Skid- och skitföre

februari 28, 2020 at 12:34 e m 3 kommentarer

Den ”meteorologiska våren” har fått en liten knäpp på näsan. Till glädje för skidåkare och för ”klimatförändringsförnekarena” som bröstar upp sig:” Vad va det vi sa ? Nu är det ju normalt igen”. Men lika väl som en(1) fluga inte gör någon sommar så gör någon enstaka minusgrad ingen vinter. Att ex. Uppsala haft den varmaste vintern på 300 år är inget som biter på KFF. ( Här syftar vi inte på Kalmar FF utan på ovan nämnda förnekare). Detta avfärdar man nog som en effekt av slarv vid avläsning och undermåliga termometrar.

Utöver minusgrader har vi också fått en gnutta snö även här på ostkanten. Annars har det varit barmark hela vintern, men det hindrar inte överambitiösa och omdömeslösa, otränade hurtbullar att ge sig norrut, för att i helgen delta i skidrännet mellan Sälen och Mora. I veckan redogjorde medicinsk expertis för farorna med extrem ansträngning för otränat, ” vanligt folk.” Deltagande i Vasaloppet är nog till viss del alkoholrelaterat. På fyllan, i kompisgäng och på syjuntor, slår man övermodigt vad om deltagande, och många är så dumma att de inte backar ur när de väl nyktrat till och borde veta bättre. Vi får se hur det går och hoppas att ingen avlider på grund av hjärtarytmi eller blodstörtning.

Det finns fler sjukdomstillstånd, ex.” Coronavirus”. Detta har omvärlden tagit på erforderligt allvar. Gränser stängs för folk och varor och effekten ger sig tillkänna på ”Börsen”. Innehavare av aktier och fonder går med rödgråtna ögon och stirrar i mobilen och ser hur deras kapital devalveras för varje minut som går. Bloggen har inga aktier eller fonder och kan opåverkad åse omvärldens frustration. Det skall bli intressant att se om ”KFF” nu fått ett nytt objekt att kasta sig över. Kommer Lars Spjärn att på Skabb-TV sitta och orera om att också rädslan för Coronasmitta är ”fullständigt löjeväckande.” Vi får se.

Det har varit jobbig vintersport denna säsong. Världscup på längdskidor, skidskytte-VM och alpina övningar har gett långa pass och liggsår i soffan tillsammans med  ”Vinterstudion. ”Men hellre lite liggsår än skavsår på fötterna efter skidpjäxor. Det är en Guds nåd att detta sänds på SVT, för dagslånga sändningar som varje kvart avbryts med information om ”Kasinostugor, Vi säljer din bil. se och Vagisan fuktkräm” skulle göra tittandet outhärdligt.

Den uteblivna vintern har ställt till det även för oss här i ”Gröna Köpingen.” Den interna världscupen på längdskida har fått ställas in, liksom den traditionella säsongsavslutningen ” VC- rännet” runt ”Gröngölen”. Tyvärr står nu arrangörerna med hundratals liter ärtsoppa som inte kommer att konsumeras av flinka deltagare. Blåbärssoppa har, här i GK, ersatts av ärtsoppa. Effekten av denna delikata rätt har också gett tävlingen dess namn.

Nu är det som det är, men nog kommer det att kännas lite tomt att inte få se åkarna gå i mål under portalen med den stolta devisen: ” I fäders spår vi framåt segar”

Fredag. Sill. Två vita och en brun” På spåret”   Trevlig helg

Entry filed under: Diverse, Sport, Vasaloppet, väderlek.

Hög nivå Statistik och politik

3 kommentarer Add your own

 • 1. Bert  |  februari 29, 2020 kl. 6:35 e m

  Fel igen GK-Lars, den näst varmaste vintern i Uppsalas historia daterar sig till 1989.
  Du som så många andra har inte insett att större städer påverkar(stadseffekten) vinter som sommartemp till att bli högre. Detta då asfaltsbeläggning på vägar, p-platser och andra belagda markytor, nedgrävda VA och El- ledningar bidrar och magasinerar värme, detsamma för huskroppar som det finns gott om i ett stadslandskap.

  Det finns åtskilligt fler år med varma vintrar under den 300 års period du refererar till, så inget nytt under solen – men i GRETAS och din värld är dylikt unikt och ett undergångsvarsel av bibliska mått, ett Harmmageddon!

  Gilla

  Svara
 • 2. Gröna Köpingen  |  mars 1, 2020 kl. 3:57 e m

  Bäste vännen Bert! Jag är orolig. Ditt genmäle skvallrar om förvirring och osaklighet. Jag har inte med ett ord berört vilket som varit det NÄST varmaste året i Uppsala. Att det funnits fler vintrar med hög temperatur under de senaste 300 åren är möjligt men jag talar om den VARMASTE. Att lansera byggnader och hårdgjorda ytor som förklaring till förändrad medeltemperatur är sensationellt, så jag ser med spänning fram mot en förklaring hur detta kan påverka områden utan byggnader och vägar där det lika förbannat har blivit varmare vintrar,

  Gilla

  Svara
 • 3. Bert  |  mars 1, 2020 kl. 6:08 e m

  Ok GK-Lars, det är inte lätt att åldras och dessutom försöka göra det på ett värdigt sätt, du gör förstås så gott du kan och lyckas säkert då och då att nå upp till den matematiska verkshöjd du själv har valt som ditt maximum, dock når du inte dit upp i detta fallet.

  Gk-Lars skriver, citat:”Uppsala haft den varmaste vintern på 300 år”. Så vad berättar detta GK-Lars citat – jo, att vintern år 1720(2020-300=1720) var den ”NÄST” varmaste vintern i Uppsalas historia och att vintern 2020 var den ”VARMASTE” i Uppsalas historia(detta enligt dig GK-Lars). Så, utan att du har tänkt på det så har du faktiskt angett en ”NÄST” varmaste vinter. Dock hävdar jag som i förra kommentaren att vintern 1989 var den ”NÄST” varmaste vintern i Uppsalas historia.

  Du framför/påstår i ditt blogginlägg att det är i Uppsala, en stad/tätort, som vintern 2020 är den varmaste någonsin på 300 år. Det är väl känt bland väder och klimatfolk att större städer genererar en betydligt högre medeltemperatur än den omkringliggande landsbygden, detta beroende på de orsaker jag angav i min förra kommentar.
  Detta faktum om städers högre medeltemp vs landsbygdens dito utesluter givetvis inte att även landsbygden har fått en högre medeltemp, dock inte närheten av att vara i paritet med städernas m-temp.

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv

Skriv i din e-postadress för att få notiser om nya inlägg på Gröna Köpingens Blogg!

Gör som 39 andra, prenumerera du med.

Kalender

februari 2020
M T O T F L S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829  


Humor
Fler besökare till bloggen
Blogglista.se


%d bloggare gillar detta: