Trafikproblem

oktober 16, 2019 at 4:42 e m Lämna en kommentar

Bensinen börjar bli dyr. På bensinpumpen snurrar kronorna oroväckande fort i förhållande till litrarna man får. Men visst. Man åker bil ändå, men inte så vidlyftigt i dagens läge. Bloggen var ute på ” stan ” en sväng, och inspirerades till lite gnäll.

Samfärdsel kan vara komplicerad, och ibland förenad med risk för” liv och lem”. Eller skall vi kanske säga lemmar så det inte uppstår missförstånd.

Trafiklagstiftarna är säkert oftast ute i goda ärenden och vill väl, men ibland blir det fel. Detta är säkert de ansvariga medvetna om men prestige gör att tokiga regler inte ändras. Vi vet inte om ”Vägverket” är inblandat i lagstiftningen men om så är fallet har vi en förklaring. Styvnackad prestige är bästa gren för chefer vid Vägverket.

Vad har vi för lagar som bör ändras och vilka kompletteringar bör göras? En har vi berört tidigare.

Solklar 1:a är den s.k.” Zebralagen”, dvs. den lag som ger fotgängare rätt att vid ett övergångsställe kliva rätt ut i gatan utan vidare spisning.” Här kommer jag. Stanna bil-djävel!” Bilisten stannar och när fotgängaren väl är ute i gatan tar han rundlig tid på sig för att demonstrera att han har lagen på sin sida. Snigelframfarten kompletteras med ett belåtet leende.

Extra irriterande är de klungor av medborgare som står och röker vid övergångsställen. Vi har inget emot rökning, men varför skall de stå just där med en halv fot ute i gatan? Tänker de gå över? Man saktar in men inger visar intresse för passage. Om man däremot inte skulle sakta in, kan man ge sig den på att de skulle kasta sig ut i gatan och olyckan vore ett faktum. Ändra lagen.

Bilister som kör för fort och hänsynslöst är också en styggelse. Att hög hastighet orsakar olyckor och förvärrar följderna går att bevisa med statistik. Men hur många olyckor beror på att man kör för sakta?

Ni känner säkert igen följande: Ni kör ifatt en mindre personbil som kör lusigt och slickar mittlinjen. Är det Vägverket som är ute och inspekterar inför en ommålning?

Efter någon mil inser man att det inte handlar om tjänsteförrättning, utan en privatbilist som av outgrundliga skäl erhållit körkort. Eller är det kanske ett rattfyllo, som inget kort har? Här bakom kan man inte ligga. Det verkar riskabelt.

Vägen är krokig, och tack vare framförvardes position vid mittlinjen dröjer det innan tillfälle för omkörning erbjuds. Gasen i botten, och i jämnhöjd kan man kasta en blick som bekräftar vad man misstänkt: En äldre, vithårig kvinna sitter med näsan tätt ovanför ratten och starrbligar på vägbanan framför. Fullständigt omedveten och obekymrad beträffande omgivningen.

Nu reser sig nackhåren på läsare med feministisk böjelse:” Varför bara klaga på gamla kvinnor? Var är alla vithåriga eller flintskalliga gubbar?”

Jo, de är också ute på vägarna. Men inte så länge. Ganska raskt ligger de i diket efter fruktlösa försök att köra om damerna framför.

Vad gör vi åt detta?   I dessa tider pratas om själkörande fordon och annat egendomligt. Man behöver kanske inte gå så långt, men sensorer i vägbanan som kommunicerar med fordonet och som gör att detta måste hålla påbjuden hastighet, varken för hög eller för låg, vore kanske inte så dumt. Det kanske redan finns. Men inte överallt, i dagsläget. I alla fall inte där vithåriga damer och fartdårar härjar.

Allra värst är kanske trots allt: Bristande avståndstagande.

Man hör talas om masskrockar på Autobahn med 300 inblandade fordon. Skulle detta kunna inträffa om man höll ett avstånd till framförvarande som gör att man hinner stanna om något inträffar. Icke.

Man behöver inte åka till Tyskland för att studera detta fenomen.

Man ligger i lagstadgad hastighet på en 2-1 väg, i trakten av Fagerhult. Inne på den enfiliga delen har man plötsligt en bil i bakhasorna. Ofta en BMW, Audi eller Mercedes. Bilen ligger limmad ett par tre meter bakom. Vad i helvete vill idioten ? Kräver han att jag skall överträda hastighetsbestämmelsen? Tycker han att jag skall köra i diket?

Dessbättre blir det tvåfiligt innan man i vredesmod ställer sig på bromsen. Man skall självfallet inte med berått mod orsaka en olycka men ibland kliar det i bromspedal- foten.

Det finns mer att irritera sig på men detta får räcka för nu.

Entry filed under: Diverse, Lag och rätt.

Arma gäddan Lördags-tankar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv

Skriv i din e-postadress för att få notiser om nya inlägg på Gröna Köpingens Blogg!

Gör som 39 andra, prenumerera du med.

Kalender

oktober 2019
M T O T F L S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  


Humor
Fler besökare till bloggen
Blogglista.se


%d bloggare gillar detta: