GK-Hembrygdsförening

april 29, 2021 at 11:10 f m Lämna en kommentar

Torsdag, men vi skall i dag inte fortsätta att tjata om ärtsoppa och varm punsch De som fortfarande inte följer våra rekommendationer när det gäller födoämnen får stå sitt kast. Om man faller ner i depression och får elakartad skörbjugg på grund av uteblivet intag får man skylla sig själva.

Vi har tidigare utlovat ett reportage från Gröna Köpingens stolthet: GK- Hembrygdsförening. I dag skall vi ”komma till skott”.

GK -Hembrygdsförening är en ganska unik sammanslutning eftersom den bygger på tvenne fundament : Den ordinarie hembygdsföreningen, och en del som sysslar med ölproduktion: Hembrygdsföreningen. Det kan kanske tyckas vara en lite udda kombination men det har visat sig fungera alldeles utmärkt till ömsesidig glädje och nytta. Inte minst ekonomiskt. Hembygdsföreningen har 32,5 betalande medlemmar som erlägger en årsavgift på 100 per capita och det ger inte mycket att rumla för. Man kan kanske undra hur det kan finnas en halv medlem men det förhåller sig så att en av dessa medlemmar ibland blir förtretad och går ur föreningen för att nästa är återinträda. För att slippa detta hattande hit och dit har man enats om en halvering: 50:- / år.

Nej,föreningens ekonomiska ryggrad är ölframställning som sker i hembrygdsgårdens gamla bykstuga. Verksamheten får nog betraktas som en ekonomisk succé, mycket tack vare att det till stor det handlar om svart verksamhet: Mörkt öl. För att säkerställa en hög och jämn kvalitet har man månatliga sittningar där senaste brygden testas under gemytliga former. I dessa Coronatider är det en del av den smakfulla juryn som avsmakat i hemmiljö , uppkopplade till Bykstugan via länkarna. Det har förekommit en del tekniskt strul och någon jurymedlem har varit upp och ner, redan från början av l kvällen.

Värd vid juryns sittningar är en högutbildad man som bedrivit studier vid Fermentalogiska fakulteten i Fagerhult. Han kallas på grund av detta för ” Akademiska värden”

Men GK- Hemb. har fler ekonomiska ben att stå på. Inte minst den årliga Hembrygdsfesten som varit en succe under en lång följd av år. Den äger rum i Hembrygdsparken som ligger vackert vid Gröna Gölens strand. Här bjuds en rad muntrationer som lockar publik från såväl när som fjärran. Det kommer ibland långväga besökaren från såväl Drageryd som Högsby och dessa beviljas oftast tillträde efter avlusning. Det bär för långt att berätta om allt som erbjuds besökarna men vi kan nämna några attraktioner:

Könsblandade konstsimgruppen ” Näcken och Najaderna” uppträdande drar ner applåder trots att man inte ser vad som försiggår i vattnet. Man man får fantisera, och tankarna går hos de flesta till Martin Timell, Lolo Carter och en badtunna.

I år har man tagit ett genialt grepp och tidigarelagt festligheterna . Man nyttjar den tidiga våren snösmältningen till forsränning med hembryggda flottar på ” Surdiket” som mynnar i Gröna Gölen. Gölen har inget utlopp så vattenmassorna försvinner med tiden genom evaporation medan de fasta föroreningarna blir kvar. Flödet kan vara så starkt och vilt att det är förenat med viss risk att ta en forstur. Vattenflödet har fått namnet ”Turfors” Dels på grund av turerna på de strida vattendraget men också på grund av att ett par forsrännare försvann för några år. Turligt nog visade det sig handla om utsocknes. Detta kunde fastställas när offrens kranier hittades i dyn efter några år. De omkomnas härstamning kunde fastställas genom studier av deras sällsynt låga pannor.

Det som kanske röner mest uppmärksamhet och nöje är det s.k. ” Kosläppet” Lantbrukare Ohlssons kor och kvigor betar på Gröngölens strandängar. Inför ko- släppet numreras de deltagande fäkräken och sedan får åskådarna satsa en slant på den kossa som man tror kommer att släppa sig först. Arrangemanget har mött visst motstånd i miljökretsar för vetenskapen har visat på att djuriska vädersläppningar spär på halten av miljöskadliga ämnen i atmosfären. Hembrygdsföreningen slår ifrån sig kritiken och menar att kossorna fiser oavsett om de är föremål för spel och dobbel, eller inte

De kulturintresserade får också sin beskärda del: Folklustspelet ”Lilla Lottan och kroppkakorna” är en given succé som avslutas med att åskådarna får smaka på såväl kroppkakor som Lottor. Ibland läser Nils Norrälv ur sin rika diktsamling och avslutningsvis framför Gröna Köpingens kulturorakel Lill-Gull A:sson B:sson Nilsdotter Person dikter av Katarina Frostensson. Dikterna är så obegripliga och usla att publiken blir förbannad. Man kastar ägg och tomater och går sedan hem, varför festligheterna får att abrupt slut, lite i förtid.

Vi skall naturligtvis också nämna en annan, säsongsberoende inkomstkälla. Föreningen har en stor och värdefull samling av gamla jordbruksredskap. Dessa hyrs ut till lantbrukare i främmande socknar som ex. Kristdala, Högsby, Fagerhult. Man kan också se hästdragna trävältar på maderna i Venatrakten under vårbruket. Tekniska landvinningar som ex. själavläggare och självbindare, som här i GK har tjänat ut, orsakar uppståndelse och i hänförelse i tidigare nämnda regioner och inbringar en icke föraktlig summa i hyra.

Ja detta varen liten kort presentation av vår Hembrygdsförening, och vi hälsar alla välkomna som medlemmar. Även utsocknes, som kanske av någon anledning blivit lite förbannade på den lokala varianten. Engagera er i i GK- Hembygd och upptäck att allt var bättre förr, på den gamla goda tiden

Entry filed under: Agrikultur, Diverse.

Utsocknes iakttagelser Skogsbruk : Allvarlige Alvar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv

Skriv i din e-postadress för att få notiser om nya inlägg på Gröna Köpingens Blogg!

Gör som 39 andra, prenumerera du med.

Kalender

april 2021
M T O T F L S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  


Humor
Fler besökare till bloggen
Blogglista.se


%d bloggare gillar detta: