Tv-Gnäll

november 25, 2020 at 10:15 f m 10 kommentarer

Det har varit en hel del gnäll beträffande TV- program av skiftande kvalitet. Inte minst GK-Bloggen är inte sen att uttrycka sitt missnöje med sådant som inte passar redaktören. ” Du behöver väl inte titta om du tycker allt är skit” är en vanlig kommentar. Nej, det behöver man naturligtvis inte, men det som stör oss är att alla tveksamma produktioner stjäl programtid och resurser som kunde satsats på något vettigare. Återstår frågan : Vad är bra och vettigt? Det är naturligtvis en smaksak. Alla bör få sina önskemål tillgodosedda i så stor utsträckning som möjligt men när önskemålen innefattar sådant som enligt sansade bedömare är så dåligt och smaklöst att det gränsar till det olagliga borde myndigheterna gripa in och sätta stopp. Jag kunde här ge exempel men det blir lite tjatigt att hela tiden prata om ”Bonde söker fru” så jag nämner ” Farmen” istället Dessa program är kulturella lågvattenmärken.

På senare tid har det smugit sig in program som gör anspråk på lite mer förfining. Vi tänker här på skapelser där personer med alltför mycket pengar och alltför dåligt omdöme bygger anskrämliga hus som förfular en i övrigt vacker och trivsam miljö. Detta under överinseende av arkitekter som snubblar på långa halsdukar. Vi syftar här på Gert Wingård som tillsammans med Anne Lundberg hastar runt och kollar byggen som är fula, försenade och med spräckta budgetar i släptåg.

Nu senast beskådade vi ett nytt program,” Grand Designs Sverige”där ett äkta par byggde två svarta lådor med platta tak på en minimal tomt i Stockholms skärgård, till en kostnad om ca 14 millioner. Vad folk gör med sina penningar är deras ensak men det är sorgligt att det är tillåtet att sabotera miljon för de närboende. Även här flaxar en överspänd arkitekt runt och uttrycker sin belåtenhet med ”minimalistisk” planlösning. Liggande panel av limträ, platta tak och gigantiska perspektivfönster får vara hur minimalistiskt det vill med det är inte förenligt med sund byggnadskonst. Det är dessutom fult och passar inte in bland befintlig bebyggelse. Låt oss kalla det ”minimalestetiskt”

Vi har sagt det förut. Byggnadsarkitektur och byggteknik har inte tagit ett enda steg framåt sedan 1850. Då byggde man funktionellt. Med bra material och med en hantverksskicklighet och omsorg som gör att dessa hur står kvar ytterligare några hundra år om de får vara ifred för klåfingriga samhällsplaneraren. Dessutom målade man med färger som inte bara är ett färgglatt ytskikt utan som skyddar träet på ett sätt som moderna färger inte mäktar med. Vi talar naturligtvis om slamfärg och linoljefärg. Vi skall be GK:s lokale byggnadsvårdsexpert, L. Lindberg att medverka i en kommande artikelserie som handlar om gammal god byggnadskonst. Något att se fram emot.

Innan dess skall vi glädja läsarna med en serie som handlar om allas vår Grin- Olle. Redaktionen översvämmas av önskemål om närgångna porträtt av denne märkesman. Eller snarare, märkliga man.

Trevlig onsdag. Solen skiner och idag kan man köpa kroppkakor på ICA i vår grannsocken. Nästan lika goda som GK-bloggens. Glöm inte att lingonen skall vara rårörda och smöret skall vara brynt.

Entry filed under: Byggnadskonst, Diverse, Grin-Olle.

Nya djärva grepp Lurendrejeri

10 kommentarer Add your own

 • 1. Bert Juhlin  |  november 26, 2020 kl. 12:26 e m

  Grinige GK-Lars har ta mig fan ont av näst intill allt och alla, finns det någon mer egosjälvdyrkande person än ”Grinige GK-Lars!

  Ang ”Grinige GK-Lars” åsikter om det nybyggda huset i Stockholms skärgård som presenterades i ”Grand Designs Sverige” så kan de åsikterna bara vara grundade i den i Sverige mest vanligt förekommande sjukan, ”AVUNDSJUKAN”.
  Att som GGK-L under vinterhalvåret tvingas bo i en 1850-tals byggd drängstuga med utsikt över en illa skött omgivning kan bara resultera i en gravt avvikande personlighet som den Grinige GK-Lars representerar.

  Gilla

  Svara
 • 2. Gröna Köpingen  |  november 26, 2020 kl. 6:42 e m

  Bäste vännen Bert! Att få kritik är aldrig roligt och när den kommer från en person som man beundrar och högaktar svider det lite extra. Du vet nog med dig att du har ett gott, grundmurat rykte ute på bygden, När du kommer på tal så är det samstämmiga omdömet att du är en karl att lita på. Sanningsenlig, vänlig, omtänksam och full av humor. En helyllegrabbhelt enkelt
  Du har delvis rätt när det gäller avundsjukan. Jag är inte det minsta avundsjuk på de svarta lådorna i Stockholms skärgård, men på ditt boende. När man i kvällningen kommer in i drängstugan och schasat bort råttorna från det stampade jordgolvet tänder jag en brasa och försöker läsa tidningen i skenet från lågorna. Då kommer jag på mig själv med att tänka avundstankar beträffande de bättre bemedlade. Tänk så underbart att ha en lägenhet på fashionabla Hagagatan. Modernt, rymligt ståndsmässigt. Jag hade i min krafts dagar tankar på att genom idogt arbete få det så gott ställt att denna dröm kunde bli sann. Så blev det inte. Kanske valde jag fel taktik Kanske hade jag lyckats om jag inte arbetat alls.

  Gilla

  Svara
 • 3. Bert Juhlin  |  november 27, 2020 kl. 2:11 f m

  Du är en märklig man Grinige GK-Lars, trots att du är den utan jämförelse grinigaste personen i Mås-GK(GK=Griniga Köpingen) bygdens historia så har du inte vant dig vid att du som ett resultat av din extrema grinighetsbegåvning kan råka bli grinigt kritiserad själv. Men det är väl så det är med stora egon de tål inte att få ta del av sin eget kastade skit i retur.

  Absolut är det så att jag har en klar bild av hur en del av Mås-bygdens innevånare ser på min person. Den framfört negativa bilden av mig har jag fått dras med hela livet, i skolan, på vuxenutbildningar, i föreningar, på arbetsplatser, från det kommunala bostadsbolagets anställda, i båtklubbar och inte minst har negativiseringen av min person helt öppet uppvisats på Mönsterås GK. På MGK/Högemåla Golf AB har den nått extrema proportioner där du Centerpartisten Grinige GK-Lars har varit det mest drivande skitarslet av alla diton som har samlats där.

  Vad det gäller min bostad på Hagagatan så är det en lägenhet med 1950-tals standard, så definitivt bättre än en 1850-tals taktäkt drängjordkula som är din vintersäsongsboning.

  Jo, du valde ”fel taktik” för att uppnå din strävan efter rikedom. Att bygga en golfbana var knappast det smartaste du har gjort i ditt liv.
  Spelrättsinsatserna blev inte så många att de genererade de miljoner du hade räknat med. Visst man kan förstå att du är bitter över att ha gått miste om det ljuva miljonärslivet som du fantiserade om när du år efter år skakade runt i din gamla frontlastare röjande blivande fairways från tonvis av sten, Att du tycker synd om dig själv är ursäktat men det att du försöker ta ut den besvikelsen genom att jävlas med andra är inte acceptabelt.

  Gilla

  Svara
 • 4. Gröna Köpingen  |  november 27, 2020 kl. 5:30 e m

  Bäste vännen Bert! Livet är sällan rättvist. Att vi andra storskrävlare och glappkäftar får lite skit ibland får vi räkna med och vi beklagar oss inte. Så bör det vara och vi har utan tvekan gjort oss förtjänta av negativ kritik i ansenliga portioner. Men att du Bert får skit är inte rättvist och okay. Som vi förstår har du väl aldrig stuckit ut hakan i den grad att båtklubbar, bostadsbolagsanställd, skolor, arbetsplatser och skitarsel på golfklubbar har haft någon anledning att ifrågasätta din redbarhet och dina goda avsikter. Nej, du är utan skuld till det som drabbat dig. Tag nu trappan ner från din paradvåning och gå med högburet huvud ut bland allmänheten, med ett leende på läpparna. Om du ser glad och nöjd ut kommer du att bemötas på det sätt som du förtjänar

  Gilla

  Svara
 • 5. Jonny  |  november 27, 2020 kl. 10:57 e m

  Vad ni bråkar pojkar.

  Gilla

  Svara
 • 6. Bert Juhlin  |  november 29, 2020 kl. 3:10 f m

  ”Grinige GK-Lars citat:”Men att du Bert får skit är inte rättvist”.
  Absolut är det så GGK-Lars, jag är helt oskyldig till att ha gjort eller sagt något så jävligt att det finns orsak för dig GGK-Lars och Folke Folkesson till att mordhota mig eller som också har skett, att angripa mig med fysiskt och psykiskt våld.

  Grinige GK-Lars citat 2:”Som vi förstår har du väl aldrig stuckit ut hakan i den grad att” div föreningar osv ”har haft någon anledning att ifrågasätta din redbarhet eller dina goda avsikter”.
  Nog för att jag har stuckit ut hakan i div sammanhang, men vad jag vet så har jag all laglig rätt att göra så, det att framföra mina åsikter om ”vad fan som helst”!
  Av vad jag har erfarit så är du GGK-Lars och många andra Center-Sosse-Måsare av en helt annan åsikt ang mina lagliga rättigheter än vad officiellt gällande svensk och internationell lag säger och ger mig rätt till. Kan du GGK-Lars anföra någon lag, paragraf eller dylikt som ger dig och andra vimse i pannkakan Måsare rätten att begränsa eller ta ifrån mig mina lagbundna rättigheter?

  GGK-Lars citat 3:”Redbarhet”!
  Det finns många synonymer till ordet ”redbarhet” som mer konkret beskriver dess betydelse – har du GGK-Lars några synonymförslag till ”redbarhet” som skulle passa in mer specifikt på mig?

  GGK-Lars citat 4:”dina goda avsikter”!
  Mina ”goda avsikter” är i dina GGK-Lars-ögon och lokal hjärntvättsanpassad Center-Sossepraxis tolkad som, ”onda avsikter”, om det råder det inget tvivel enligt mina erfarenheter.
  Så, även i detta fallet så vill jag att du preciserar konkret – ”vad är mina Bert Juhlin:s onda avsikter”?

  Till Jonny Nilsson med anledning av din kommentar, citat:”Vad ni bråkar pojkar.”.
  Bloggkriget mellan GGk-Lars och mig fortsätter så som det gjort från och till sedan GGK-Lars startade sin blogg om än att det har blivit mer intensivt de senaste åren, ja du känner ju till detta.
  Anledningen till det av dig så kallade ”Bloggkriget” finns att finna i allt det som har hänt/utspelat sig mellan mig och GGK-Lars, Mönsterås GK:s styrelsers medlemmar samt somliga av MGK:s klubbmedlemmars agerande på Högemåla Golf AB:s golfanläggning under ca 15 års tid.
  Man kan säkert som åskådare/läsare av de kommentarer som produceras här på GK-bloggen få intrycket att det bara är två trätglada gubbar som tangentfajtas för att det är kul, ett tidsfördriv – visst, lite så är det.
  Men bakom den fasaden döljer det sig ett mycket fult agerande från GGK-Lars, Folke Folkesson och andra MGK-medlemmar som lider av svårartad hybris ang sin egna person och status kontra min dito.
  Jag har vid vistelse på MGK fått mig tilldelat div stigma av mindre smickrande förnedrande karaktär samt även fått ta emot div fysiskt våld.
  Bakom det utövade hjärnskadebeteendet från nämnda och onämnda personer på MGK finns det sedan länge en ständigt pågående statsaktevistisk aktion riktad mot min person som jag har varit utsatt för oavsett var jag har befunnit mig, typ arbetsplatser, utbildningar, andra föreningar, ute på olika nätsajter osv.
  Jag har vid något tillfälle via mail till dig Jonny berättat om vad som har hänt mig, exv vid min vistelse på kriminalanstalten Ödevata för ca 40 år sedan. Det som hände där var ett arrangemang av en statlig myndighet som säger sig agera mestadels i hemlighet och som har license to kill.

  Gilla

  Svara
 • 7. Jonny  |  november 29, 2020 kl. 9:46 f m

  Det är synd om människorna. Med ålderns rätt träter jag numera sällan med privatpersoner. Jag har väldigt liten social kontaktyta så de få jag träffar kan ju vara trevligt att stå på god fot med. Däremot får man förstås ibland ta strid mot myndigheter och någon förening, men bara om jag har rejält på fötterna. Även dylika strider tar mycket på krafterna numera.

  Gilla

  Svara
  • 8. Bert Juhlin  |  december 1, 2020 kl. 12:41 f m

   Vad det gäller min och Gringe GK-Lars långträta så tycks inte åldern ha någon betydelse om än att nu GGK-L drar sig ur den kampen med en ursäkt som är en ren lögn, det att jag, citat”ljuger, vränger och friserar sanningen”. Sanningen är den att GGK-L inte är man nog för att stå för det han sagt och gjort.

   Vad det gäller dig själv Jonny så är du inte lastgammal precis men du har förstås haft en rejäl jobbig tid under några år och sådant sliter oftast hårt även på den starkaste.

   Strider med svenska myndigheter är i det närmaste en omöjlighet att vinna då svenska offentliganställda tjänstemän och dess verksamheter under lång tid har blivit s-politiserade med den konsekvensen att lag och rätt har ersatts av allmänt godtycke och korruption.

   Visst, jag håller med dig, citat”Det är synd om människorna.” och då speciellt Grinige GK-Lars !

   Gilla

   Svara
 • 9. Gröna Köpingen  |  november 29, 2020 kl. 10:27 f m

  Bäste vännen Bert. Jag ger i ett blogginlägg uttryck för mitt avståndstagande till, enligt mitt förmenande , usla TV-program. Jag gilla inte heller svarta arkitektritade svarta lådor. Med detta som utgångspunkt går du ut och kritiserar mitt boende och beskyller mig för sjuklig avundsjuka. Sedan eskalerar det och jag är i dina ögon bara ett enda stort center- sosse.-skitarsle. Det är meningslöst att försöka föra en saklig diskussion med dig Bert Julin. Du ljuger, vränger och friserar sanningen. Jag är inte rädd för dig Bert. Jag är inte rädd för att debattera. Men nu skall jag lyda närståendes goda rår.” Bry dig inte om att träta med Bert Julin. Det är meningslöst” Du får kommentera och kritisera hur mycket du vill och orkar, men jag går hädanefter inte i svaromål. Jo om du kommer med något som kan tänkas snudda vid sanningen, men det är föga troligt.
  Ha det bra, eller i alla fall bättre.

  Gillad av 1 person

  Svara
 • 10. Bert Juhlin  |  december 15, 2020 kl. 4:41 e m

  Nu ljuger du igen GGK-Lars, jag har aldrig påstått att jag inte gillar arkitektritade svarta lådor!
  Skärgårdshuset i tv-programmet ifråga passade mycket bra in i den miljö där det har uppförts och gjorde sig mycket bra i den valda svarta färgen. Gul färg som du uppenbarligen är förtjust i passar bättre på typ hus med traditionell design som din drängstuga och sommarstugan du säsongsvis bor i.

  Märkligt att du GGK-Lars inte tidigare har ”lytt” dina närståendes ”goda råd” att inte ”träta med Bert Juhlin. Det är meningslöst”.
  Ja, inget kan vara mer svårbemästrat för dig än den otacksamma uppgiften, detta då du inte är tillräckligt begåvad samt inte är besjälad av att hålla dig till vad som är sant och korrekt.
  Ang ”sanningen”:du SGGK-Lars(Statiskt Grinige Galna Köpings-Lars) agerar till 100% utifrån följande ordspråk, citat Paul Watson:”Det spelar ingen roll vad som är sant, det är bara vad folk tror är sant som har betydelse.”.

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv

Skriv i din e-postadress för att få notiser om nya inlägg på Gröna Köpingens Blogg!

Gör som 39 andra, prenumerera du med.

Kalender

november 2020
M T O T F L S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  


Humor
Fler besökare till bloggen
Blogglista.se


%d bloggare gillar detta: