Försummelse

oktober 23, 2019 at 8:19 e m 2 kommentarer

Bloggen har drabbats av viss ruelse. Varför då? Ångrar vi vad vi skrivit? Inte alls. Möjligtvis ångrar vi sådant som vi inte skrivit.

Nej, våra samvetskval grundar sig i att vi under alla år försummat det kanske allra viktigaste. Det som driver samhället och de flesta verksamheter framåt. Ex. skolan, statliga myndigheter, företag av skilda slag. Ja i stort sett. Allt

Vi syftar naturligtvis på en av de bärande hörnstenarna i samhällsbygget: Värdegrundsarbetet.

I dagens läge har denna verksam tonats ned en aning från att varit alla medborgares förbannade skyldighet att delta i. I skolor, statlig och kommunal förvaltningar har medarbetarna suttit i små eller stora kreativa grupper som efter många timmar och dagars arbete lagt fast en värdegrund som skall genomsyra hela verksamheten. Allt sammansmält till i några s.k. Ledord,att ständigt ha i åtanke i den dagliga verksamheten.

Vi kommer i hastigheten inte på så många exempel, men ett minns vi. Hushållningssällskapets stolta devis: Engagemang, kompetens utveckling Att just denna fastnat beror på att en medarbetare i periferin gjorde en travesti: Lavemang, impotens och avveckling. Vilken variant som bäst speglar verksamheten vill vi låta vara osagt.

Nu måste GK – bloggen ta sig i kragen och lägga fast en stabil värdegrund för vårt fortsatta arbete för samhällets bästa: Allt detta skall slutligen koncentreras i några klatschiga och målande ”ledord”.

Detta kommer att ta tid, vilket tråkigt nog kan leda till periodvis tystnad på bloggen. Vårt skrivande är oerhört angeläget men värdegrundsarbetet är ännu viktigare.

För ett ögonblick trodde vi att vi kommit på en passande slogan. Vi tänkte oss pryda redaktionsväggen med en inramad text med lydelsen:” Här fattas visa beslut.” Det visade sig att vi var lite sent ute. Redan i mitten av 1800- talet föreslog riksdagsledamoten Henrik Bernhard Palmaer att en platta med denna devis skulle fästas på riksdagshuset. Lite surt. Vi tyckte att vi kommit på något passande.

Nåja, vi tar nya tag och jobbar vidare. Skulle vi mot förmodan gå bet så får vi göra som många andra. Vi hyr in en konsult som till tonerna av sex- siffriga belopp värker fram något passande. Lite dyrt, men det måste få kosta att ligga i framkant

Kanske kan våra  läsare komma med bra, men billigare förslag?

I morgon är det torsdag. Härligt !

Entry filed under: Diverse, Politik och samhälle, Skola.

Lördags-tankar Opinion Larv

2 kommentarer Add your own

 • 1. Henric Ljungberg  |  oktober 23, 2019 kl. 9:48 e m

  Som en viss (vis) lärare till mig ivrigt proklamerade: ”Det var bättre förr” Med stigande ålder ter sig detta alltmer sant…

  ons 23 okt. 2019 kl. 21:19 skrev Gröna Köpingen :

  > Gröna Köpingen posted: ”Bloggen har drabbats av viss ruelse. Varför då? > Ångrar vi vad vi skrivit? Inte alls. Möjligtvis ångrar vi sådant som vi > inte skrivit. Nej, våra samvetskval grundar sig i att vi under alla år > försummat det kanske allra viktigaste. Det som driver samhället” >

  Gilla

  Svara
 • 2. Bert  |  oktober 24, 2019 kl. 11:59 f m

  Förslag på passande GK slogan: LOVES C-DYSTOPI — C-DESPOTI — C-DEMOKRATUR!

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv

Skriv i din e-postadress för att få notiser om nya inlägg på Gröna Köpingens Blogg!

Gör som 39 andra, prenumerera du med.

Kalender

oktober 2019
M T O T F L S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  


Humor
Fler besökare till bloggen
Blogglista.se


%d bloggare gillar detta: