Gillis Svullbuks matblogg

november 15, 2019 at 6:16 e m Lämna en kommentar

Det är länge sedan Gillis Svullbuk fick dela med sig av goda råd och kunskaper om mat och matlagning. Det kan vara dags, för vi ser i vår omvärld tecken på kulinarisk dekadans och tveksamheter.

De senaste larmrapporterna varnar för diverse importerade livsmedel ex. ost och skinka. Orsaken är bl.a. tveksam djurhållning och hög antibiotika- förskrivning till de djur som står för råvaran. Spansk och italiensk skinka bör undvikas, liksom ex. Haloumiost och Mozzarella.

För en man som av hustrun beordrats att grilla Haloumi är avståndstagandet en självklarhet. Att försöka grilla små djävla ostbitar utan att de ramlar genom gallret och brinner upp är en utmaning som tär på själslivet. Skulle man någon gång lyckas få lite lagom färg på fanstyget, så ser de ut och smakar som gummisula. Mat som smakar gymnastiksko är inte människovärdig föda

Nej, detta har inget med seriös matlagning att göra. Sätt istället osthyveln i en gudomlig ”Västerbottning” eller motsvarande av inhemskt ursprung. Eller en kokt skinka som härstammar från en svensk svinuppfödning med glada grisar, uppfödda och slaktade med varsam hand.

Utlanduppfödda svin har inte så roligt varken i livet eller på slaktbänken, något som går igen i smaken. Stresshormoner i slaktkroppen försämrar smak och hållbarhet drastiskt. Idealet är djur som slaktas i hemmiljö. Ostressade och lugna får de slaktmasken mot pannan samtidigt som en välvillig lantbrukare kliar dem kärleksfullt bakom örat. Det finns hämmande regler som gör hemslakt lite bökig i vissa fall. Har vi förstått rätt så får nötkreatur inte avlivas i stallmiljö. I Tyskland är detta okay. Men inte i Sverige. Roligt att tyskarna är bättre på något.

Kontentan av det sagda är att vi skall äta bra inhemskt kött och ostar. Mat som är god och klimatsmart. Då är man Matsmart.

Det blev inte mycket sagt om recept och tillagning denna gång. Det tar vi nästa vecka. Då skall jag berätta hur man lagar till Morkulla enligt konstens alla traditionella regler.

Vi tackar Gillis Svullbuk för hans visdomsord och önskar honom välkommen åter

Slutligen vill bloggen , i all välmening, erinra om att: ”Arbete i samband med alkohol ökar risken för olyckor”.

Trevlig helg. I kväll hejar vi på Janne Andersson och hans mannar. Vill ni inte se, kan vi berätta att Sverige vinner med 2-0.

Entry filed under: Diverse.

Otäck täkt Stora tänger

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv

Skriv i din e-postadress för att få notiser om nya inlägg på Gröna Köpingens Blogg!

Gör som 39 andra, prenumerera du med.

Kalender

november 2019
M T O T F L S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  


Humor
Fler besökare till bloggen
Blogglista.se


%d bloggare gillar detta: