Trösterikt ?

mars 29, 2021 at 3:54 e m 5 kommentarer

Måndag. Några karaktärsdanande arbetsdagar ligger framför oss innan det ånyo är dags för ett par dagars lättja och tveksamt leverne. Ja för oss på bloggen är det ingen skillnad på helg och söcken. Vi har inte så många allvarstyngda plikter men bloggen måste skötas och inlägg bemötas.

Ibland får jag frågan: Varför håller du på att blogga? För oss på GK- bloggen är svaret lika enkelt som självklart: Vi känner vårt ansvar gent emot medborgarna i Gröna Köpingen. Utan våra råd, dåd och tillrättavisningar skulle invånarna famla i blindo och kanske råka illa ut, vilseförda på syndens breda men farliga väg. Sen tycker vi också att det är lite skojigt, främst då att bemöta inlägg från utsocknes läsare. Vi vill först nämna och harangera signaturen Bert på” Berts blogg om Mönsterås”. Bert är en ovärderlig tillgång som genom åren skänkt oss ett stort mått av glädje. Man behöver bara andas om något som har med klimatet att göra så går Bert i taket och är stridsberedd. Tack vännen Bert för alla härliga stunder av intellektuellt utbyte.

Nu är en ytterligare intellektuell skärpning på gång i och med att Jonny Nilsson på ” Mönsteråsbloggen” sällat sig till kommentarkombattanterna. Jonny är förbannad på styrelsen i Mönsterås Hembygdsförening och jag dristade mig att undra över orsaken. Jonny gav ett mångordigt svar men jag måste nog erkänna att alla frågetecken inte rätades ut. Nu struntar vi i detta men jag vill trösta Jonny på en punkt. Han är bekymrad över den höga medelåldern bland Hembygdsföreningens medlemmar. Inget att oroa sig över. Det är helt naturligt.

I en pensionärsförening är medelåldern av naturliga skäl relativt hög. Samma sak med en Hembygdsförening. Det är naturligt och jag skall förklara mina tankar med en tillbakablick.

Redan vid späd ålder fick man följa med föräldrarna på Hembygdsfesten som stapel- avlöpte i dåvarande Folkets Park i Åsevad. Det var högtidligt värre. Husar Skog red rakryggad och ståtlig från torget till parken där det bjöds ett varierat program; ” Stranda- Pelle” läste verser och ibland bjöds det på exotiskt gästspel då Pelle-Näver från Stenberga deklamerade egna dikter. Vid något tillfälle gästades Parken av ” Västgöta- Bengtsson som berättade skrönor från Skövde med omnejd.

Jag skall vara helt ärlig: Jag struntade fullständigt i Pellar och Bengtsöner. Min stora behållning av tillställningen var den femkrona som jag fick av snälla föräldrar. Hela beloppet investerades samvetsgrant i glass: Man fick för 5 kronor 10 ”Chokladpuck” Chokladöverdragen vaniljglass som var himmelskt god.

Vart vill jag nu komma med denna berättelse: Jo jag visste i ungdomen knappt vad Stranda Hembygdsförening” var. Det dröjde rätt högt upp i åldern innan intresset vaknade och jag fattade vilket arbete och engagemang som ligger bakom en välskött, fungerande förening. Hög ålder är naturligt. Det dräller inte av fulltatuerade, piercade tonåringar bland hembygdsrörelsens tillskyndare. Men dessa växer till i ålder och visdom och engagerar sig förhoppningsvis vid mer mogen ålder Så är det nog i flertalet av landets Hembygdssammanslutningar. Jag har vid några tillfällen haft nöjet att övervara tillställningar i Pataholm, arrangerade av Ålems Hembygdsförening, där man bland annat blivit serverad ostkaka av vänliga, timida, äldre damer. Inga tonåringar. Ostkakan är fantastiskt god och jag tog för givet att den var hembakad av någon husmor från Bodatrakten. Så var inte fallet: Den var fabriksbakad i Vrigstad. Men god. Det blir inte ”Frödinge” i fortsättningen.

Detta var en helt onödig utvikning. Nu väntar jag på kommentarer. Bert! Jag tror fortfarande på en elakartad klimatförändring och Swebb-tv och Lars Bern imponerar inte. Inte på mig. Jag är för klarsynt.

Entry filed under: Diverse.

Antiklimax Skärtorsdag

5 kommentarer Add your own

 • 1. Jonny  |  mars 29, 2021 kl. 4:05 e m

  Med tanke på den respons vi fick av skolklasserna så hade en föryngring varit möjlig med rätt sorts aktiviteter. Min dotter gick frivilligt med som familjemedlem utan att jag övertalade henne. Sedan lämnade hon när jag råkade illa ut och hon skrev själv ett brev till styrelsen. Fler i medelåldern hade definitivt legat inom det möjligas gränser. Men nu tänker jag inte nappa på dina krokar om det. Har inga planer på att skriva en bok om mina år där. Det hade indikerat att jag blivit rättshaverist och det ska man inte bjuda på. Du är dessutom bara suppleant och har inte gjort mig något illa, så den intellektuella kraftmätningen lägger jag genast i graven.

  Gilla

  Svara
 • 2. Bert Juhlin  |  mars 30, 2021 kl. 11:24 f m

  Jonny, du som historiker borde vara högst medveten om att de egentliga makthavarna oftast agerar från en mer anonym plattform – exv som i ditt fall med SGGK-Lars, en ”suppleant” i en hembygdsförenings styrelse.

  Så Jonny, var inte allt för säker på att SGGK-Lars inte vill dig illa. Det är förstås inget personligt agg mot din person som driver SGGK-Lars att till 100% stödja den sittande styrelsens version av det du anklagar dem för. SGGK-Lars vill förmodligen bara bevisa att han är lojal mot styrelsen som kanske består av personer som han sedan länge räknar in bland sina ”många vänner”, kanske mycket nära vänner. Dylik korruption är nu mer vanlig än ovanlig i dagens degenererade Sverige. Dock borde man kunna ställa högre moraliska krav på de som säger sig värna kulturarvet från förr i tiden som exv det k-arvet att leva upp till forna tiders hederskodex.

  SGGK-Lars skriver citat:”Jag tror fortfarande på en elakartad klimatförändring” !
  Ja, ”INTE” beror detta ställningstagande på ”KLARSYNTHET” i klimatfrågan – nej, det är enbart en ”klarsynthet” i vad det gäller att vara PK(politiskt korrekt). Detta för att inte riskera att bli lämnad utanför i kylan och därmed bli sedd som en egendomlig kuf av de som av bekvämlighetssjäl och ointresse hellre TROR PÅ NÅGOT VAD FAN SOM HELST än att de bemödar sig med att ta reda på vad sanningssökande vetenskap har att framföra ang den icke bevisade TESEN om CO2 påstådda inverkan på en sakta stigande global temperaturökning.
  Nej SGGK-Lars, du är inte klarsynt, du är PK-förblindad!

  Ang ”intellektuellt utbyte”: bäst att framföra att jag Bert knappast ser mig själv som en intellektuell. Så SGGK-Lars ditt harangerande av mig Bert tas för vad det är, inget alls, helt utan substans!

  Gilla

  Svara
 • 3. Jonny  |  mars 30, 2021 kl. 12:30 e m

  Nej då, jag är inte naiv. Nu vet jag ju inte hur ofta han har fått rycka in på styrelsemötena, men att de känner sig djupt kränkta av mig och helt saknar förmåga att se det jag påstår, det vet jag ju. Dessutom har en del förstås spridit massa skit om mig inom sina olika sociala nätverk, medan andra valt att tysta ner allt så långt möjligt är. Människor utifrån har förstås svårt att avgöra vad som är riktigt. Men att en styrelse, inklusive en suppleant, inte tar min rapport om mobbning och systematiskt klander av mig och andra på allvar, utan försöker få det till att det är de utsattas fel eller brist på klarsyn, det är mycket allvarligt. Det finns ju människor som tagit livet av sig av sådana orsaker. De blir inte trodda. Nu är jag inte självmordsbenägen, så i mitt fall är det ingen risk. Men det är klart att styrelsens agerande gentemot mig inte har förbättrat min depression. Att få pyssla i arkivet var för mig en viktig terapi.

  Gilla

  Svara
 • 4. Jonny  |  mars 30, 2021 kl. 12:34 e m

  För att förtydliga. Lars sätt att tona ner mina och andras upplevelser under många år på gården och liksom låtsas att det var nog inte så allvarligt, är i grunden en ganska så elak metod, inte helt utan risker då människor som råkat illa ut på arbetsplatser kan vara mycket sköra. Däremot har ju inte Lars utsatt mig för något på gården. Det var andra personer. Så jag slutar diskutera ämnet på hans blogg.

  Gilla

  Svara
 • 5. Bert Juhlin  |  mars 31, 2021 kl. 10:26 f m

  SGGK-Lars citat:”bloggen måste skötas och inlägg bemötas”!
  Så SGGK-Lars, var är dina svarskommentarer gällande detta inläggs kommentarer från Jonny och mig Bert?
  Nu får du skärpa dig och leva upp till vad du framför som ett ”måste”!

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv

Skriv i din e-postadress för att få notiser om nya inlägg på Gröna Köpingens Blogg!

Gör som 39 andra, prenumerera du med.

Kalender

mars 2021
M T O T F L S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  


Humor
Fler besökare till bloggen
Blogglista.se


%d bloggare gillar detta: