Nobelprisen i litteratur 2019

oktober 10, 2019 at 10:00 f m Lämna en kommentar

Om några timmar tillkännager Akademins ständige, och förhoppningsvis också anständige sekreterare, vem som får årets och fjolårets litteraturpris.

Bloggen kan efter ingående diskussioner med medlemmarna i lokala GK- Ankdammerin med bestämdhet redan nu peka ut pristagarna. Allt annat vore enligt Ankdammerins litteraturexperter en skandal och kulturell katastrof.

Under ett antal år har vi väntat att National- och sockenskalden Nils Norrälv äntligen skulle tilldelas den gratifikation som han är så innerligt väl värd. Så har det hitintills inte blivit, men nu är det dags. Bloggens läsare är väl bekanta med Nils diktkonst, och vet också att Nils inte längre finns bland oss, varför priset blir postumt. Norrälvs verk kan betraktas vara av traditionellt snitt och tankarna går till storheter som Dan Andersson, Ferlin, Lagerqvist m.fl.

Vår andre kandidat, Katrin Torstensson, är något annat. Modern, svår och aningen kontroversiell, tycker de fåkunniga. För att bevisa att dessa har fel, publicerar vi en nyskriven dikt ur hennes senaste poesisamling: ”Blodtid”.

Vi har bett vårt kulturorakel, Lill-Gull A:sson B:sson Nilsdottir Persson om en sakkunnig recension.

Första dikten bär titeln:” O- tidig”. Hela dikten fyller första sidan och sedan består verket av ytterligare 103 blanka sidor där läsaren kan skriva ner sina egna tolkning och upplevelse:

 

När då då? …       14: 42             Vart då då?….

 

Ordet till Lill-Gull: Modern poesi innehåller normalt aldrig några rim. Ej heller Katrins. Men här gör hon ett undantag som greppar tag i läsaren och ställer frågan: Är detta en eftergift gentemot konservativa, poetiska strömningar? Ingalunda. Det råkar bara bli så, i dessa geniala rader. Läser man eftertänksamt så inser man att det inte kan bli på annat sätt. Rimmen kommer s.a.s. på köpet i detta fantastiska ord- och sifferflöde.

Katrins verk är också ovanligt i så motto att man har hela händelseförloppet klart för sig redan tidigt: Någon väntar på bussen och undrar när den kommer och vart den går. Detta kan verka banalt och solklart men ju fler gånger man läser, desto fler frågor reses.

Är det verkligen fråga om en buss? Är det kanske istället en spårvagn, rälsbuss, hästskjuts eller färdtjänst? Var? Utefter E22? I Värmland, eller centrala delar av Fagerhult?   Man märker ganska omgående hur fantasin får vingar och vi sugs in i en virvel av alternativ.

Intressantast är slutklämmen: Vart då då ?     Är det en nybliven pensionär som väntar på bussen som skall föra denne till PRO:s lokaler för vidare färd ”Ut i det Blå”. Med kaffe och kanelbullar vid någon utsiktsplats? En skolgosse som skall in till centralorten för att bli mobbad och misshandlad av sina kamrater. ? En resa till Ullared?

Eller handlar det om en vilsen människa som står vid livets vägskäl och tvekar om han skall hoppa på resan in i en osäker framtid.

Sällan har väl människans litenhet i ett kosmiskt perspektiv skildrats med sådan stringens och smärta. Utsökt Katrin”.

Vi tackar Lill-Gull för detta och betraktar det som klart att Torstensson tilldelas Nobel-pris nr:2 Grattis Katrin! så här lite i förskott!

I dag kl. 1300 är det dags att ”låta täckelset falla.” Dock inte på Sara Danius, dessbättre.

 

 

Entry filed under: Diverse.

Eftertankens kranka blekhet….. Skrattretande

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv

Skriv i din e-postadress för att få notiser om nya inlägg på Gröna Köpingens Blogg!

Gör som 39 andra, prenumerera du med.

Kalender

oktober 2019
M T O T F L S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  


Humor
Fler besökare till bloggen
Blogglista.se


%d bloggare gillar detta: