknes gästarbetare.

När det gäller älgen har vi en lite kluven inställning, sedan älgar, eller var det kanske rådjur, på försommaren tog sig in i trädgården och åt upp alla grönsaker i vår välansade täppa. Dessa borde kanske skjutas.(Inte grönsakerna, älgarna) Vi vanliga, hederliga medborgare skall inte behöva komma i kläm. Men djuren skall inte ätas upp. Kött är skadligt, så de bör grävas ner i jorden”.

Ja, Myllan är sig minsann lik. Lite konfunderade lämnar vi henne och vår avfärd påskyndas av anblicken när hon böjer sig för att fortsatta med potatissättningen och blottar ett par hemstickade ylletrosor under den tovade, regnbågsfärgade kjorteln.

 

F.ö. är det fredagskväll. Ganska trevligt. Vi önskar också vår läsare en trevlig helg

 

 

Entry filed under: Diverse.

Måndagsglädje Var är älgen?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv

Skriv i din e-postadress för att få notiser om nya inlägg på Gröna Köpingens Blogg!

Gör som 39 andra, prenumerera du med.

Kalender

september 2019
M T O T F L S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  


Humor
Fler besökare till bloggen
Blogglista.se


%d bloggare gillar detta: