Opinion Larv

oktober 26, 2019 at 10:14 f m 5 kommentarer

Vi tittade på Belinda Olsson och ”Opinion Live” på torsdagskvällen. Belinda O. har väl aldrig varit någon favorit, men hon har bättrat sig en aning, i ett avseende: Hon avbryter inte debattdeltagarna lika frekvent längre. Tillräckligt ofta, men ibland får någon tala till punkt.

Torsdagens debatt handlade bland annat om skolan och vi fick en delförklaring varför det i vissa stycken gått åt fanders i skolvärlden. Kvällens tema var ”Lågaffektivt bemötande”( LAB). För er som är lyckligt ovetande om detta fenomen kan vi kort beskriva: En lärare får aldrig brusa upp mot en obstinat elev. Har lärare och elev blivit oense så är det alltid lärarens fel. Inga hårda ord är tillåtna. Nej man skall sätta sig med eleven i marknivå och utan att blickarna möts skall man diskutera igenom problemet. Om detta tar hela lektionen i anspråk har ingen betydelse.

Ja ni förstår nog själva hur det är tänkt. Eller inte tänkt.

För att få en inblick i hur LAB fungera i praktiken besöker vi en skola, utsocknes. Skolbyggnaden har fått namnet: ”Glädjehuset”, för här skall alla vara nöjda och glada och genuint samförstånd och arbetsglädje skall genomsyra all verksamheten.

Vi har stämt träff med rektor Gullan Myhsphys som tar emot på expeditionen:” Heeeeeeeej! Vääääälkommen. Trevligt att du ville titta förbi. Jag förstår att du vill veta en del om hur LAB fungerar här på vår lilla trivsamma enhet.   Kort sammanfattning: Det fungerar fantastiskt. Faaaantastiskt” ” Detta låter ju bra. Kan rektor ge exempel?” ”Nej, inte rektor. Säg Mys-Gullan som alla andra. Rektor låter auktoritärt och känsliga elever kan känna sig hotade och i värsta fall kränkta.

LAB går ut på att lärarna aldrig får brusa eller höja rösten. Aldrig. Eleven skall alltid avgå med segern. Alltid. Annars kan hen bli kränkt. Om ex. lille Kalle spottar pedagogen i ansiktet så skall denne inte visa sig ledsen utan diskret torka bort loskan så omärkligt som möjligt. Visar han sig sårad kan eleven känna sig kränkt. Ett annat exempel: Om Lille Kalle barrikaderar dörren till skolsalen och vägrar att flytta på sig får man absolut inte fysiskt flytta på Kalle.   Nej. Det är tålamod som gäller. Drar det ut på tiden så får eleverna gå hem och ägna sig åt PBL.

”Store Kalle” kallar lärarinnan Ester för ”djävla hora” Här är det inte OK att bli arg eller ledsen. Då kan Store Kalle känna sig kränk. Nej det är nog lämpligt att Ester sätter sig ner och rannsakar sitt inre. Trots att hon är ungmö är det kanske så att hon i sin ensamhet tänkt lite syndiga tankar, så innerst inne är hon kanske en liten hora. Eleven har alltid rätt”

”Tack rektor Gullan. Vi har nog förstått. Nu skall vi skynda tillbaka till redaktionen och skriva ner våra erfarenheter.”

Ja, man upphör aldrig att förvånas: Det är lördag och lite regnig och blåsigt. Alltid något att fröjdas åt.

Trevlig helg!

Entry filed under: Diverse, Politik och samhälle, Skola.

Försummelse Invasivt

5 kommentarer Add your own

 • 1. Bert  |  oktober 26, 2019 kl. 10:49 f m

  Citat: ”Lille Kalle” och ”Store Kalle” dessa namn känns främmande. Det kan inte vara så att namnvalet ska korrigeras en aning så att det blir lättare att visa på vad problemet bottnar i och vart det har sitt ursprung!

  Gilla

  Svara
 • 2. Gröna Köpingen  |  oktober 26, 2019 kl. 4:18 e m

  Bäste vännen Bert. Du har som alltid rätt. Det är naturligtvis tjatigt att alltid kalla en anonym skolelev” Lille Kalle”. Store Kalle är inte mycket bättre. Vi skall bättra oss och fortsättningsvis använda trevliga alternativ som ex. Bertil, Sune, Olle, Viktor. Lite ovanligare som Rutger, Sverker eller Bernhard är också användbart.
  Trevlig Helg

  Gilla

  Svara
 • 3. Bert  |  oktober 26, 2019 kl. 5:53 e m

  Bäste MyhsPhys-Lars, märkligt att du kritiserar LAB då det är helt uppenbart att du själv är anhängare av metoden ifråga. Du är så C-PK-LAB skadad att du inte ens sittandes(förmodligen på golvet) bakom tangentbordet och PC-skärmen törs visa att du 2019 är namndemografiskt medveten – för inte är det Bertil, Sune, Olle, Viktor, Rutger, Sverker, eller Bernhard som är kultur/ismhjärntvättade till att hävda att och i dagligt tal kalla svenska kvinnor för HOROR.

  Gillad av 1 person

  Svara
 • 4. Jonny  |  oktober 28, 2019 kl. 6:29 e m

  Temat var på tapeten redan 1944 då filmen Hets hade haft premiär, vilket fick lokalredaktören på OT i Mönsterås att skriva en lång krönika: ”Finns det en och annan lärare som är ett plågoris för sina elever, så finns det tusentals elever som äro plågoris för sina lärare…Mången sådan elev har förpestat luften i en hel klass, ja kanske i en hel skola. Många lärare ha blivit i förtid utslitna genom den ständiga press, som vilar på dem, när det gäller att upprätthålla disciplinen i önskvärt skick. Men vem vill göra en film om ett sådant öde? Men börjar bli utled på det eviga daltandet med barn och skolungdom, de ”ömtåliga” plantorna, som måste behandlas med silkesvantar, och som skola få allting serverat och upplagt för sig på finaste sätt av allt för beskedliga föräldrar och välmenande pjåskpedagoger.”

  Gilla

  Svara
  • 5. Gröna Köpingen  |  oktober 28, 2019 kl. 6:53 e m

   ”Hets” är en otäck film där Stig Järrel gör en fantastisk rolltolkning. Så skall vi inte ha det i skolan. Men inte heller som i dag när många lärare går till sitt arbete med svår vånda.
   Ingen skall fara illa. Varken lärare eller elever. Men hur når vi dit?

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv

Skriv i din e-postadress för att få notiser om nya inlägg på Gröna Köpingens Blogg!

Gör som 39 andra, prenumerera du med.

Kalender

oktober 2019
M T O T F L S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  


Humor
Fler besökare till bloggen
Blogglista.se


%d bloggare gillar detta: