Blondin- Balle

december 23, 2019 at 9:49 f m Lämna en kommentar

Så här, dagen innan julafton, vill vi skänka en tanke till de som lever lite på samhällets skuggsida. Vi vill i dag berätta om ett hembesök hos en lite säregen mansperson, boende i utkanten av en grannsocken. En del läsare kanske minns Blondin- Balle, men för er andra kommen en liten kort presentation.

Balle är s.k. hemmason som bor med sin mor på ett småbruk, bestående av några kvickrotsinfekterade tegar inne i den småländska mörka skogen. Balle försörjer sig på vad jorden ger och till viss del på skogsbruk. Han avverkar och säljer en del av det egna skogsinnehavet och så utför han lego-skotning hos grannarna. Eller gjorde. Skotaren, en gammal ”Rottne- Blondin”, är trasig och står hos bysmeden OP och väntar på reparation. Där har den nu stått i 2 år så Balle börjar bli lite berättigat otålig.

Nu har ni fått lite bakgrund och en förklaring till Balles smeknamn. Ja vi skall kanske också förklara varför han kallas Balle. I prästbetyget står det Bengt-Allan. Vi hälsade på Balle dagarna innan jul.

När vi närmar oss hemmanet möts vi av intensivt motorvrål. Det är Balle som sitter i ett kärr och ”burnar” så att gyttjan sprutar, inspirerad till detta efter besök på årets Traktorracet i Oskarshamns- trakten.   Balle har lånat” Olle på skogens” Ferguson-35” och han gasar och slirar i motoriserad extas. Traktorn kränger i dyn samtidigt som Balle skriker: ”Här ser ni Surhålskungen”. Så har han lärt sig på Traktorracen att det skall gå till.

Plötsligt tystnar både Balle och traktorn. Fergusonmotorn har gett upp av den omilda behandlingen. ”Helvete”, tänker Balle. Vad skall Olle säga? Nu får nog jag betala reparationen och OP får en ny hyresgäst några år framåt. Helvete. Hur skall jag ha råd? Vi har det inte så fett. Jo morsan är så fet att hon ligger stadigt när sotaren och brevbäraren är på besök, och då brukar vi få en slant extra till hushållskassan. För några veckor sedan var en hantverkare och hälsade på. Sen kunde mossan resa in till byn och handla. Men pengarna räckte inte till julmat sedan hon köpt en massa kullörta lampor som hon hängt runt hela huset. Hon blev inspirad under ett besök i grannsoknen där hon såg ett hus med så mycket lampor att de orsakade epilediska anfall hos åskskådarna.( I huset bodde en gång en man som var så tokig att han flytade till Skåne.)

Det är väldigt fint (inte Skåne, huset) men jag är fortfarande förbanat hungrig. Jag tror att jag skall åka till” Olle på Skogen” och be om lite mat. Ibland städar Olle av magasinsgolvet, och på de agnar, spillsäd och råttskit som han sopar ihop kokar han gröt som faktiskt är ganska god. Allt går att äta bara man inte vet vad det innehåller. Jag vet, men jag skiter i’ at när jag är hungrig. Olle är snäl för ibland får jag en bit kött från någon älg som han tjuvskjuttit på vår skog.

Approppå älg. För en tid sedan tog jag mopeden in till byn för att handla bensin. Man har inte så mycket olja, bensin och dissel längre i petroleumbutiken, men en helvetes massa korv och annat onyttigt käk. Man gjorde reklam för något som kallades” Edvard Bloms älgkorv”. Jag har ätit mycket älg så jag vet hur det skall smaka. Inte faen smakade korven älg. Det var bara en massa krydor. Det kunde lika gärna varit trafikdödad grävling. Nej, då är Olles gröt bättre. Jag hopas att jag får gröt av mossan oxså på julafton. Hon brukar lägga i en mandel .

Nu skall jag åka förbi grannens hus, en halvmil bort. Deras doter har flytat hem efter många år som missionär i utlandet. Jag vet inte var, men jag tror att det var Danmark eller Afrika. Hon lär va reliös och ungmö, så hon kan säkert va sugen på lite manfolks. Jag skall göra några häftiga bred- kräng med moppen så hon blir importerad. Sen kanske det blir dags för ”missionären”

Ha’at   Balle

 

Ja, ni förstår själva hur det är fatt. Balle har nog inte alla ”bössorna i vapenskåpet” men han har en rustik, lantlig charm som det är omöjligt att tycka illa om. Balle väcker moderskänslor även hos råbarkade patriarker. Vi kommer att ta kontakt med honom vid flera tillfällen. Det finns nog utsocknes läsare som känner viss samhörighet.

Bloggen önskar inte god jul än. Det tar vi i morgon. Dagen innan födelsedagen.

 

Entry filed under: Blondinballe, Diverse, Hemma- Hos reportage.

Grå-mys Julafton

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv

Skriv i din e-postadress för att få notiser om nya inlägg på Gröna Köpingens Blogg!

Gör som 39 andra, prenumerera du med.

Kalender

december 2019
M T O T F L S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  


Humor
Fler besökare till bloggen
Blogglista.se


%d bloggare gillar detta: