Nu vänder vi blad….

januari 8, 2021 at 3:44 e m Lämna en kommentar

Ja kanske inte blad, men vi vänder ryggen åt in- och utrikes storpolitik. Vi är hjärtligt trötta på både odugliga generaldirektörer och fullständigt intelligensbefriade presidenter. Bloggen lämnar dem därhän för tillfället men återkommer med en kommentar om Trump ställs inför riksrätt eller drabbas av annan välförtjänt vanära.

Nu skall vi koncentrerar oss på Sverige och Gröna Köpingen och berätta vad som där skett, sker , eller vad som borde ha skett. I dag skall vi se bakåt.

Dagarna innan nyår nåddes vi av nyheten att två folkkära musikanter lämnat jordelivet: Roland Cedermark och Gösta Linderholm. Två artister som hade en stor och oftast entusiastisk lyssnarskara. Bloggen är väl ingen hängiven vän av dragspel eller bollar som rullar hit och dit men det är tråkigt när uppskattade glädjespridare faller ifrån. Bloggen sörjer ännu pianisten Jan Johansson, trots att han dog i en bilolycka redan 1968.

Åter till Gösta Linderholm. Alla har nog hört ex.” Brittas restaurang ” eller ”Rulla in en boll och låt den rulla,” men Linderholm har gjort mycket mer, oftast gladlätta, hurtfriska, klämkäcka visor som tyvärr har en benägenhet  att fastna  i minnet.  Bl.a. en ganska tveksam historia som heter” Ängarna vals”. Här ger sig Linderholm i kast med lite naturlyrik. Det är hägg som doftar samtidigt som  han plockar  hjortron och slån, samma årstid, och domherrar som sjunger osv.  Det är författarens frihet att blanda och ge så det går väl an, men vi undra mycket över den korta refrängen: Dina trosor blev kvar på linan” Vad har de  i detta sammanhang att göra? Att underbyxor behöver tvagas begriper vi, man varför berätta om detta bland  häggblom, hjortron , domherrar  och barn som dansar och flyger drake mm.?

Linderholms text väcker nyfikenhet och det är kanske det som är meningen. Har hon fler trosor hemma i linneskåpet , eller är det enda paret ?  Går hon omkring i shorts , klänning eller kjol utan underbyxor?  Eller är hon helnäck ?  Vi tycker nog att det är lite spekulation i sex och snask och  snuskig fantasi. I den genren finns det ett par okrönta konungar; Jonny Bode och Eddie Medusa men dem skall vi skärskåda vid annat tillfälle.

Roland Cedermark har vi ingen relation till. Vi  hört namnet och också en del låtar . Tror vi. Allt låter lika. Om det är Avesta – eller Hammarforsen som brusar  eller om det handlar om månsken över Ångermanälven  hör vi ingen skillnad på. Och om det är Gnesta-Kallar eller Cedermarkare  som pinar bälgen kan vi heller inte avgöra. Vi är av samma åsikt som Sten Broman när det gäller dragspel. Det lär vara denne som myntat:” En gentleman är en man som kan spela dragspel men som har den goda smaken att låta bli

En liten” Pudel” : Dragspel i en” Finsk tango”  är ett måste,  och duger dessutom utmärkt som ackompanjemang till visor av Dan Andersson, i milröken vid någon stockeld.

Bloggen, med familj, har i dagarna haft problem med värmesystemet. Därför skall vi i kväll elda upp en brasa i kakelugnen, grilla en korv och låtsas att vi sitter vid en stockeld i skogen och väntar på att stövaren skall komma i retur från hardrevet. Eftersom vi inte har bössan med, kan vi nog skölja ner korven med ett par pilsner.

Trevlig helg.

                                                

Entry filed under: dålig musik, Diverse.

Obegripligt och skrämmande Hälsoläget

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv

Skriv i din e-postadress för att få notiser om nya inlägg på Gröna Köpingens Blogg!

Gör som 39 andra, prenumerera du med.

Kalender

januari 2021
M T O T F L S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031


Humor
Fler besökare till bloggen
Blogglista.se


%d bloggare gillar detta: