Utsocknes iakttagelser

april 27, 2021 at 10:53 f m 2 kommentarer

GK- bloggredaktionen ger sig ibland på utsocknes resor. Inte långt men tillräckligt för att vi skall upptäcka hur mycket sämre man har det på annat håll. Att efter ett besök i ex: Högsby få återvända till GK och tryggheten är en fantastisk upplevelse.

Flest besök avlägger vi av naturliga skäl i vår grannsocken Mönsterås, men även dessa korta utflykter skänker glädje enligt ovan.

Vi känner det som en plikt att kommentera och recensera det som sker i grannskapet. På senare tid har den gamla siloanläggningen i hamnen jämnats med marken. Saknad av ingen, eller ytterst få. Det var inget arkitektoniskt mästerverk men fyllde sin funktion. Där fick traktens lantbrukare sitta i timslånga köer i väntan på att få tömma sina spannmålsvagnar. En enahanda och tråkig process som då och då livades upp när traktens storbonde vill tränga sig före småtorparna i kön. Det blev lite gurgel men jag tror inte att vederbörande någonsin lärde sig veta hut.

Nu när de boende uppe på åsen fått tillbaka en del av sjöutsikten meddelas planer på byggnation av ett höghus där silon tidigare stod. Varför detta? Vill man ge Köpingen ett landmärke i stil med Malmös anskrämliga ” Turning Torso”? Ja nog är idén vriden alltid.

Apropå riva, förstöra och bygga nytt har jag alltid undrat varför bygget av ”Parkskolan”, i början av 60-talet, inte möttes av massiva protester. Den gamla fina ” Folkparken” så fylld av traditioner och minnen att de gamla ståtliga ekarna knappt fick plats fick maka på sig för ett anskrämligt bygge:” Parkskolan”. Varför skulle detta lärosäte ligga just där? På platsen där man mötte första kärleken och där scenen ibland äntrades av Amerikanska ” negerjazzare” som man sa på den tiden (.ex Teddy Cotton) Man kunde ha byggt på Muddern , på Blanka ängarna , eller ute vid södra infarten. Då hade vi kanske sluppit såväl DUAB som ICA- ladan.

Nej detta bör skärskådas och de skyldiga ställas inför skranket om de är i livet. Vid grova försyndelser bör ingen preskription tillämpas

Det skulle vara trevligt med en kommentar från Jonny. Han har tidigare visat att han värnar om gamla fina byggnader Det lyckades tyvärr inte med ”Godsmagasinet ” och ” Mekan” men hans engagemang har nog gjort nytta i andra sammanhang.

Nu skall vi gnissla tänder en stund av förtrytelse, och sedan ta en tur ut i markerna.

Nästa gång skall vi presentera det utlovade reportaget om Kröna Köpingens Hembrygdsförening

Entry filed under: Byggnadskonst, Diverse, Jonny Nilsson.

Mot ljusare tider GK-Hembrygdsförening

2 kommentarer Add your own

 • 1. Jonny  |  april 27, 2021 kl. 12:53 e m

  Parkskolan ja. Jo men det var en del protester i början, främst från folkparksföreningen, vilken bestod av representanter från flera föreningar om jag minns rätt. För att göra en lång historia kort så lovade kommunen (läs Viktor Lund) att de skulle få en ny folkpark på Nynäs. Det gjordes till och med planskisser på hur det skulle se ut. Med detta löfte så gick folkparksföreningen med på det hela. Men kommunens löfte blev allt blekare ju högre Parkskolan blev. Och till slut fick folkparksföreningen en mindre summa som startskott för att bygga en ny park, och den summan förslog inte mycket. Så det blev ingen ny park. Detta skrivet ur minnet. Jag har ett kapitel om det i boken ”På åsen”. Parkskolan i sig var väl aldrig särskilt vacker, men typiskt 60-tal ändå. Nu är ju även den exteriören förstörd så att det ser värre ut än någonsin där nere.

  Gillad av 1 person

  Svara
 • 2. Gröna Köpingen  |  april 27, 2021 kl. 1:22 e m

  Jag var själv utflugen från den grundläggande skolvärlden när Parkskolan byggdes så jag må erkänna att jag inte kände till att bygget mötte en del motstånd. Det var bra, men hjälpte uppenbarligen inte. Viktor Lund var nog inte lätt att brotta ner. Vi i Gröna Köpingen har planar på att bilda ett nytt politiskt parti vars huvudsakliga uppgift blir att bekämpa ful och illa fungerande .byggnation. Vi välkomnar även utsocknes väljare och hjälp.

  Gillad av 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv

Skriv i din e-postadress för att få notiser om nya inlägg på Gröna Köpingens Blogg!

Gör som 39 andra, prenumerera du med.

Kalender

april 2021
M T O T F L S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  


Humor
Fler besökare till bloggen
Blogglista.se


%d bloggare gillar detta: