Gillis Svullbuks matblogg

januari 27, 2020 at 9:00 e m Lämna en kommentar

Äntligen är Gillis på benen och banan igen. Han gått ner 5 kilo och gör ett lite blekt och tanigt intryck Vågen stannar numera på blygsamma 129 kilo. Ordet till Gillis

”Ja det var en pärs. Fruktansvärt. Jag visste nog innerst inne att detta skulle ta min ända med förskräckelse men jag såg som min plikt att i forskningssyfte pröva och bevisa att det jag redan visste var en vidrig realitet.

Själva intaget var nära nog övermäktigt påfrestande, särskilt falafel som omedelbart alarmerade kräkreflexerna. Nu lägger vi detta bakom oss.

Lungmos. Väcker inte blotta ordet glädje och förväntan? Det råder delade meningar om man skall äta animalisk föda eller inte. Ett fåtal vilsekomna konsumenter hävdar att man bara skall äta vegetabilier men skaran ökar dessbättre inte i antal i någon större utsträckning. Den ohälsosamma kosten är s.a.s. självsanerande. Råkostare och gräsätare blir inte så gamla.

Animalisk föda är naturligt, sunt, och gott. Har man nu tagit livet av ett djur av något slag, vilket man bör innan konsumtion, så skall under alla omständigheter hela djurkroppen komma till nytta. Hela! Här kommer den goda och hälsosamma inälvsmaten in. Allt går att äta och inget skall förfaras.

Nu kommer vi till delikatessen ”Lungmos”. Alla som testat blir med automatik stormförtjusta. Men observera: Vi pratar om Lungmos, inte pölsa. Dessa rätter blandas ibland samman. Nej det enda som skall blandas är hjärta och lungor från kalv, eller gris.( Detta kallas” hjärtslag”)

Gör så här: Avlägsna struparna (från hjärtslaget) och skölj. Dela hjärta och lungor i stora bitar och låt ligga i kallt vatten över natten. Lägg bitarna i en stor gryta och koka hastigt i någon minut. Slå allt i vasken och spola av noggrant. Lägg tillbaka i samma mängd vatten. Tillsätt en morot, en rödlök i skivor, en bit selleri, lite purjolök, kryddpeppar, vitpeppar, lagerblad, timjan, mejram och låt sjuda i cirka 2 timmar. Skumma kontinuerligt vid behov

Tag upp hjärt- och lungbitarna och sila lite buljong över. Fräs en liten skivad rödlök i pannan, pudra en matsked mjöl över och häll på silad buljong till en simmig sås. Låt puttra i ca 5 minuter. Finhacka hjärta och lungor och tillsätt detta till såsen. Smaka av med salt och peppar och servera med råa äggulor och rödbetor.

Här har vi nu genuin ,delikat husmanskost som förgyller matbordet i både slott och koja. ”Ja men barnen” säger kanske någon. Inga problem. Kalla rätten ”Mac Max King” och ungdomarna kommer att kasta sig över lungmoset i tron att det är något Amerikansk påfund, släkt med hamburgare.

Smaklig spis !

Vi tackar Gillis .Nu skyndar vi till köket för att praktisera våra nyvunna lärdomar. Mums!

 

Entry filed under: Diverse, Gillis Svullbuks matblogg, Mat och Gastronomi.

Lördagsreflektioner Förnekelsepredikant i Gröna köpingen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv

Skriv i din e-postadress för att få notiser om nya inlägg på Gröna Köpingens Blogg!

Gör som 39 andra, prenumerera du med.

Kalender

januari 2020
M T O T F L S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  


Humor
Fler besökare till bloggen
Blogglista.se


%d bloggare gillar detta: